.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 19.
Megosztás

„Váratlan életesemény? És mi lesz a lakáshitelemmel?” 
Így biztosíthatod szeretteid pénzügyi védelmét

Amit a kockázati és hitelfedezeti életbiztosításról tudni kell

Aki hitelfelvételben gondolkodik, annak gyakran merül fel a fejében a kérdés: hogyan védheti meg a családját egy esetleges váratlan életesemény esetén? Mi történhet akkor, ha az adós meghal, kiesik a jövedelme és a hitel összes gondja, költsége a családot terheli? Erre lehet válasz a szakértők szerint egy hitelfedezeti célú biztosítás, vagy kockázati életbiztosítás. A piacon számos termék és konstrukció közül választhatnak az ügyfelek, amelyek között könnyű lehet elveszni, épp ezért ezeket járták körül most a Credipass szakemberei.

Ha biztosításról van szó, akkor elsőre szinte mindenkinek a lakása, otthona, esetleg az autója jut eszébe: ezekről a területekről a legtöbben gondoskodunk is és bebiztosítjuk vagyontárgyainkat, hiszen ezek védelme kiemelten fontos a családnak. Pedig van, ami ennél is sokkal fontosabb: mi a helyzet saját magunkkal? Milyen lehetőségeink vannak a különböző életbiztosítások terén és erre miért fordítunk kevesebb figyelmet, időt és pénzt? Épp ezért válaszolták meg a Credipass szakértői azt a kérdést: mit is jelent az említett hitelfedezeti és kockázati életbiztosítás és miért, kiknek lehet ajánlott? Miket tartalmazhat egy alapcsomag?

„Az öngondoskodás többféle pénzügyi formája közül, az egyik legalapvetőbb a biztosítás
A jelenlegi lakás- és életbiztosítási paletta nagyon széles, sok esetben ezért nehéz lehet az eligazodás a többféle csomag, lehetőség között.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Fontos, hogy nem érdemes megfelelő utánajárás és szakértő segítség nélkül belevágni egy szerződéskötésbe, hiszen – különösen egy hitelfedezeti vagy kockázati biztosítás esetén – nagyon lényeges, hogy olyan csomagot válasszunk, ami a legszélesebb körben véd minket és családunkat.” – tette hozzá.
Mutass többet

Alapvető különbség a kockázati és hitelfedezeti biztosítás között, hogy míg a kockázati életbiztosítás esetén a biztosított maga az ügyfél, illetve a kedvezményezettet is ő határozza meg – aki általában közeli családtag, rokon – így a biztosítási összeget is ő fogja megkapni haláleset esetén, amely nem része a hagyatéknak. Azt is fontos megjegyezni, hogy a piacon található kockázati életbiztosítások alapvetően halálesetre szóló biztosítási védelmet nyújtanak, amelyek azonban hitelfedezeti célra is használhatóak. 

„A kockázati életbiztosítások között olyan is elérhető ma a piacon, amely bizonyos ügyfeleknél 10 ezer Ft alatti havi díj esetén, az egész futamidőre 100 millió forintos nagyságrendű biztosítási védelmet nyújt. A szerződőnek így nagyobb káresemény esetén sem kell aggódnia sem a saját, sem családja biztonságáért” - mondta el Fülöp Krisztián.
Mutass többet
Minden, amit a kockázati és hitelfedezeti életbiztosításról tudnod kell.
Egy váratlan életesemény bekövetkezésekor szeretnéd megvédeni családod pénzügyi biztonságát? A válasz egy hitelfedezeti célú biztosítás, vagy kockázati életbiztosítás lehet.

És mit kell tudni a hitelfedezeti biztosításokról? Nos, ezek esetében a kedvezményezett csak a bank lehet, aki az adós halála esetén csak a hiteltartozás visszafizetésére tart igényt. A biztosítási összeg itt a futamidő alatt mindig a hiteltartozással egyenlő, vagyis a biztosítási összeg addig csökken folyamatosan, amíg a hitel teljesen kifut.

Itt fontos megjegyezni, hogy jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik, vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás. 

A hitelfedezeti biztosítások alapcsomagjainak része általában a halál, a keresőképtelenség, a munkanélküliség (30 vagy 60 napot meghaladva), vagy a balesetből származó 50%-os egészségi állapotváltozás esetén is a hiteltartozás megfizetése, illetve a havi törlesztőrészletek megfizetése (általában maximum 6 hónapig) a bank felé. 

„Ezen biztosításokon belül rendkívül sokféle elem létezik, ráadásul az egyes szolgáltatóknál ezek nagyban különbözhetnek – ezért is nagyon fontos az egyéni igények felmérése és ezért lehet hasznos egy profi pénzügyi szakértő segítsége, aki multifunkcionális kockázati biztosításokat ajánl, amelyeknél az ügyfél válogathatja össze, hogy mikre van szüksége, miket is szeretne a szerződésébe belefoglalni.” – mondta el a szakértő.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább