.
Duna House Blog
Naprakész tudás ingatlanügyekben

Három tévhit az otthonfelújítási programról

Az új, 2021 januárjától elérhető otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően idén rohamosan növekedett a lakásfelújítási kedv a KSH elemzései szerint. A 3 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatást azok a családok vehetik igénybe, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek saját tulajdonú ingatlanukban.

Ám mint minden állami támogatást, az otthonfelújítási programot is övezik olyan szájról szájra terjedő információk, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, ezzel eltántorítva azokat is az igényléstől, akik minden valószínűséggel megkapnák a támogatást. Ideje tisztázni ezeket a tévhiteket!

1. Tévhit: Csak használt ingatlanra igényelhető a támogatás

Használt, vagy újépítésű lakással, házzal is lehet pályázni, vagy akár építkezés során is benyújtható az igénylés. Arra viszont figyelni kell, hogy vásárlás esetén a tulajdonjog bejegyzését követően azonnal, ám építkezés esetén csak a használatba vételi engedély megléte után igényelhető.

2. Tévhit: A felújított ingatlan nem értékesíthető

A kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat, korlátozásokat a felújított ingatlan értékesítésére vonatkozóan, ellentétben a Zöld Hitellel, amely igénylése esetén valóban 10 éven át az ingatlanban kell élnie a tulajdonosnak.

További jó hírünk, hogy ha egy olyan otthont vásárolsz meg, amelyre már az előző tulajdonos felvette a támogatást, te is megigényelheted az állami hozzájárulást gond nélkül. Ez alól kivételt képez az az eset, ha az új tulajdonos hozzátartozója a régi tulajdonosnak.

Tévhit vagy sem? Minden, amit az otthonfelújítási támogatásról tudnod kell!
Számos tévhit kering az otthonfelújítási támogatási rendszerről. Derítsd ki mik ezek!

3. Tévhit: A támogatás folyósítása előtti számlák nem nyújthatóak be elszámolásra

Minden olyan számla benyújtható igazolásként, amelyek megfelelnek a feltételeknek. A Duna House Pénzügyek tanácsadói minden esetben azt javasolják, hogy a kritériumokról mindenképpen egyeztessenek az elszámolás előtt szakértővel.


+1 információ
Már kamattámogatott hitellel is segítik a felújítást, amely kifejezetten csak lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető. Ezek a hitelek fix, maximum 3% kamatozásúak és legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig, maximum 10 éves futamidőre igényelhetőek. A teljeskörű tájékoztatásért keresd fel a Duna House pénzügyi márkájának, a Credipass szakértőit!

2021. 11. 14.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább hasonló témákban

Blog
Pénzügyek
Így spórolj álmaid lakására az új évben!
Az egészen apró spórolási trükköktől a nagyobb léptékű teendőkig itt minden olyan szokást megtalálsz, amik segítenek az ingatlanvásárlásban.
2023. 01. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Három ok, amiért érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned!
Ha lakásvásárláson gondolkodsz, érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérned már az ingatlan keresést megelőzően, hogy pontos képet kapj pénzügyi helyzetedről és tudd milyen lakásokat nézegethetsz.
2023. 03. 10.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakásvásárlásra készülsz? - Válaszd az lakástakarékpénztárt!
Ha belátható időn belül lakásvásárlást vagy felújítást tervezel és a havi büdzsédbe belefér egy minimum 10 ezer forintos megtakarítás, akkor az újraindított, akár 30%-os prémiumot vagy bónuszt garantáló lakástakarékot neked találták ki.
2023. 03. 17.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Lakáshitel-törlesztés egészségpénztári befizetésből? Lehetséges!
Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény.
2023. 03. 24.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Minden, amit a rezsinövekedésről tudnod kell!
A kedvezményes tarifa egy meghatározott mennyiségig érvényes, felette pedig a piaci energiaárat fizetik a fogyasztók. Új blogcikkünkben összegeztük, hogy milyen hatással lesz ez a változás az ingatlanpiacra
2022. 08. 05.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Ezekkel a költségekkel számolj, ha eladod az ingatlanod
Van pár költség, amellyel ingatlan eladás során számolnod kell. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy ne érjen váratlan meglepetés.
2022. 03. 02.
Olvass tovább
Blog
Vásárlás
Pénzügyek
Minden, amit a rezsiről tudni érdemes költözés előtt.
Spórolj okosan! Blogcikkünkben összegezzük, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a rezsiről, hogy elkerülhesd a bosszantóan magas költségeket!
2021. 11. 03.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Hitelfelvétel lépésről lépésre - Ennyi idővel kalkulálj!
Hitelfelvétel gyorsan és egyszerűen? Ismerd meg a teljes folyamatot és tudd meg mire kell odafigyelned, ha hitellel kapcsolatos banki ügyintézésbe kezdesz.
2021. 09. 06.
Olvass tovább
Blog
Pénzügyek
Illeték — ezt se hagyd ki a költségek tervezésekor
Lakásvásárláskor ne csak a vételár összegével kalkulálj, hanem a vagyonszerzési illeték mértékéről se feledkezz meg!
2021. 10. 19.
Olvass tovább