.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Az ingatlanosok nyomják fel az árakat? 

Az ingatlanközvetítők naponta találkoznak az általánosan elterjedt közvélekedéssel, hogy nekik köszönhetjük a folyamatosan dráguló ingatlanárakat és a túlárazott ingatlanhirdetéseket. Ezt olvashatjuk a médiumokban és az internetes fórumokon. Tényleg így van ez?

 Blogbejegyzésünkben az ehhez kapcsolódó állításokat és tévhiteket vizsgáljuk meg.

A közvetítők szemszöge

Az állítás alapja, hogy a közvetítők a magasabb jutalék reményében érdekeltek egyre-egyre feljebb tornázni az ingatlanárakat, hiszen a drágább ingatlanokhoz nagyobb haszon is párosul nekik. Azonban nem szabad elfelejtkezni arról a tényről, hogy ha a túlárazott ingatlanokat hosszú hónapok, vagy akár évek alatt sem tudják értékesíteni, akkor abból egyáltalán nem lesz bevétele az ingatlanosnak, sőt csak a költségei halmozódnak a hirdetések és egyéb kiadások miatt. A közvetítőknek így elsősorban az aktív piac a legfontosabb, hiszen egy jól beárazott ingatlan sokkal hamarabb értékesíthető, ezáltal sokkal hamarabb realizálható belőle bevétel, az eladó is boldogabb lesz és neki több ideje marad a további megbízásaira is.

Az értékesítők így általában pont a vélekedéssel ellentétben, nem felnyomni szeretnék az adott ingatlan hirdetési árát, hanem a reális értékét meghatározni, aminek segítségével a lehető leggyorsabban értékesíthető az. A tűpontosan meghatározott ár a legtöbb esetben aktív érdeklődést eredményez a piacon, ami sok esetben akár még licithelyzethez is vezethet, így végül az irányár feletti magasabb eladási árat eredményezhet.

Megmutatjuk, hogy valójában miért nőnek az ingatlanárak a piacon.
Az ingatlanárak növekedését nagyban befolyásolja, hogy éppen milyen gazdasági folyamatok vannak jelen az adott térségben.

Hirdetések a reális piaci ár felett

A hirdetéseket megvizsgálva tapasztalhatjuk, hogy a reális piaci ár felett javarészt tulajdonosok próbálják értékesíteni lakásukat vagy házukat. Ők sem rossz szándékból teszik ezt, hanem inkább tapasztalatlanságból, hiszen az ingatlan ármeghatározása nagyon nehéz folyamat. Sok esetben szelektíven, csak a saját maguknak fontos piaci hírek alapján árazzák be lakásukat. Jó példa erre, hogy a „Még mindig drágulnak az ingatlanok” szalagcímmel megjelenő írást minden eladó elolvassa és értelmezi, sőt egyből érvényesíti is eladási áránál, míg a „Nagyobb alkuk elérhetőek a piacon és kevesebb a vevő” címmel megjelenő írást már inkább el sem olvassák. Ez tisztán eladási pszichológia, amit a piacon lévő szakértőknek és értékesítőknek tudni kell kezelni, az eladók és vevők oldaláról is.

Egy ilyen hatékony rendszerben sokkal kisebb az esélye annak, hogy piaci ár alatt kerüljön értékesítésre egy ingatlan, míg egy kevésbé erős rendszer vagy saját értékesítés esetében az ilyenfajta veszteségnek a veszélye lényegesen magasabb.

Mi a legfontosabb tényező az ingatlanárak változása során?

A legfontosabb viszont, hogy általánosságban az ingatlanárakra a gazdasági folyamatok vannak a legfontosabb hatással, úgymint foglalkoztatottság, jövedelem, hitelpiaci lehetőségek, illetve a kereslet- kínálat viszonya. Az értékesítő érdeke, hogy a fenti állandóan változó környezetben mindkét fél érdekeit képviselve egy aktív és könnyen átlátható piacot tartson fent, mert így segítheti a piaci folyamatokat és elérheti megbízóival és vevőivel a közös célokat: a sikeres adásvételt.

2021. 10. 13.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább