.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Bérbeadás, eladás: légy rugalmas, de mennyire? 

Ingatlanod eladásakor vagy bérbeadásakor te is hallottad már azt a jó tanácsot, hogy rugalmasság nélkül nem fog menni? De mik azok a szempontok, amiket tekintve érdemes rugalmasnak lenni, és mennyire? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk végig mind eladói, mind bérbeadói szempontból.

Eladóként döntsd el előre, hogy mihez ragaszkodsz, és miben vagy rugalmas!

Mielőtt eladásra kínálod az ingatlanodat, gondold át, hogy mik azok a feltételek, amikből nem engedsz, és hogy milyen kérdésekben leszel rugalmas! Ha ezt jó előre tisztázod, megkímélheted magad a felesleges köröktől a tárgyalás során.

Előfordulhat, hogy a kiköltözés vagy a fizetés határidejéből nem áll módodban engedni — ez teljesen érthető, azonban előnyös, ha előre tudod kommunikálni a lehetséges vevőkkel. Az is lehetséges, hogy téged nem sürget semmi, és akár egy-két hónapot is ráérsz várni, amíg a vevők hozzájutnak a hitelhez. Ha rugalmas tudsz lenni a kiköltözés időpontját tekintve, az vonzó szempont lehet sok vevőnek.

Érdemes az olyan dolgok kapcsán rugalmasnak lenni, amik kevésbé lényegesek számodra: gondold át például, hogy a bútorokat, háztartási gépeket igény esetén átadnád-e a vevőnek!

Ha eladnád ingatlanodat, tisztázd magadban előre azokat a témaköröket, amelyekhez rugalmasan állsz hozzá és azokat, amelyekből nem engedsz majd!
Az ingatlaneladás folyamata során vannak olyan kérdések, amelyekben célravezető lehet a rugalmasság.

Rugalmasság az adásvételi folyamat során

Addig, amíg végül megtalálod a megfelelő vevőt ingatlanodra, rengeteg dologban kell alkalmazkodnod az érdeklődőkhez. Fel tudod venni a telefont munkaidőben is? Meg tudod nekik mutatni az ingatlant abban az időben, amikor nekik megfelelő? Ezek mind olyan részei a folyamatnak, amikben elengedhetetlen a rugalmasság. Nincs rá kapacitásod? Vedd igénybe egy ingatlanközvetítő szakértelmét és idejét, aki mindezeket elintézi helyetted.

Ismerd meg a Duna House értékesítőit ezen a linken!

Sarkalatos pont: az ár

Az ár lehet az egyik olyan pont a tárgyalás során, amivel kapcsolatban nem feltétlenül éri meg ragaszkodni az elképzelésekhez. Általában sokkal több lehetőség nyílik meg előttünk, ha rugalmasak vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljes mértékben engedned kell a vevői alkunak, de légy nyitott azokra a megoldásokra, amik mindkét fél számára előnyös megállapodást szülnek.

Az ártárgyalás során könnyen azt érezheted, hogy azonnal kell döntened, különben elúszik a megegyezés. A legtöbb esetben érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk a helyzetet és higgadtan, érzelmek befolyása nélkül döntsünk.

Tudtad, hogy a lakás ára lehet az egyik legfőbb pont egy tárgyaláson, ahol megéri rugalmasnak lenni?
Az adásvételi tárgyalás során megéri nyitottnak lenni, hogy megtaláld a mindkét fél számára előnyös megoldást!

Kiadnád az ingatlanodat?

Az albérletet sokan a rugalmassága miatt részesítik előnyben. Azonban — pont a rugalmasságból fakadóan — buktatói is lehetnek, ha nem vagyunk elég figyelmesek. 
A bérlők kiválasztásánál például kiemelten fontos szempont a rugalmasság. Nem kell rögtön az első jelentkezőre igent mondanod, de az is lehet, hogy csak az ötödik megtekintő lesz az igazi. Fontos, hogy türelmes légy és olyan bérlőt válassz, akit szimpatikusnak találsz, hiszen ő fog a lakásodban élni, és vele kell majd rendszeresen kommunikálnod. 

A bérbeadás kockázatainak csökkentése érdekében ne feledkezz meg a bérleti szerződésről! Ebben a dokumentumban rögzíthettek minden olyan kérdést, ami konfliktust szülhet: jellemzően a havi bérleti díjat, a kaució értéket és felhasználási feltételeit, és a szerződés időtartamát foglalják írásba. Ha bérbeadással kapcsolatban szakember segítségét vennéd igénybe, keresd fel a Duna House csapatát!

 

2021. 12. 07.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Eladás
Ingatlanfotózási kisokos: add el lakásod profi módon!
Egyedül szeretnél belefogni otthonod értékesítésébe? Ha nem tudod, hogy hogyan készíthetnél jó képeket a hirdetéshez, akkor az alábbi blogbejegyzésünk épp neked szól!
2023. 02. 16.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Eladnád az otthonod? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Az intenzíven változó ingatlanpiac híreit olvasva nehéz lehet meghatározni, hogy mi a jó döntés, a piacra lépés során, ezért összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha 2023-ban értékesítenéd az otthonod!
2023. 05. 19.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Falfesték színek, amikkel nem lőhetsz mellé
Ingatlanod eladásán gondolkodsz? Mutatjuk milyen falszínekben érdemes gondolkoznod, hogy a lehetséges vevők is könnyen magukénak érezhessék az ingatlant!
2022. 11. 04.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Ezeket fontold meg, mielőtt eladnád ingatlanod.
Biztos vagy az eladásban? Tudod ki számodra az ideális vevő? Mennyi pénzt vársz az ingatlanért? Elsőre könnyűnek hangzik, de nem árt tisztázni ezeket a kérdéseket!
2022. 02. 18.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Így válassz ingatlanszakértőt magad mellé!
Akár eladni szeretnél ingatlant, vagy új álom otthonodat szeretnéd megvásárolni, fontos, hogy a megfelelő szakértő legyen melletted az adásvétel során.
2022. 06. 08.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakásfelújítás eladás előtt? Igen, vagy nem
Örök kérdés, amely minden lakás eladót foglalkoztat, hogy érdemes-e felújítani a lakást eladás esetén. Cikkünkből kiderül, hogy miket kell mérlegelni a döntés előtt.
2021. 09. 29.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább
Blog
Eladás
A kizárólagos szó.
Gondolatok és tények a kizárólagos szóról, mielőtt Prémium-ra változik a neve.
2019. 01. 02.
Olvass tovább