.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Birtokbavételi tennivalók 

Aláírtátok a szerződést, kifizettétek a vételárat és jöhet a birtokbavétel? Blogcikkünkben összegezzük, hogy milyen lépései vannak a folyamatnak, milyen dokumentáció szükséges és mire kell figyelned eladóként vagy vevőként.

Mikor történik a birtokbavétel? 

A birtokbavétel jellemzően a vételár teljes kifizetését követően történik. Az átadás pontos időpontját érdemes már az adásvételi szerződésben meghatározni, azzal a praktikus kitétellel, hogy a birtokbavétel akár hamarabb is megtörténhet. Érdemes egy olyan dátumot megjelölni, ami elég időt hagy az előző tulajdonosnak arra, hogy kiköltözzön. Azonban arra is van lehetőség, hogy a szerződésben kötbért határozzanak meg arra az esetre, ha az eladónak felróható ok miatt nem történik meg időben az átadás.  

Mit is jelent a birtokbavétel az adásvétel folyamata során?
A birtokbavétel az ingatlan átadásának pontos időpontját jelöli, miután a vételár kifizetésre került.

Mi a birtokbaadás jelentősége

A birtokbavétel után az új tulajdonos viseli az ingatlannal kapcsolatos terheket, így vevőként kiemelten fontos meggyőződni arról, hogy az ingatlan olyan állapotban van, amiről előzetesen megállapodtak a felek. A birtokbavételt követően felmerülő hibák esetén az eladó tud arra hivatkozni, hogy a birtokbavételi jegyzőkönyvben a vevő nyilatkozott arról, hogy az ingatlant műszakilag kifogástalan állapotban vette át. Vevőként ezért a birtokbaadás során ellenőrizd, hogy biztosan működnek-e a gépek: a háztartási gépek mellett a kazánt vagy bojlert is vizsgáld meg. Emellett a vezetékek, nyílászárók és a burkolat állapotát is vedd szemügyre.

Tudj meg többet arról, hogy milyen birtokbavételi tennivalóid vannak egy új ingatlanba költözéskor!
A birtokbavételt követően az új tulajdonost terhel minden ingatlannal kapcsolatos teher.

Hogyan zajlik a birtokbaadás?

A birtokbaadás – vagy hogy a köznyelvben elterjedt, kulcsátadás – során a vevő átveszi az ingatlant a vevőtől. Erről dokumentáció is készül egy jegyzőkönyv formájában. Egy jegyzőkönyvsablon tartalmazza az eladó és a vevő adatait, megállapítja a tényt, hogy a vételár kifizetésre került, valamint azt, hogy az ingatlan tehermentes állapotban került átadásra. A sablon igény szerint természetesen kiegészíthető további információkkal.

A jegyzőkönyv a mérőórák aktuális állását és gyári számukat is rögzíti. Vevőként érdemes az előző tulajdonostól igazolást kérni arról, hogy nincs tartozása a közművel felé – ezt nevezik nullás igazolásnak.  A birtokbaadás során a mérőórák állását is érdemes lefényképezni, hogy későbbi kérdések vagy vitás helyzet esetén bizonyítékul szolgáljon.

Kiemelten fontos, hogy a mérőórák gyári számát pontosan rögzítsük, hiszen ha a gyári szám nem vagy helytelenül szerepel a jegyzőkönyvben, akkor problémába ütközhetünk az átírás során. A közüzemi szolgáltatók felé is jelenteni kell a tulajdonosváltást: ehhez a legtöbb szolgáltató holnapjáról letölthető minta, amit érdemes a birtokbaadáskor aláíratni az előző tulajdonossal. Sok szolgáltatónál ma már akár online is elintézhető a bejelentés.

A birtokbavétel során az eladó átadja a kulcsokat a vevőnek. A kapott kulcsok számát szintén érdemes rögzíteni a jegyzőkönyvben. Az átadást követően pedig célszerű lecserélni a zárakat, hogy teljes biztonságban élvezhessük az új otthonunkat.

Ha a fenti adatokat mind rögzítettétek, nincs más hátra, mint 2 tanúval aláíratni vagy ügyvéddel ellenjegyezni az iratokat. Ez az utolsó lépés ahhoz szükséges, hogy a jegyzőkönyv bizonyító erővel bírjon a későbbiekben.

2022. 05. 03.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább