.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Rejtett hibák az ingatlanvásárláskor – Minden, amit tudnod kell!

Ha már gondolkodtál vagy akár túl is estél egy ingatlanvásárlás folyamatán, bizonyára tudod, hogy annak egyes szakaszai az izgalmak mellett számos stresszforrást is jelentenek. Az ingatlan megtekintése előtt a legtöbben azért szurkolnak, hogy a lakás a valóságban is olyan állapotban legyen, mint ami a hirdetésben is fel volt tüntetve. Még ha az első benyomás alapján a képek ténylegesen tükrözik a valóságot, akkor sem szabad teljesen fellélegezni, fontos az ingatlan alapos átvizsgálása és a lényegre törő, konkrét kérdések megfogalmazása az eladó számára. Ennek oka, hogy számos rejtett hibát is hordozhat az ingatlan, amelyek gyakran csak az adásvétel lebonyolítása után jelentkeznek és jelentős bosszúságot okozhatnak az új tulajdonosnak.

Blogcikkünkben összeszedtünk számodra néhány hasznos tudnivalót az ingatlanok rejtett hibáiról, hogy a legjobb döntést hozd meg az adásvételi folyamat során. 

A rejtett hiba fogalma

Az ingatlan rejtett hibái alatt azokat a hibákat értjük, amelyek az ingatlan megtekintésekor, bejárásakor a szemrevételezés során nem szabad szemmel észrevehetőek, valamint amit az eladó sem közöl velünk. Ezek a legtöbb esetben már az adásvételi folyamat lezárulása után válnak láthatóvá és rendszerint komolyabb problémákat jelentenek, amelyek kijavítása költséges lehet.

Ezeknek a hibáknak a mihamarabbi felfedése az eladó szempontjából is fontos, mivel az adásvételi szerződés általában tartalmazza a kellékszavatosság vállalását. A kötelezettség azt jelenti, hogy a vásárlás pillanatában már jelen lévő hibákért felelősséget vállal, abban az esetben is, ha maga az eladó sincs a lakásban található hiba tudatában. Ebből kifolyólag nem érdemes sem eltitkolni vagy elrejteni, sem figyelmen kívül hagyni a komolyabb gondokra utaló jeleket az ingatlanban. 

Tudj meg többet a rejtett hibák felismeréséről!
A rejtett hibák felfedezése mind az eladó, mind a vevő szempntjából is kifejezetten fontos.

Gyakori rejtett hibák

A rejtett hibák a legkülönfélébb formákban jelentkezhetnek, azonban van néhány gyakori példa, amely kiszűrésének érdekében eladóként, valamint új tulajdonosként is érdemes rendszeres ellenőrzéseket tenni a lakásban. Egy gyakori példa, ha jelentősebb csapadékmennyiség esetén beázásokat tapasztalsz, vagy rendszeres időközönként ugyanazon a ponton jelentkezik vizesedés a falon, vagy mennyezeten. Ha eladóként ilyet észlelsz a lakás eladása előtt, feltétlenül tájékoztasd az érdeklődőt, vagy ha teheted, akkor mihamarabb keresd meg a beázás forrását és ha nem épületszerkezeti hiba, akkor javítsd ki őket az adásvételt megelőzően.

Egy másik gyakori rejtett hiba lehet, ha a falak hajlamosak a penészedésre. Ennek okozója lehet akár a magas páratartalom, az ingatlan szerkezeti kialakítása, vagy akár egy nem megfelelő szellőzőrendszer is. Ezekről is jobb, ha tudomást szerez a potenciális vevő, hiszen később szinte biztos, hogy fel fog tűnni a probléma, amely szinte biztos, hogy az ingatlan vételének pillanatában is jelen volt.

Mit tehetsz, ha az adásvétel után jelentkezik a rejtett hiba?
Egy ingatlan megtekintésekor vizsgáld meg alaposan a csaptelepeket, nyílászárókat és egyéb műszaki-, valamint elektronikai rendszereket.

Mit tehetsz vevőként? 

