Blog - Ingatlanos szemmel szubjektíven
Rejtett hiba

Rejtett hiba

Nem egyedi eset, amikor egy ingatlan birtokbavételét követően kiderülnek turpisságok. Mi van ilyenkor, kinek mit kell tennie?

Az adásvételi szerződések alapvető szófordulatokat tartalmaznak: A Vevő az ingatlant a megismert és megtekintett állapotban vásárolta meg , illetve Az  Eladók kijelentik, hogy az Ingatlan vonatkozásában mindenre kiterjedően, teljes körűen tájékoztatták a Vevőket, és kijelentik, hogy az Ingatlannak semmiféle - általuk ismert - rejtett hibája nincs.

Az első eset arra vonatkozik, hogy ha egy jól látható helyen beázás van és ezt biztosan látta a vevő, akkor nincsen arra mód, hogy a birtokbavételt követően bármilyen jellegű kártérítést, kárpótlást kérjen. Feltételezhetően a látható és nem eltitkolt hiba a vételárban tükröződik.

Más a helyzet a rejtett hibával. Nem én vagyok az egyetlen, aki hallott már olyan storyt, hogy a tulajdonos a beázást nem kijavította, hanem kis glettel, festékkel eltakarta. Ugyebár ez a tipikus rejtett hiba.

 Tapasztalatok szerint a birtokba vételt követően két éven belül általában fény derül az eladó által diszkréten elhallgatott vagy nem is ismert problémákra.  Közkeletű tévedés, hogy a használt ingatlanért az eladónak ne állna fenn szavatossági felelőssége, ami persze nem parttalan és időben sem korlátlan. A hatályos Polgári Törvénykönyv idevágó rendelkezései alapján az eladó a hibás teljesítésért úgynevezett „jog- és kellékszavatossággal” is tartozik. Az előbbi arra vonatkozik, hogy az ingatlan tulajdonjogát ténylegesen át tudja ruházni, utóbbi pedig arra, hogy nincs az ingatlannak olyan tudott (de nem ismertetett) vagy fel nem ismerhető (tehát rejtett) hibája, ami az ingatlan rendeltetésszerű használatát akadályozza. Öt évig érvényesíthető az eladóval szemben a kellékszavatossági igény, ha olyan hibával találjuk szemben magunkat, amit a birtokbavétel előtti szemle során nem ismerhettünk fel és amit nem is közölt velünk az eladó. 

Nyílván nehéz bármely félnek bizonyítani az igazát. Ha a tulajdonos bizonyítja, hogy nem elrejtett, hanem javíttatott és ezt számlával igazolja( van ilyen!) akkor a kivitelező a felelős. Ám gyakoribb eset, hogy állítás van, számla nincsen. Persze egy szakértői feltárás segíthetőségével lehet bizonyítani. Meg az ellenkezőjét is.

Mi a megoldás? Az alaposság. Érdemes az adásvétellel egy időben részleten (írásban ) tájékoztatni a vevőt minden, az ingatlannal kapcsolatos múltbéli eseményről, történésről, még a jelentéktelennek tűnőkről is. egyrészt az ilyen eljárás rendkívül bizalomgerjesztő, másrészt minden későbbi konfliktusnak elejét lehet vele venni. Senki ne féljen bevallani, hogy három éve egy vihar elcsúsztatott egy cserepet, ami beázáshoz vezetett. Ez normális, előforduló esemény, ettől még nem lesz olyan vevő, aki eláll szerződéstől. Ha pedig mégis, akkor jobb is, mert az olyan ember, aki okot fog találni arra, hogy életünk végéig pereljen minket.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Szerző

Írta: Hegedűs László
"Hegedűs László vagyok. Közel tíz éve dolgozom az ingatlanszakmában. A valaha másodállásnak indult „ingatlanozás” mára hivatásommá vált a szó legnemesebb értelmében. A szakma minden lehetséges formájában dolgoztam, voltam értékesítő egy közepes méretű irodában, vezettem 15 fős független irodát, voltam „mezítlábas”. Négy éve a Duna House hidegkúti vezetője vagyok. Meggyőződésem szerint a nagy hálózat sem hiba nélküli, ám a lehetőségek között magasan a legjobb, mint az értékesítők és vezetők, mint az ügyfelek számára. Az elmúlt évek számos tanulságos és időnként vicces történetet produkált. Ezek legjavát szeretném közre adni."

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

„Nagyon meg vagyunk elégedve munkatársuk, Huszárné Palotás Erika (Szeged) munkájával és a cégük által biztosított szolgáltatással! Erika személyében egy valóságos "Duna House tündérrel" sikerült megismerkednünk, családunk tulajdonában lévő 2 ingatlan értékesítése során, ezért is döntöttünk, úgy, hogy egy nagyon komoly értékű ingatlan együttes eladásával is az Önök cégét bízzuk meg!

— Diána, Szeged

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.