.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 07.
Megosztás

Továbbra is hódít a zöld hitel

Az energiatakarékosság az elmúlt években a lakosság egyre szélesebb körében kapott kiemelt szerepet. Rengeteget tud ugyanis spórolni a rezsiköltségeken, aki energiatakarékos ingatlant vásárol, vagy korszerűbbé teszi meglévő otthonát. Pontosan az utóbbit, vagyis az ingatlan korszerűsítését, energetikájának javítását támogatja és célozza az a szabálymódosítás is, amely november 1-től lépett életbe az energetikai tanúsítványokat illetően, és amelynek következtében jelentősen megváltozik a velük szemben támasztott követelményrendszer. A Credipass szakértői ennek kapcsán járták körül ismét a zöld hitel témakörét: a legfontosabb igénylési feltételeket, tudnivalókat és persze a hozzá kapcsolódó kedvezményeket is érintve.

Mivel hazánkban nagyon jelentős az energetikailag korszerűtlen ingatlanok száma, az állam egy igen kedvező, támogatott hitel formájában próbálta ösztönözni a lakáspiac zöldítését. A Növekedési Hitelprogram a maga 2,5 százalékos kamatával óriási sikert aratott a lakosság körében, és a mai napig kitart az általa generált hullám: még most is vannak folyamatban lévő építkezések, adásvételek, amelyek ennek keretében indulhattak el annak idején. Tavaly év végére sikerült elérni, hogy a kedvező, BB energetikai besorolású ingatlanok aránya a 2022-ben készült energetikai tanúsítványokban már megközelítette a 20%-ot. Ugyanakkor az elmúlt 7 év energetikai tanúsítványainak adatait tekintve ez még mindig a teljes ingatlanállomány csupán 5%-át jelenti. A bankok felismerték, hogy az ingatlanpiac további zöldítésében bőven van még lehetőség, illetve megnövekedett az igény is az energiatakarékos ingatlanokra. 

Idén már egyre több banknál elérhető a kedvezményes zöld hitel konstrukció, ami bár nem annyira kedvező, mint amilyen az államilag támogatott verzió volt, de számos kedvezményt biztosít azoknak, akik energiatakarékos ingatlanban gondolkoznak. Ezt az irányt, azaz az ingatlanpiac zöldítését, az ingatlanállomány korszerűsítését támogatja az az új szabályozás is, melyet 2023. november 1-től vezettek be az energetikai tanúsítványok kapcsán.

Ennek legfőbb célja egy átláthatóbb, mindenki számára könnyen érthető felújítási ütemterv megvalósulása, amely javaslatokat és sorrendet is tartalmaz az ingatlan állagának és energetikájának javítására. Az ingatlanok energetikai besorolásának módja is megváltozik: a jövőben egy betű jelöli majd az energiahatékonyságot és lesz egy külön besorolás az ingatlan CO2 kibocsátásának függvényében is. Ezen kívül, az energetikai tanúsítványok a korábbi 10 helyett, csak 5 évig lesznek érvényesek és a meglévő tanúsítványok csak év végéig lesznek felhasználhatók. A tanúsítvány számát mostantól már nem lesz kötelező feltüntetni az adásvételi szerződésben, de továbbra is kötelezően el kell készíttetni és át kell adni adásvételnél és bérbeadásnál egyaránt. 

És hogyan érinti ez a zöld hitel igénylést?

„Az új energetikai szabályozás következtében a zöld hitelek igénylését érintő legfontosabb változás,
hogy az eddig elvárt minimum BB besorolás és 80kWh/nm/év primer energiafelhasználás helyett az új rendszerben már A+ energetikai besorolás és legfeljebb 68kWh/nm/év primer energiaigény lesz a követelmény. Új lakás vásárlása vagy építése esetén, a 2023. november 1. előtt kiadott építési engedély vagy egyszerű bejelentés esetén a régi szabályok az irányadóak, viszont ezt követően az ingatlannak már az új rendszer szerint kell teljesítenie az energetikai előírásokat. Felújítási és korszerűsítési hitelcélok esetén is novembertől már az új besorolásnak kell megfelelnie az ingatlannak a munkálatok elvégzését követően. Viszont továbbra is megmarad a lehetőség olyan korszerűsítési munkálatokra igénybe venni a zöld hitelt, amik energetikai besorolástól függetlenül legalább 30%-kal javítják az ingatlan primer energia felhasználását” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet
A Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét: igénylési feltételek, tudnivalók és kapcsolódó kedvezmények.
A november 1-től bevezetett szabálymódosítás értelmében megváltozik az energetikai tanúsítványok követelményrendszere.
„Ezért amennyiben új lakást vásárolnánk, építenénk, vagy pedig zöld felújítást, zöld korszerűsítést végeznénk el az otthonunkon (ilyen lehet pl. a napelem vagy napkollektor telepítése, a homlokzati nyílászárók cseréje, energiahatékony világítástechnika beszerelése vagy a fűtési/hűtési rendszerek telepítése, felújítása, cseréje) érdemes lehet a zöld hitel lehetőségét kihasználni. Hiszen ezáltal számos kedvezményhez juthatnak az ügyfelek: a zöld lakáshitelek általában alacsonyabb kamatozásúak a hagyományos lakáshiteleknél. A folyamatosan változó banki akciók miatt számíthatnak ajándék jóváírásokra, 1% -os előtörlesztési díjra, vagy akár a folyósítási díj, értékbecslés és a műszaki szemle díjának elengedésére is. Sokszor részben vagy teljes egészében az energetikai tanúsítvány költségének visszatérítésére is sor kerülhet.” – tette hozzá a szakember. „Ráadásul a zöld hitelhez kapcsolódó automatikus kamatkedvezményen felül, további jelentős törlesztőrészlet-csökkenést érhetünk el a Credipass szakértőinek segítségével, akik minden banknál az éppen aktuális legjobb egyedi kamatajánlatokat tudják megszerezni számunkra.”
Mutass többet

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, melyből megállapítható az ingatlan energetikai besorolása és energiafelhasználása. Amennyiben felújítási vagy korszerűsítési munkálatokra igényeljük a zöld hitelt, akkor a folyamat elején és a végén is szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni, hogy megállapítható legyen az elvárt pozitív változás. A tanúsítványon kívül, a zöld hitelcél megvalósulását a bank 12 hónapon belül helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével is ellenőrizheti. 

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább