.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell!

2022 augusztusától megszűnik a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentés eddigi formája, és új szabályok lépnek életbe. A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. A „lakossági piaci” energiadíjakat az energiahivatal fogja negyedévente felülvizsgálni és meghatározni. Új blogcikkünkben összegeztük, hogy milyen hatással lesz ez a változás az ingatlanpiacra.

Milyen hatása lehet az új intézkedéseknek az egyes ingatlantípusokra?

A panellakások egyik sokat idézett előnye, hogy tervezhető fenntartási költségeik vannak. A Panelprogramos, korszerűsített lakásoknál ez a költség jellemzően nem magas, ráadásul a panelek általában kisebb méretűek például a családi házakhoz vagy a belvárosi polgári lakásokhoz képest, így a méretükből adódóan is valószínűleg az átlagfogyasztás lesz jellemző. További pozitívum, hogy a jelenlegi változás a távhővel rendelkezdő társasházakat nem érinti, így a panelek még kedvezőbb választást jelentenek majd. Mindezek pedig tovább növelhetik a jelenleg is magas keresletet a panellakások iránt. 

A társasházak esetében több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ha egy közös központi mérőóra méri a gázfogyasztást, akkor a kedvezményes ár csak akkor vehető igénybe, ha a közös képviselő augusztus 15-ig bejelenti, hogy a társasházban hány lakóingatlan és hány nem lakás céljára használatos helyiség van. Fontos tudni, hogy amennyiben egy társasházban több nem lakás céljára szolgáló helyiség van, mint lakás, akkor a társasház már nem a kedvezményes áron jut hozzá a gázhoz, emiatt magasabb lehet a költsége a közös területek fenntartásának. Ha most költöznél társasházba, érdemes olyan ingatlant választanod, amely rendelkezik saját mérőórákkal, és a korszerű szigetelésnek és nyílászáróknak köszönhetően energiatakarékos a fenntartása.

Feltételezhető, hogy csökken a kereslet a korszerűtlen, nagy családi házak iránt, hiszen ezek energiafelhasználása meghaladhatja az átlagfogyasztást. Adásvételkor várhatóan megnő az 
áralku lehetősége, így a tulajdonosoknak az eladás előtt érdemes vagy végrehajtani a korszerűsítést, vagy annyit engedni az árból, ami fedezi egy energetikai felújítás költségét. 
Megnőhet a kereslet viszont azon ingatlanok iránt, amelyek energetikai tanúsítványa a kiváló kategóriába esik. 

Tudj meg mindent a rezsinövekedést eredményező intézkedésről blogcikkünkben!
A rezsinövekedés hatására csökkenhet a kereslet a korszerűtlen, nagy családi házak iránt.

Mire figyelj még?

A többgenerációs házaknál gyakran előfordul, hogy noha több különálló lakás is megtalálható az ingatlanban, az csak egy mérővel rendelkezik. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor is a meghatározott átlagfogyasztást kell figyelembe venni, ez nem nő arányosan például a lakások számával. A helyzet úgy küszöbölhető ki, ha külön mérőket telepítenek az egyes lakásokba.

A nyári szezonban pedig jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha egy fogyasztó az otthona mellett rendelkezik például egy balatoni nyaralóval is, tehát két felhasználási helye van. Ez esetben jó tudni, hogy a kedvezményes árra külön-külön jogosult a két ingatlan esetében. 

Spórolj rezsiszámládon blogcikkünkben található tippek segítségével
A többgenerációs házak esetében érdemes külön mérőórákat telepíteni.

Rezsicsökkentő energiatakarékossági tippek 

Számold ki a rezsidet!

Több szolgáltató oldalán is kiszámolhatod a várható rezsiköltséged. Érdemes erre időt szánni, hiszen nemcsak azt tudhatod meg, hogy mennyibe kerül majd a rezsid az új szabályok értelmében, hanem ezáltal tudatosabb energiafelhasználást tervezhetsz meg. Így a pénztárcád mellett a környezetet is óvhatod!

Korszerűsítsd az ingatlanod!

Egy ingatlan energetikai minőségéről rengeteget árul el az Energetikai tanúsítvány, amely figyelembe veszi a nyílászárók, hőszigetelés, fűtésrendszer és a víz melegítésére használt eszközök állapotát. Ha vevőként informálódni szeretnél a megvásárolni kínált ingatlanról, ez a dokumentum lesz a segítségedre. Ha pedig eladóként szeretnéd minél jobb áron értékesíteni az ingatlanod, érdemes korszerűsíteni a fentebb említett eszközöket és berendezéseket.

Spórolj a mindennapokban!

Nap mint nap rengeteget spórolhatsz pár apró szokás bevezetésével. Lássuk, mik ezek.

Takarékoskodhatsz az árammal, ha például a hűtőt úgy helyezed el, hogy ne süsse a nap, és a sütő se melegítse, vagy például megfelelő árnyékolással csökkented a légkondicionáló üzemidejét. Cseréld le az izzókat LED lámpákra, és válassz alacsony fogyasztású háztartási gépeket. Húzd ki a töltőket, ha nem használod őket, és a TV-t se kapcsold be háttérzajnak, csak ha valóban a műsort nézed. A legtöbb ruhaneműnek elég, ha csak 40 fokon mosod őket, ezáltal pedig szintén energiát spórolhatsz meg ahhoz képest, mintha 60 fokon mosnál mindent.

A gázzal is spórolhatsz, ha a fűtési szezonban 19-21 fokra fűtöd fel a lakást, vagy ha vízforralóval előbb felforralod a vizet, és csak utána öntöd a lábasba. A rendszeresen karbantartott gázkészülék hatékonyabban működik, így érdemes évente ellenőriztetni.

2022. 08. 05.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Pénzügyek
Így spórolj álmaid lakására az új évben!
Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek az ingatlanvásárlásban.
2023. 01. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakáshitel-törlesztés egészségpénztári befizetésből? Lehetséges!
Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény.
2023. 03. 24.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Ezekkel a költségekkel számolj, ha eladod az ingatlanod
Van pár költség, amellyel ingatlan eladás során számolnod kell. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy ne érjen váratlan meglepetés.
2022. 03. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Pénzügyek
Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.
Spórolj okosan! Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!
2021. 11. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Hitelfelvétel lépésről lépésre - Ennyi idővel kalkulálj!
Hitelfelvétel gyorsan és egyszerűen? Ismerd meg a teljes folyamatot és tudd meg mire kell odafigyelned, ha hitellel kapcsolatos banki ügyintézésbe kezdesz.
2021. 09. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Illeték — ezt se hagyd ki a költségek tervezésekor
Lakásvásárláskor ne csak a vételár összegével kalkulálj, hanem a vagyonszerzési illeték mértékéről se feledkezz meg!
2021. 10. 19.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három tévhit az otthonfelújítási programról
Az ingatlanok felújítását célzó támogatást sok tévhit lengi körül, amit tisztázni kell, hogy zökkenőmentessé váljon a támogatáshoz való hozzájutás.
2021. 11. 14.
Olvass tovább