Az első, és legfontosabb dolog, amit tenned kell, hogy mielőbb fényt deríts az esetleges rejtett hibákra az, hogy az ingatlan megtekintése során, amit csak lehet, próbálj ki és ellenőrizd a műszaki-, elektronikai rendszereket, csaptelepeket, nyílászárókat, valamint a falak állapotát. Természetesen ezt a lakástulajdonos személyes tárgyainak rongálása, és az ingatlan minőségének csökkentése nélkül. Ezt követően érdemes egy előre összegyűjtött kérdéslistával előállnod, annak érdekében, hogy a már korábban problémát okozó rejtett hibák a felszínre kerüljenek. Ilyenkor rákérdezhetsz arra, hogy a múltban gondot okozott-e a magas páratartalom, volt-e viharok során beázás, esetleg szomszédok, vagy egyéb okok által jelentek-e meg vízfoltok a falon.

Amennyiben az adásvétel után jelentkezik a probléma, mindenképp érdemes jelezned az eladó felé, aki dönthet úgy, hogy kijavítja saját költségeken a hibákat. A megegyezés hiányában sem kell aggódnod, hiszen, ha ténylegesen rejtett hibáról van szó, akkor hivatkozhatsz a kellékszavatosságra is. Ehhez dokumentáld a károkat, a javítás folyamatát és költségeit, gyűjts össze és tarts meg minden bizonyítékot a rejtett hibával kapcsolatban, amellyel érvényesíteni tudod a jogodat.

Fontos továbbá tisztában lenned azzal, hogy vannak olyan dolgok, amelyek a rejtett hibák kategóriáján kívül esnek, mint például a modern, korszerű berendezésekhez köthető elvárások egy csaknem száz éve épült téglaház esetében. A lakás jellegéből adódó esetleges problémák habár szemmel nem láthatóak, azonban logikailag kikövetkeztethetőek, ezért nem tartoznak az eladó kellékszavatossági kötelezettsége alá. 

2024. 01. 05.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Vásárlás
Társasházba költöznél? Számolj a közös költséggel!
Tudd meg, mi az a közös költség, mit tartalmaz, és mekkora összeggel számolhatsz!
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Blog
Vlog
Vásárlás
Eladó lakásokat nézel? Ezekre figyelj!
Vlogunk összefoglalja a leghasznosabb szempontokat az ingatlan kiválasztásához, valamint az ingatlanvásárláshoz.
2021. 11. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Passzívház - a jövő energiatakarékos megoldása
Te is az energiatakarékos és környezettudatos lakhatási megoldások kedvelői és keresői közé tartozol? Ideje, hogy megismerd a passzív házakban rejlő lehetőségeket!
2023. 02. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Fürdőkád vagy zuhanykabin? 5 szempont, amit vegyél figyelembe!
Fürdőszoba-felújítást tervezel vagy épülő házad fürdőszobáját álmodod meg éppen? Nem tudod, hogy kádat vagy zuhanykabint válassz inkább? Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk az 5 legfontosabb szempontot, amit érdemes mérlegelned, mielőtt meghozod a végső döntést!
2023. 02. 24.
Olvass tovább
Blog
Lakberendezés
Vásárlás
Szerethető zugok otthonunkban
Az új lakásban nincs ablakfülke, vagy az albérletben nincs meg a kedvenc kávézós sarkod? Természetesen saját magad is létrehozhatod ezeket a tereket. Mutatjuk, hogyan!
2023. 03. 03.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Így okosítsd fel otthonodat!
Vajon mit tehetsz abban az esetben, ha nem tervezel költözni még is szeretnéd modernizálni otthonod a technológia segítségével? Blogcikkünkből kiderül!
2023. 03. 31.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Albérlet keresés – ezekre figyelj oda!
Egyre nehezebb az igényeinknek megfelelő albérleti ajánlatokat megkeresni, úgy, hogy ne fecséreljük el időnket azokra a lakásokra, amik elsőre ugyan jól hangzanak, de kiderül, hogy mégsem megfelelőek számunkra. Mutatunk pár trükköt, mire érdemes figyelned!
2023. 05. 11.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Mi az elővásárlási és a haszonélvezeti jog?
Van két szabály, amik komoly feszültségforrást jelenthetnek az adásvétel során. Mind az elővásárlási, mind a haszonélvezeti jog különleges helyzetet teremt az adásvétel során, így érdemes tisztában lenni a jelentésükkel, akár eladóként, akár vevőként veszünk részt az adásvételi folyamatban.
2022. 09. 22.
Olvass tovább
Blog
Eladás
Vásárlás
Zártkerti ingatlan - Mit jelent és mire kell figyelni?
Blogcikkünkben közérthetően átvesszük, mit is jelent a zártkerti ingatlan és mire kell odafigyelni az adásvétel során.
2022. 07. 01.
Olvass tovább