.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Milyen költségek terhelnek minket egy eladott ingatlan után? 

Elsőre meglepő lehet, de bizony eladóként az értékesített ingatlan után is számolni kell bizonyos költségekkel. Persze olyan helyzet is előfordulhat, hogy nem szükséges fizetned.  Cikkünkben mutatjuk, milyen költségekkel tervezz, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések.

Adófizetési kötelezettség 

Az ingatlanod eladásából származó bevételt személyi jövedelemadó terheli, amely értéke 15%. Ezt csak abban az esetben kell befizetni, ha a vásárlástól számított 5 éven belül értékesíted az ingatlant, és drágábban adod el, mint amennyiért vetted.

Ahhoz, hogy meghatározhasd, minek a 15%-át kell adóként befizetned, szükséged lesz az adóalapra. Ez a bevétel – tehát amennyiért eladod az ingatlant – és a korábbi költség – tehát amennyiért megvásároltad – különbözete. Itt fontos megjegyezni, hogy bizonyos értéknövelő beruházások is elszámolhatók költségként, amennyiben rendelkezel róluk számlával! Egy példával élve: ha 20 millió forintért vásároltad meg azt a lakást, amit most 30 millió forintért értékesítesz, akkor 10 millió forint az adóalap.

Az adóalap azonban az idő múlásával csökken:

  • A vásárlás évében és az azt követő évben 100%
  • A vásárlást követő második évben 90%
  • A vásárlást követő harmadik évben 60%
  • A vásárlást követő negyedik évben 30%
  • A vásárlást követő ötödik évben és utána pedig 0%

A NAV oldalán kiszámolhatod, hogy pontosan mennyi adót kell fizetned a saját egyedi helyzetedben.

Milyen határidővel és hogyan kell az adót fizetni?

Az ingatlanod eladásából származó jövedelemről az éves szja-bevalláskor kell nyilatkozni, a fizetési határidő pedig az adóévet követő év május 31-e. A 2022-ben eladott ingatlanok után tehát 2023. május 31-ig kell majd befizetni az adót.

Blogcikkünkből kiderül, hogy milyen költségekkel kell számolnod az ingatlaneladás során.
Az ingatlaneladás során számítanod kell személyi jövedelemadó fizetésére.

Az energetika tanúsítvány költsége 

Az energetikai tanúsítvány 2012 óta kötelező az ingatlanok eladásakor. Ennek elkészítése eladóként téged terhel. Ha energetikai tanúsítványra van szükséged, fordulj hozzánk, hiszen a Duna House szakértői elkészítik számodra a dokumentumot.

Az energetikai tanúsítvány kiállításának költsége is téged terhel
A Duna House szakértői elkészítik számodra az energetikai tanúsítványt!

Egyéb költségek 

A fentieken kívül egyéb költségek is felmerülhetnek eladáskor. Például, ha ingatlanközvetítő segítségével adod el a lakást, az ő díjával is számolnod kell. Ha pedig költöztetőket veszel igénybe a berendezési tárgyaid, bútoraid szállításához, akkor itt is merül fel majd költség.
Emellett ha haszonélvezeti jogot élvez valaki az eladni kívánt ingatlanon, akkor előfordulhat, hogy őt előbb ki kell vásárolnod. 

2022. 03. 02.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Pénzügyek
Így spórolj álmaid lakására az új évben!
Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek az ingatlanvásárlásban.
2023. 01. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakáshitel-törlesztés egészségpénztári befizetésből? Lehetséges!
Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény.
2023. 03. 24.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell!
A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. Új blogcikkünkben összegeztük, hogy milyen hatással lesz ez a változás az ingatlanpiacra
2022. 08. 05.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Pénzügyek
Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.
Spórolj okosan! Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!
2021. 11. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Hitelfelvétel lépésről lépésre - Ennyi idővel kalkulálj!
Hitelfelvétel gyorsan és egyszerűen? Ismerd meg a teljes folyamatot és tudd meg mire kell odafigyelned, ha hitellel kapcsolatos banki ügyintézésbe kezdesz.
2021. 09. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Illeték — ezt se hagyd ki a költségek tervezésekor
Lakásvásárláskor ne csak a vételár összegével kalkulálj, hanem a vagyonszerzési illeték mértékéről se feledkezz meg!
2021. 10. 19.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három tévhit az otthonfelújítási programról
Az ingatlanok felújítását célzó támogatást sok tévhit lengi körül, amit tisztázni kell, hogy zökkenőmentessé váljon a támogatáshoz való hozzájutás.
2021. 11. 14.
Olvass tovább