Bérbeadás, eladás: légy rugalmas, de mennyire?

Bérbeadás, eladás: légy rugalmas, de mennyire?

Ingatlanod eladásakor vagy bérbeadásakor te is hallottad már azt a jó tanácsot, hogy rugalmasság nélkül nem fog menni? De mik azok a szempontok, amiket tekintve érdemes rugalmasnak lenni, és mennyire? Cikkünkben ezt a kérdéskört járjuk végig mind eladói, mind bérbeadói szempontból.

Eladóként döntsd el előre, hogy mihez ragaszkodsz, és miben vagy rugalmas!

Mielőtt eladásra kínálod az ingatlanodat, gondold át, hogy mik azok a feltételek, amikből nem engedsz, és hogy milyen kérdésekben leszel rugalmas! Ha ezt jó előre tisztázod, megkímélheted magad a felesleges köröktől a tárgyalás során.

Előfordulhat, hogy a kiköltözés vagy a fizetés határidejéből nem áll módodban engedni — ez teljesen érthető, azonban előnyös, ha előre tudod kommunikálni a lehetséges vevőkkel. Az is lehetséges, hogy téged nem sürget semmi, és akár egy-két hónapot is ráérsz várni, amíg a vevők hozzájutnak a hitelhez. Ha rugalmas tudsz lenni a kiköltözés időpontját tekintve, az vonzó szempont lehet sok vevőnek.

Érdemes az olyan dolgok kapcsán rugalmasnak lenni, amik kevésbé lényegesek számodra: gondold át például, hogy a bútorokat, háztartási gépeket igény esetén átadnád-e a vevőnek!

Rugalmasság az adásvételi folyamat során

Addig, amíg végül megtalálod a megfelelő vevőt ingatlanodra, rengeteg dologban kell alkalmazkodnod az érdeklődőkhez. Fel tudod venni a telefont munkaidőben is? Meg tudod nekik mutatni az ingatlant abban az időben, amikor nekik megfelelő? Ezek mind olyan részei a folyamatnak, amikben elengedhetetlen a rugalmasság. Nincs rá kapacitásod? Vedd igénybe egy ingatlanközvetítő szakértelmét és idejét, aki mindezeket elintézi helyetted. Ismerd meg a Duna House értékesítőit ezen a linken!

Sarkalatos pont: az ár

Az ár lehet az egyik olyan pont a tárgyalás során, amivel kapcsolatban nem feltétlenül éri meg ragaszkodni az elképzelésekhez. Általában sokkal több lehetőség nyílik meg előttünk, ha rugalmasak vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljes mértékben engedned kell a vevői alkunak, de légy nyitott azokra a megoldásokra, amik mindkét fél számára előnyös megállapodást szülnek.

Az ártárgyalás során könnyen azt érezheted, hogy azonnal kell döntened, különben elúszik a megegyezés. A legtöbb esetben érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk a helyzetet és higgadtan, érzelmek befolyása nélkül döntsünk.

Pénztonyon elhelyezkedő házak jelzik a spórolás mértékét.

 

Kiadnád az ingatlanodat?

Az albérletet sokan a rugalmassága miatt részesítik előnyben. Azonban — pont a rugalmasságból fakadóan — buktatói is lehetnek, ha nem vagyunk elég figyelmesek.

A bérlők kiválasztásánál például kiemelten fontos szempont a rugalmasság. Nem kell rögtön az első jelentkezőre igent mondanod, de az is lehet, hogy csak az ötödik megtekintő lesz az igazi. Fontos, hogy türelmes légy és olyan bérlőt válassz, akit szimpatikusnak találsz, hiszen ő fog a lakásodban élni, és vele kell majd rendszeresen kommunikálnod.

 

A bérbeadás kockázatainak csökkentése érdekében ne feledkezz meg a bérleti szerződésről! Ebben a dokumentumban rögzíthettek minden olyan kérdést, ami konfliktust szülhet: jellemzően a havi bérleti díjat, a kaució értéket és felhasználási feltételeit, és a szerződés időtartamát foglalják írásba. Ha bérbeadással kapcsolatban szakember segítségét vennéd igénybe, keresd fel a Duna House csapatát!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.