.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Belváros: érvek és ellenérvek

Belvárosi ingatlan megvásárlásán gondolkozol? Ebben a blogcikkünkben mutatjuk, hogy milyen szubjektív szempontokat gondolj végig ahhoz, hogy a számodra legjobb döntést hozhasd meg. Cikkünk végén azt is összegyűjtöttük, hogy mik egy belvárosi ingatlan előnyei és hátrányai, hogy tisztán láss, mielőtt elkötelezed magad egy nyüzsgő, központi lokáció mellett.

Mekkora kereted van? 

A belvárosi lokációk jellemzően drágábbak a külvárosi vagy kevésbé központi kerületeknél. Persze a belvárosi ingatlanok árai között is lehet különbség az alapján, hogy mennyire fejlett vagy kedvelt egy kerület, így érdemes alaposan körülnézni. A belvároson kívüli lokációkon előfordul, hogy nagyobb ingatlant, akár kertkapcsolatos lakást is megengedhetsz magadnak ugyanakkora keretből.

Milyen élethelyzetben vagy éppen? 

Ha diákként, pályakezdőként költöznél a belvárosba, minden bizonnyal pozitívumot jelent majd a számodra az egyetemek, munkahelyek közelsége, és persze a nyüzsgő városi élethez, az éttermekhez, szórakozóhelyekhez és a boltokhoz való könnyed hozzáférés.

A közeljövőben családalapítást terveztek, vagy családdal költöznétek? Akkor érdemes megfontolnotok a külsőbb kerületeket is, hiszen a belvárosi ingatlanok többsége általában kicsinek bizonyul a bővülő családok számára. Az is előnyt jelent, hogy a külvárosokban nagyobb a nyugalom, tisztább a levegő és több a zöldterület, tehát ideálisabb helyszínt jelentenek a családos életformához.

Ezeket mérlegeld mielőtt belvárosba költözöl!
Fontos felmérni élethelyzeted mielőtt a belvárosi élet mellett döntesz.

Hogyan szeretsz közlekedni? 

A belvárosba legtöbbször nem szükséges autó, hiszen a legtöbb bolt, iskola, és akár a munkahely is megközelíthető gyalogosan vagy tömegközlekedéssel. Ha van autód, az a belvárosban inkább fejtörést okoz: gondoskodni kell a biztonságos parkolásról vagy el kell kerülni a csúcsforgalomban kialakuló torlódásokat. A külvárosi kerületekben ezzel szemben viszont megnő az autó fontossága, hiszen nélküle nehezebben érhetők el olyan helyek, amik a belvárosban könnyen megközelíthetők. Ha viszont nem okoz gondot számodra, hogy tömegközlekedésen tölts némi időt naponta, akkor válaszd nyugodtan a külvárosi kerületeket!

Érvek és ellenérvek a belvárosi lakások vásárlásakor.
Ha leginkább tömegközlekedést használsz akkor a belváros egy remek választás lehet számodra.

Tervezed-e ingatlanod kiadását? 

Kiadáshoz kitűnő választás a belváros! Az egyetemek közelsége miatt biztosan mindig számíthatsz arra, hogy érdeklődnek majd az albérlet iránt. Hasonlóan, ha turisztikai szempontból kedvelt helyen vennél ingatlant, a rövid távú lakáskiadás is jó alternatívát kínál. A nem belvárosi lokációk ilyen szempontból némi hátránnyal indulnak, hiszen az egyetemistáknak és a nyaralóknak egyaránt fontos, hogy közel legyenek a fontosabb létesítményekhez.

Pro és kontra lista

Végezetül pedig, ha a fenti, egyénenként eltérő szempontokat átgondoltad, lássuk a pro és kontra listát a belvárost illetően!

Pro:
•    Fejlett a tömegközlekedés
•    Gyakran gyalog is elérhetők a legfontosabb létesítmények
•    Számos programlehetőség közül választhatunk
•    Sokféle sportolási és kulturális lehetőség nyílik
•    A szolgáltatások könnyebben elérhetők és több opciót is nyújtanak 
•    Munkahelyek közelsége

Kontra:
•    Zajosabbak, zsúfoltabbak lehetnek a külvárosi kerületeknél
•    Jellemzően drágábbak és kisebbek az ingatlanok
•    A közbiztonság is változó lehet
•    Autóval nehezebb közlekedni, gyakoribbak a dugók és drága a parkolás
•    Általában kevésbé természetközeli a belvárosi lokáció

2022. 03. 18.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Életmód
Környezetbarát takarítás: Praktikák otthonra
Ingatlanok és környezettudatos életmód? Segítünk egy környezetbarát háztartás kialakításában, hogy könnyen csökkenteni tudj ökológiai lábnyomodon.
2023. 10. 27.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Biztonság felsőfokon
Tudtad, hogy otthonod biztonságáról már különféle okoseszközökkel is gondoskodhatsz? Bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy működnek ezek a modern zárak.
2023. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hotelminőség otthon is
Szeretnéd, ha ingatlanodban is jelen lenne a hotelek adta kényelem? Blogcikkünkben néhány tippet hoztunk, hogy miként érheted el az otthoni luxust.
2023. 01. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Otthon kis kedvencekkel
Blogcikkünkből megtudhatod, hogy miket érdemes szem előtt tartani a kisállat és a gazdi szempontjait is figyelembe véve a lakásban.
2023. 02. 09.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Költözés kisállattal? Mutatjuk, hogy mire figyelj!
Kutya, macska, hörcsög vagy gyík? Bármelyik is legyen a lakótársad, ha menni kell a jelenlegi otthonotokból, hát menni kell! Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha háziállattal keresed új otthonod!
2023. 04. 20.
Olvass tovább
Blog
Életmód
3 módszer, amivel fenntarthatóbbá alakíthatod albérletedet
Fontos számodra a fenntarthatóság, azonban egy erre kevésbé optimalizált albérletben élsz? Mutatunk néhány apró, de annál hatékonyabb ötletet, amellyel átalakíthatod bérelt lakásod és aminek talán még a tulajdonos is örülni fog!
2023. 06. 01.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Hogyan hűtsd le lakásodat klímaberendezés nélkül?
Mégis hogyan tudod hatékonyan kiűzni a párás, meleg levegőt otthonodból? Blogcikkünkben megmutatjuk számodra!
2023. 06. 23.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Erkély, loggia, balkon, terasz. Tudod mi a különbség?
Ha ingatlan hirdetést olvasol, gyakran találkozhatsz ezekkel a kifejezésekkel. De tudod, hogy melyik fogalom mit fed? Segítünk megkülönböztetni őket!
2021. 12. 07.
Olvass tovább
Blog
Életmód
Közös kert: mire használhatod?
Társasházi lakások esetén felvetődhet a kérdés, hogy mi az, ami szabályozhatja a közös kert használatát, mi az, ami korlátozó tényező lehet.
2021. 10. 26.
Olvass tovább