Három tévhit az otthonfelújítási programról

Három tévhit az otthonfelújítási programról

Az új, 2021 januárjától elérhető otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően idén rohamosan növekedett a lakásfelújítási kedv a KSH elemzései szerint. A 3 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatást azok a családok vehetik igénybe, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek saját tulajdonú ingatlanukban.

Ám mint minden állami támogatást, az otthonfelújítási programot is övezik olyan szájról szájra terjedő információk, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, ezzel eltántorítva azokat is az igényléstől, akik minden valószínűséggel megkapnák a támogatást. Ideje tisztázni ezeket a tévhiteket!

Tévhit 1. Csak használt ingatlanra igényelhető a támogatás

Használt, vagy újépítésű lakással, házzal is lehet pályázni, vagy akár építkezés során is benyújtható az igénylés. Arra viszont figyelni kell, hogy vásárlás esetén a tulajdonjog bejegyzését követően azonnal, ám építkezés esetén csak a használatba vételi engedély megléte után igényelhető.

Lakás felújítás előtt, festéshez készülve.

Tévhit 2. A felújított ingatlan nem értékesíthető

A kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat, korlátozásokat a felújított ingatlan értékesítésére vonatkozóan, ellentétben a Zöld Hitellel, amely igénylése esetén valóban 10 éven át az ingatlanban kell élnie a tulajdonosnak.

További jó hírünk, hogy ha egy olyan otthont vásárolsz meg, amelyre már az előző tulajdonos felvette a támogatást, te is megigényelheted az állami hozzájárulást gond nélkül. Ez alól kivételt képez az az eset, ha az új tulajdonos hozzátartozója a régi tulajdonosnak.

Szeretnéd felújítani otthonodat eladás előtt? Egy előző cikkünkben már körbejártuk a témát és összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amiket érdemes megvizsgálni, mielőtt a felújítás mellett döntenél. 

Tévhit 3. A támogatás folyósítása előtti számlák nem nyújthatóak be elszámolásra

Minden olyan számla benyújtható igazolásként, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A Duna House Pénzügyek tanácsadói minden esetben azt javasolják, hogy a kritériumokról mindenképpen egyeztessenek az elszámolás előtt szakértővel.

+1 infó

Már kamattámogatott hitellel is segítik a felújítást, amely kifejezetten csak lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető. Ezek a hitelek fix, maximum 3% kamatozásúak és legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre igényelhetőek. A teljeskörű tájékoztatásér keresd fel a Duna House Pénzügyek szakértőit!


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!

Kövessen minket

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.