.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 01.
Megosztás

Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, azaz lezárult az ezzel kapcsolatban meghirdetett társadalmi egyeztetés is. A végleges jogszabályba bekerült néhány változtatás a korábbi tervezethez képest – ezeket emelték ki és foglalták most össze a Credipass szakértői. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy 2024 márciusáig „türelmi időt” kaptak azok a családok is, akik már jelenleg is babát várnak és fel szeretnék venni a támogatott kölcsönt.

A rendelet nyomán az egészen biztossá vált, hogy a támogatási összeg igényléséhez kötelező lesz a gyermekvállalás, és az is, hogy a maximális hitelösszeg megállapításakor a meglévő és vállalt babákkal is számolni fognak. Továbbá ismert tény volt, hogy a kedvező lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3% lesz, de akár ennél kedvezőbb feltételekkel is biztosíthatják ezt a jövőben a pénzintézetek. A kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti, maximális összege pedig a gyermekek számától függ: egy gyermeknél legfeljebb 15, két gyermeknél legfeljebb 30, három, vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forintot kaphat az igénylő család.

„Az új jogszabály a korábbi tervezethez képest nem változott jelentősen: az igénylőkre vonatkozóan újabb könnyítésekkel, határidő hosszabbításokkal találkozhatunk a végleges verzióban. A Credipass és a Duna House szakértőinek tapasztalata alapján erős az ügyfelek érdeklődése és aktivitása, amely az ingatlan- és hitelpiacon is pozitív változásokat hozhat a következő évben.” – mondta el a rendelet kapcsán Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

Mi változott most a tervezethez képest?

A jogszabályba végül a vállalt gyermekek kapcsán került be egy új, jelentősebb könnyítés: nem kell aggódniuk azoknak a kismamáknak, házaspároknak, akiknél már jelenleg is úton van a baba és szeretnék igénybe venni a CSOK Plusz támogatást. Ugyanis 2024. március 31-ig még beadható lesz a hitelkérelem úgy is, hogy a 2024. január 1-et követően született vagy örökbefogadott babák vállalt gyermekként legyenek figyelembe véve. Vagyis így további gyermek vállalása nélkül is megkaphatják a családok a kölcsönt. Ezen kívül, a futamidő alatt érkező újabb babánál pedig már járhat gyermekvállalási támogatás, vagyis a 10 millió forintos tartozáselengedés is. Összességében tehát nem kell sietniük a családoknak az év eleji kapkodásban, hogy még a gyermek születése előtt beadják a kérelmet, így a kismamák nyugodtabb és nem utolsó sorban igazságosabb ügyintézésnek nézhetnek elébe jövőre. Ehhez kapcsolódik az a kitétel is, amit már a rendelettervezetből ismertünk, hogy átmeneti rendelkezésként 2025. december 31-ig egy házaspár akkor is jogosult a CSOK Pluszra, ha a feleség már elmúlt 41 éves, amennyiben az igényléskor legalább 12 hetes magzatot tudnak igazolni, vagy az általuk történő örökbefogadást engedélyező, 2024. január 1. és 2025. december 31. között kelt gyámhatósági határozattal rendelkeznek.

További fontos változás még, az illetékfizetés kapcsán bekerült módosítás. A végleges jogszabály úgy rendelkezik, hogy a Falusi CSOK-os ingatlanok esetében marad az illetékmentesség, méghozzá vételár korlátozás nélkül. Azonban a CSOK Pluszos ingatlanok esetében más a helyzet: ezeknél ugyanis a vételár 80 millió forintot meghaladó részére kell majd megfizetni a 4%-os illetéket, ami jó hír, hiszen így a 80 millió forint érték feletti lakások, házak esetében sem esünk el jövőre teljesen az illetékmentességtől. Egy példán keresztül megmagyarázva: egy 100 millió forintos ingatlan esetében, 20 millió forintra kell megfizetni csupán az illetéket, azaz ebben az esetben 800 ezer forintot a 4 millió forint (a teljes vételár 4%-a) helyett.

Pontosításra került a rendeletben még egy pont. Korábban úgy fogalmaztak: nem első közös lakás vásárlása esetében, a meglévő közös ingatlan vagy ingatlanok forgalmi értékét meg kell haladnia a CSOK Plusz segítségével vásárolt közös lakás vételárának. Most kiderült: a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának elég csak a pár korábbi közös lakásuk rájuk eső tulajdoni hányadának értékét meghaladnia. Azaz, ha egy 30 millió forintos lakásban a házaspárnak együttesen csak 50% tulajdonrésze van, akkor 15 millió forintnál drágább lakást/lakóházat kell venniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a CSOK Pluszra.

Megérkezett a rendelet, lássuk a legfontosabb CSOK Plusz részletszabályokat!
Az egyik legfontosabb újdonság a rendeletben, hogy 2024 márciusáig „türelmi időt” kaptak azok a családok is, akik már jelenleg is babát várnak és fel szeretnék venni a támogatott kölcsönt.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább