.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 02.
Megosztás

Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési változások hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon. A Duna House által becsült 8 800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónapnak számít idén. Az előző hónap eredményeit 12%-kal haladta meg, az előző év novemberéhez képest pedig 10%-kal jobban teljesített az ingatlanpiac idén novemberben. Decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál, így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri az év elején megadott 90-110 ezres határ alsó értékét.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is az év egyik legerősebb hónapját zárta a piac. A pénzügyi közvetítő 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén novemberre, amely év/év összehasonlítás alapon 11%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest, és az előző hónaphoz mérten is 10%-os erősödést jelent. A Credipass adatai alapján a folyósított hitelvolumen növekedésénél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a hiteligények beadásának volumene is, amely elsősorban a kifutó otthonteremtési támogatások miatti utolsó rohamnak köszönhető. Ennek mértékét jól mutatja, hogy a szeptember-októberi számokat több, mint 50%-kal haladja meg a novemberi érték, míg a január-februári számoknál háromszor több hitelvolument jelent. A jelenlegi CSOK-os vásárlók így az ingatlan- és hitelpiaci mutatókat is erősítették novemberben és erősíteni fogják még decemberben is.

Nagyot hajrázott az ingatlan- és hitelpiac novemberben.
A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai ingatlanpiac, az otthonteremtési változások hatása egyértelműen érződik az aktivitási mutatókon.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább