Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell

Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell

2022 augusztusától megszűnik a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentés eddigi formája, és új szabályok lépnek életbe. A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. A „lakossági piaci” energiadíjakat az energiahivatal fogja negyedévente felülvizsgálni és meghatározni.

Milyen hatása lehet az új intézkedéseknek az egyes ingatlantípusokra?

A panellakások egyik sokat idézett előnye, hogy tervezhető fenntartási költségeik vannak. A Panelprogramos, korszerűsített lakásoknál ez a költség jellemzően nem magas, ráadásul a panelek általában kisebb méretűek például a családi házakhoz vagy a belvárosi polgári lakásokhoz képest, így a méretükből adódóan is valószínűleg az átlagfogyasztás lesz jellemző. További pozitívum, hogy a jelenlegi változás a távhővel rendelkezdő társasházakat nem érinti, így a panelek még kedvezőbb választást jelentenek majd. Mindezek pedig tovább növelhetik a jelenleg is magas keresletet a panellakások iránt.

 

A társasházak esetében több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ha egy közös központi mérőóra méri a gázfogyasztást, akkor a kedvezményes ár csak akkor vehető igénybe, ha a közös képviselő augusztus 15-ig bejelenti, hogy a társasházban hány lakóingatlan és hány nem lakás céljára használatos helyiség van. Fontos tudni, hogy amennyiben egy társasházban több nem lakás céljára szolgáló helyiség van, mint lakás, akkor a társasház már nem a kedvezményes áron jut hozzá a gázhoz, emiatt magasabb lehet a költsége a közös területek fenntartásának. Ha most költöznél társasházba, érdemes olyan ingatlant választanod, amely rendelkezik saját mérőórákkal, és a korszerű szigetelésnek és nyílászáróknak köszönhetően energiatakarékos a fenntartása.

 

Feltételezhető, hogy csökken a kereslet a korszerűtlen, nagy családi házak iránt, hiszen ezek energiafelhasználása meghaladhatja az átlagfogyasztást. Adásvételkor várhatóan megnő az

áralku lehetősége, így a tulajdonosoknak az eladás előtt érdemes vagy végrehajtani a korszerűsítést, vagy annyit engedni az árból, ami fedezi egy energetikai felújítás költségét.

Megnőhet a kereslet viszont azon ingatlanok iránt, amelyek energetikai tanúsítványa a kiváló kategóriába esik.

Spóroljunk energiatakarékosan a kedvező rezsiárakért otthonunkban.

 

Mire figyelj még?

A többgenerációs házaknál gyakran előfordul, hogy noha több különálló lakás is megtalálható az ingatlanban, az csak egy mérővel rendelkezik. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor is a meghatározott átlagfogyasztást kell figyelembe venni, ez nem nő arányosan például a lakások számával. A helyzet úgy küszöbölhető ki, ha külön mérőket telepítenek az egyes lakásokba.

 

A nyári szezonban pedig jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha egy fogyasztó az otthona mellett rendelkezik például egy balatoni nyaralóval is, tehát két felhasználási helye van. Ez esetben jó tudni, hogy a kedvezményes árra külön-külön jogosult a két ingatlan esetében.

 

Rezsicsökkentő energiatakarékossági tippek

Számold ki a rezsidet!

Több szolgáltató oldalán is kiszámolhatod a várható rezsiköltséged. Érdemes erre időt szánni, hiszen nemcsak azt tudhatod meg, hogy mennyibe kerül majd a rezsid az új szabályok értelmében, hanem ezáltal tudatosabb energiafelhasználást tervezhetsz meg. Így a pénztárcád mellett a környezetet is óvhatod!

 

Korszerűsítsd az ingatlanod!

Egy ingatlan energetikai minőségéről rengeteget árul el az Energetikai tanúsítvány, amely figyelembe veszi a nyílászárók, hőszigetelés, fűtésrendszer és a víz melegítésére használt eszközök állapotát. Ha vevőként informálódni szeretnél a megvásárolni kínált ingatlanról, ez a dokumentum lesz a segítségedre. Ha pedig eladóként szeretnéd minél jobb áron értékesíteni az ingatlanod, érdemes korszerűsíteni a fentebb említett eszközöket és berendezéseket.

 

Spórolj a mindennapokban!

Nap mint nap rengeteget spórolhatsz pár apró szokás bevezetésével. Lássuk, mik ezek.

Takarékoskodhatsz az árammal, ha például a hűtőt úgy helyezed el, hogy ne süsse a nap, és a sütő se melegítse, vagy például megfelelő árnyékolással csökkented a légkondicionáló üzemidejét. Cseréld le az izzókat LED lámpákra, és válassz alacsony fogyasztású háztartási gépeket. Húzd ki a töltőket, ha nem használod őket, és a TV-t se kapcsold be háttérzajnak, csak ha valóban a műsort nézed. A legtöbb ruhaneműnek elég, ha csak 40 fokon mosod őket, ezáltal pedig szintén energiát spórolhatsz meg ahhoz képest, mintha 60 fokon mosnál mindent.

A gázzal is spórolhatsz, ha a fűtési szezonban 19-21 fokra fűtöd fel a lakást, vagy ha vízforralóval előbb felforralod a vizet, és csak utána öntöd a lábasba. A rendszeresen karbantartott gázkészülék hatékonyabban működik, így érdemes évente ellenőriztetni.


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.