.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Lakáskultúra és kiegyensúlyozott életmód – miért fontos figyelned rá?

Minden év június első szombatján ünnepeljük a lakáskultúra napját, ami egy tökéletes alkalom arra, hogy egy új szemszögből tekints otthonodra, felmérd, hogy mik azok a tényezők, amiken változtatva egy egészségesebb környezetet teremthetsz magadnak. Az ünnep eredete 1950-ig vezethető vissza, amióta az Európai Bútorkereskedők Szövetsége megkezdte a kereskedők érdekképviseletét. Az eseményhez párosított kiemelt napon pedig az otthoni harmónia megteremtésének fontosságára helyezik a hangsúlyt. Blogcikkünkben megmutatjuk, hogyan alakíthatsz lakáskultúrádon, hogy javítsd mentális, valamint fizikai egészséged. 

Mi is az a lakáskultúra?

A lakáskultúra nem csupán a bútorok és dekor elemek gondos elrendezéséről szól, hanem arról is, hogy miként alakítod ki életteredet úgy, hogy az támogassa mentális és fizikai egészségedet. A harmonikus, inspiráló környezet nagymértékben hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez, a pihenéshez és a feltöltődéshez. 

Az otthoni környezet hatása a mentális és fizikai egészségre

Mentális hatások: A rendezetlen, zsúfolt terek gyakran szorongást okozhatnak, míg a világos, tágas szobák megalapozzák a pozitív hangulatot és nyugodt otthoni légkört teremtenek. A színek és a formák is befolyásolják közérzetedet, mivel a meleg színek élénkítenek, míg a hideg színek nyugtató hatást gyakorolhatnak az egyénre. A természetes fény és a növények elhelyezése a nappaliban, valamint hálószobában szintén pozitív hatással lehetnek a mindennapjaidra. Egy korábbi blogcikkünkből kiderítheted, hogy milyen előnyökkel jár a szobanövények tartása lakásodban.

Fizikai hatások: A kényelmetlen székek, kanapék és egyéb otthoni bútorok könnyen hátfájáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezért kiemelten fontos olyan lakberendezési elemekbe befektetned, amelyek hosszú távon is kényelmesek, magas minőségűek maradnak. Egy másik tényező a megfelelő megvilágítás, amely az ép látás megőrzését segíti elő. Szerencsére már számtalan fényforrás közül válogathatsz, legyen szó energiatakarékos, okos világításról, állítható tónusú izzókról, LED szalagokról, az elérhető termékek közül biztosan megtalálod majd a hozzád legjobban illő darabot. Egy kiemelten fontos tényező, amely mind a fizikai, mind a mentális egészségedre hatással lehet hosszú távon, az a friss levegő. A rendszeres szellőztetés elengedhetetlen többek között a pihentető alváshoz és a koncentrációhoz, ezért fontos, hogy naponta akár többször is nyisd ki ablakaidat, hogy rendesen ki tudjon szellőzni a lakás.

Alakíts ki egy egészséges lakáskultúrát otthonodban!
Szánj időt arra, hogy a számodra komfortos lakberendezési elemeket használd otthoni élettered kialakításakor.

A feltöltő környezet elengedhetetlen elemei

Az első fontos dolog, amit érdemes felmérned otthonodban a kiegyensúlyozott élettér elérése érdekében az, hogy mennyire tartasz rendet az egyes szobákban. Ha rendszeresen elpakolsz magad után, könnyen megelőzheted a lomok felhalmozódását a lakásban, ezzel elkerülve a zsúfoltság érzését. Néhány stílusos tároló és polc beszerzésével egyszerűen rendet tarthatsz, emellett a lakberendezési.

Egy másik megfontolandó szempont egy egészséges lakáskultúra kialakítása során egy olyan lakberendezési stílus, amely az általad kedvelt színekre és formákra épít. A meleg színek és a lekerekített formák meghittséget és kényelmet sugároznak, míg a hideg színek és a geometriai formák modern és friss hangulatot teremtenek.

Otthonod lakáskultúrájának kialakítása során arra érdemes törekedned, hogy a pihenés és feltöltődés egy nehéz nap után mindig elérhető legyen. Ezt segítheti, ha létrehozol egy külön teret a kikapcsolódáshoz, ahol olvashatsz, meditálhatsz, vagy a kedvenc szabadidős foglalkozásaidat végezheted. Díszítsd ezt a teret olyan tárgyakkal, amelyekhez kellemes élmények kötnek, és amelyek segítenek az ellazulásban.

2024. 05. 31.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Konyhakert a balkonon? Mutatjuk, hogy csináld!
Te is szeretnél saját konyhakertet gondozni de nem tudod, hogyan is kell hozzálátni a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök neveléséhez? Akkor legfrissebb blogbejegyzésünk ideális időtöltés lesz számodra!
2023. 04. 28.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Természet az otthonodban: válaszd a szobanövényeket!
A mindennapok során kiemelten fontos, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott és feltöltő környezetet alakítsunk ki ingatlanunkban. Vajon hogyan segíthet néhány szobanövény mindezek elérésében? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 06. 09.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Növeld ingatlanod komfortját, építsd be ingatlanod tetőterét!
Ha úgy döntesz, hogy belefogsz a tetőtér projektbe, érdemes átgondolni és figyelembe venni néhány kulcsfontosságú tényezőt. Mutatjuk, hogy mik ezek!
2023. 06. 16.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
5 tipp, hogyan hozd ki a legtöbbet kis méretű ingatlanodból!
5 hasznos tippet hoztunk számodra, amellyel a lehető legjobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret ingatlanodban, úgy, hogy a lakás esztétikus és komfortos maradjon.
2023. 06. 30.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Lakberendezés
Készítsd fel lakásod az eladásra home staging segítségével
Készítsd fel ingatlanodat eladásra pár egyszerű lakberendezési trükkel, amely vonzóbbá teszik otthonodat a vevők számára.
2022. 01. 13.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Hová helyezd a karácsonyfát otthonodban?
Blogcikkünkben megmutatjuk, hogy ingatlantípustól függően hogyan válaszd ki a megfelelő helyszínt karácsonyfád számára, valamint milyen szempontokat kell figyelembe venned, hogy szembetűnő, de biztonságos eleme legyen otthonodnak.
2023. 12. 22.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Lakberendezés
5 hasznos applikáció az új ottjonod kialakításához!
Ingatlanvásárlás, felújítás, vagy berendezés előtt állsz? A költözés minden fázisához ajánlunk olyan praktikus alkalmazásokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik életed.
2021. 09. 22.
Olvass tovább
Lakberendezés
Blog
Hogyan színesítsd erkélyed a nyári hónapokban?
Az erkélyed berendezése során pénztárcádhoz illeszkedő megoldásokkal egy komfortos kuckót tudsz kialakítani! Mutatjuk, hogyan kezdj hozzá.
2023. 07. 07.
Olvass tovább