.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 22.
Megosztás

200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon

A Buda, Pest és Óbuda egyesülésével létrejött főváros november 17-én ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. A jeles jubileum apropóján a Budapesten értékesített ingatlanok adatait elemezték a Duna House szakértői, akik összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.

November 17-én, múlt pénteken ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját hazánk fővárosa, Budapest. A Buda, Pest és Óbuda egyesülésével létrejött város sokszínűsége a különböző kerületek ingatlanpiacán is megmutatkozik. A változatos domborzat, a történelem nyomai, az építészeti stílusok sokasága és számos világörökségi helyszín teszi igazán különlegessé az egyes városrészeket. Bár háború, szabadságharc, árvíz és tűzvész is sújtotta, Budapest mindig képes volt talpra állni és megújulni. A jeles esemény apropóján a Duna House összefoglalta a fővárosi ingatlantranzakciók érdekességeit és összegyűjtötte a legkorosabb, legnevesebb épületekben zárt tranzakciókat 2023-ból.

Az ingatlanközvetítő értékesítési adatai szerint az idei évben értékesített ingatlanok több mint 200 évet fednek le a történelemből, egészen egy 1818-as építésű épületben található lakástól a jövő évre tervezett átadású újépítésű projektek otthonaiig. Visszafelé haladva az időben, a 2023-ban aláírt adásvételi szerződések csekély, mindössze 6%-a köttetett új ingatlan vásárlása céljából, zömében Újbuda, a XIII. kerület, valamint a kedvezményes négyzetméterárakat kínáló, XVIII. kerület projektjei közül választottak az ingatlanközvetítő ügyfelei, itt átlagosan 775 ezer forintos négyzetméteráron is kapható új ingatlan.

„A gazdasági helyzet, az infláció és a hitelezési nehézségek miatt
a vásárlók döntéseit az idei évben egyre inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek irányítják, így a további áremelkedés miatt jelentősen csökkent az újépítésű projektek lakásai iránti érdeklődés. Jó hír azonban, hogy a használt ingatlanok között is találni szinte újat, a főváros központi területein széles palettáról, az aktuális fővárosi ingatlankínálat 46%-ból választhatnak a vevők, ha teljes mértékben felújított, illetve újszerű, nagyon jó állapotú ingatlant keresnek.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.
Mutass többet

Az ezredfordulót követően a válság kezdetéig számos ingatlanfejlesztés indult a fővárosban, majd a válság évei után újabb hullám következett az építkezések terén. A 2000 után épült ingatlanok aránya az idei év során kötött adásvételek között 13%-ot fed le. A legtöbb ezredforduló utáni lakást (21%) a XIII. kerületben értékesítették idén az ingatlanközvetítő szakértői, átlagosan 1,2 millió forintos négyzetméteráron.

1973 után épült ingatlanok 27%-ban szerepeltek az eladások között, a legtöbb ilyen korú ingatlan a XVIII. kerületben kelt el, átlagosan 546 ezer forintos áron négyzetméterenként. Az 1873-ban létrejött egységes Budapest fennállásának első száz évében épített épületek lakásai a tranzakciók több mint felét, 53%-át teszik ki. A zömében régi bérházak lakásai közül a befektetők által is kedvelt erzsébetvárosi (10%) és a terézvárosi (9%) lokációban talált tulajdonosra a legtöbb, a VII. kerületben 885 ezer forintos, a VI. kerületben 1 millió forint feletti átlagos négyzetméteráron. A harmadik legtöbb ilyen korú ingatlan a XIII. kerületben cserélt gazdát, amelyekért 891 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vásárlók.

Budapest 150. jubileuma alkalmából összegyűjtöttük az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
Budapest 150
„Nagy múltú, például századforduló előtti, 1800-as években épült házakban járni, a történetüket megismerni, a bennük található ingatlanokkal foglalkozni különleges élmény és megtiszteltetés egy ingatlanos számára. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki a pesti belvárosi területeken, például az V. kerületben értékesít, hiszen a legkorosabb lakások ebben a kerületben cseréltek gazdát a legnagyobb, 26%-os arányban idén.” – tette hozzá a szakértő. A Duna House 2023-as tranzakciós adatai alapján a legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel köttetett 1818-ban kezdték építeni, a volt Tigris Szálló Pest egyik legelegánsabb szállójaként működött, amelyet később bérházzá alakították.
Mutass többet

A Duna House 2023-as tranzakciós adatai alapján a legidősebb épületet, ahol sikeres adásvétel köttetett 1818-ban kezdték építeni, a volt Tigris Szálló Pest egyik legelegánsabb szállójaként működött, amelyet később bérházzá alakították.

„Az idei év másik különlegessége az ingatlanpiaci kínálatban a magyar Disney kastély, vagyis a László-villa. A zuglói villa 1896-ban épült, László Fülöp, a nemzetközileg elismert portréfestő megbízásából. Az elmúlt évtizedekben hírességek kedvelt lakhelye és sikeres filmek forgatási helyszíne volt, idén pedig az ingatlanközvetítő segítségével új tulajdonosra talált.” – árulta el Benedikt Károly.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább