Az ingatlanosok nyomják fel az árakat?

Az ingatlanosok nyomják fel az árakat?

Az ingatlanközvetítők naponta találkoznak az általánosan elterjedt közvélekedéssel, hogy nekik köszönhetjük a folyamatosan dráguló ingatlanárakat és a túlárazott ingatlanhirdetéseket. Ezt olvashatjuk a médiumokban és az internetes fórumokon. Tényleg így van ez? Blogbejegyzésünkben az ehhez kapcsolódó állításokat és tévhiteket vizsgáljuk meg.

Az állítás alapja, hogy a közvetítők a magasabb jutalék reményében érdekeltek egyre-egyre feljebb tornázni az ingatlanárakat, hiszen a drágább ingatlanokhoz nagyobb haszon is párosul nekik. Azonban nem szabad elfelejtkezni arról a tényről, hogy ha a túlárazott ingatlanokat hosszú hónapok, vagy akár évek alatt sem tudják értékesíteni, akkor abból egyáltalán nem lesz bevétele az ingatlanosnak, sőt csak a költségei halmozódnak a hirdetések és egyéb kiadások miatt. A közvetítőknek így elsősorban az aktív piac a legfontosabb, hiszen egy jól beárazott ingatlan sokkal hamarabb értékesíthető, ezáltal sokkal hamarabb realizálható belőle bevétel, az eladó is boldogabb lesz és neki több ideje marad a további megbízásaira is. Az értékesítők így általában pont a vélekedéssel ellentétben, nem felnyomni szeretnék az adott ingatlan hirdetési árát, hanem a reális értékét meghatározni, aminek segítségével a lehető leggyorsabban értékesíthető az. A tűpontosan meghatározott ár a legtöbb esetben aktív érdeklődést eredményez a piacon, ami sok esetben akár még licithelyzethez is vezethet, így végül az irányár feletti magasabb eladási árat eredményezhet.

A hirdetéseket megvizsgálva tapasztalhatjuk, hogy a reális piaci ár felett javarészt tulajdonosok próbálják értékesíteni lakásukat vagy házukat. Ők sem rossz szándékból teszik ezt, hanem inkább tapasztalatlanságból, hiszen az ingatlan ármeghatározása nagyon nehéz folyamat. Sok esetben szelektíven, csak a saját maguknak fontos piaci hírek alapján árazzák be lakásukat. Jó példa erre, hogy a „Még mindig drágulnak az ingatlanok” szalagcímmel megjelenő írást minden eladó elolvassa és értelmezi, sőt egyből érvényesíti is eladási áránál, míg a „Nagyobb alkuk elérhetőek a piacon és kevesebb a vevő” címmel megjelenő írást már inkább el sem olvassák. Ez tisztán eladási pszichológia, amit a piacon lévő szakértőknek és értékesítőknek tudni kell kezelni, az eladók és vevők oldaláról is.

Egy ilyen hatékony rendszerben sokkal kisebb az esélye annak, hogy piaci ár alatt kerüljön értékesítésre egy ingatlan, míg egy kevésbé erős rendszer vagy saját értékesítés esetében az ilyenfajta veszteségnek a veszélye lényegesen magasabb.

A legfontosabb viszont, hogy általánosságban az ingatlanárakra a gazdasági folyamatok vannak a legfontosabb hatással, úgymint foglalkoztatottság, jövedelem, hitelpiaci lehetőségek, illetve a kereslet- kínálat viszonya. Az értékesítő érdeke, hogy a fenti állandóan változó környezetben mindkét fél érdekeit képviselve egy aktív és könnyen átlátható piacot tartson fent, mert így segítheti a piaci folyamatokat és elérheti megbízóival és vevőivel a közös célokat: a sikeres adásvételt.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.