.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Illeték - ezt se hagyd ki a költségek tervezésekor 

Az ingatlanvásárlás egy kevésbé kedvelt, ám minden kétséget kizáróan kiemelten fontos része a költségkeret megtervezése. Arról, hogy pontosan mekkora összeg áll a rendelkezésedre, a megtakarításod és az egyéb elérhető források (hitel, otthonteremtési támogatások, családi segítség, stb.) figyelembevételével tudsz döntést hozni.

Azonban fontos számolni azzal is, hogy ha például 20 millió forint áll a rendelkezésedre, akkor sem feltétlenül vehetsz 20 millió forint értékben ingatlant, hiszen az ingatlanvásárlásnak is van költsége: ez a vagyonszerzési illeték.

Mikor kell illetéket fizetni? 

Illetéket vagyonszerzés, például autó- vagy ingatlanvásárlás után kell fizetni. Az illeték mértéke ingatlan esetében egységesen a vételár 4%-a, ez alól kivétel, ha 1 milliárd forintnál nagyobb értékű ingatlant vásároltál. Ez esetben a vételár 2%-a az illeték, amely nem haladhatja meg a 200 millió forintot.

Látható tehát, hogy jelentős összegről van szó, amelyről ha elfeledkezel, az igen kellemetlen helyzetet tud okozni. Ha például 20 millió forintért vásároltad meg új otthonodat, akkor 800.000 forint illetéket kell majd befizetned az adóhatóság számára.
Szerencsére az illeték befizetése miatt nem kell aggódni, hiszen a NAV automatikusan értesítést küld az illeték összegéről, határidőkről és a befizetés módjáról is, miután az adásvétel tényét a földhivatal feljegyezte.

Vannak-e elérhető kedvezmények? 

Jó hír, hogy bizonyos esetekben elérhető kedvezmény is az illetékre. Mivel a kedvezmény rengeteg mindentől függ, érdemes az aktuális szabályokról tájékozódni az adásvétel előtt. Ha pedig nehezen igazodsz ki a szabályok útvesztőjében, vedd igénybe a Duna House pénzügyi szakértőinek a tanácsát, akik a vonatkozó szabályok és az adott szituáció ismeretében a segítségedre lesznek abban, hogy meghatározzátok az illeték mértékét.
Kedvezmény jár például, ha 35 éven aluli vagy és az első ingatlanodat vásárlod, amely értéke nem haladja meg a 15 millió forintot: ez esetben a vételár 4%-a helyett csak a 2%-a lesz az illeték mértéke. Szintén első ingatlan vásárlásakor igényelhető kedvezmény a részletfizetés lehetősége, amelyet külön kérvényezni kell. A 12 havi részletfizetés nagy segítség lehet, hiszen így nem egy összegben kell kifizetned az illeték akár több százezres, milliós tételét.

Újépítésű lakás esetében is járhat kedvezmény 15 millió forintig, abban az esetben, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. Ez esetben azonban számolnod kell azzal, hogy a 15 és 30 millió forint közötti összeget illeték terheli, tehát 600.000 forintról kapsz majd számlát.

Abban az esetben, ha eladod a lakásodat, de 3 éven belül vásárolsz egy újat, az illetéket csak a két ingatlan értékének különbsége után kell befizetned. Ha olcsóbb ingatlanra cseréled otthonodat, úgy mentesülsz az illetékfizetés alól. Ezt nevezik a jogban cserepótló vételnek.

Ha lakást szeretnél vásárolni, ne feledkezz meg az illetékről sem!
Pénzügyi- valamint ingatlanszakértőink segítenek tájékozódni az illetékhez köthető kedvezményekről!

Van-e olyan helyzet, amikor mentesülünk az illetékfizetési kötelezettség alól?

Igen, előfordulhat ilyen helyzet, de csak úgy, mint a kedvezmények esetében, ez esetben is érdemes az aktuális szabályokról tájékozódni! 
2021. január elsejétől például a CSOK támogatással vásárolt ingatlanok után (az ingatlan értékétől függetlenül) nem kell illetéket fizetni. A 2021-es jogszabályok alapján mentesség jár az illetékfizetés alól akkor is, ha házastársak vagy közeli hozzátartozók az ingatlanügylet szereplői. Mentesülhetsz az illetékfizetés alól akkor is, ha önkormányzati lakást vásárolsz, vagy ha telket vettél, amin a vásárlástól számított 4 éven belül megkezdődik egy lakóház építése.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a fenti tájékoztatás nem teljeskörű! Az aktuális jogszabályokról tájékozódj az adásvételi folyamat előtt.

2021. 10. 19.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Pénzügyek
Így spórolj álmaid lakására az új évben!
Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek az ingatlanvásárlásban.
2023. 01. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakáshitel-törlesztés egészségpénztári befizetésből? Lehetséges!
Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény.
2023. 03. 24.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell!
A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. Új blogcikkünkben összegeztük, hogy milyen hatással lesz ez a változás az ingatlanpiacra
2022. 08. 05.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Ezekkel a költségekkel számolj, ha eladod az ingatlanod
Van pár költség, amellyel ingatlan eladás során számolnod kell. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy ne érjen váratlan meglepetés.
2022. 03. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Pénzügyek
Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.
Spórolj okosan! Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!
2021. 11. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Hitelfelvétel lépésről lépésre - Ennyi idővel kalkulálj!
Hitelfelvétel gyorsan és egyszerűen? Ismerd meg a teljes folyamatot és tudd meg mire kell odafigyelned, ha hitellel kapcsolatos banki ügyintézésbe kezdesz.
2021. 09. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három tévhit az otthonfelújítási programról
Az ingatlanok felújítását célzó támogatást sok tévhit lengi körül, amit tisztázni kell, hogy zökkenőmentessé váljon a támogatáshoz való hozzájutás.
2021. 11. 14.
Olvass tovább