.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 27.
Megosztás

Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni

Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán. A változtatások, kiegészítések és egyes részterületek esetében bevezetésre váró új információk nem lepték meg a szakértőket, akik összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni a jövő évi otthonteremtési támogatás legfőbb eleménél. A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre, a CSOK Plusz igénybevételéhez ingatlanos és pénzügyi szakértői segítséget javasolnak.

Fontos változtatással, számos kedvező részlettel és esetenként új, az eddigieknél szigorúbb feltételekkel jön a CSOK Plusz – a Credipass szakértői ezúttal végig vették azokat a pontokat, amelyek új elemként, plusz információként kerültek be a rendelettervezetbe, és kiemelt jelentőséggel bírhatnak a magyar családok számára. A legfontosabb pozitívum, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3% lesz, de akár ennél kedvezőbb feltételekkel is biztosíthatják ezt a pénzintézetek, amely esetleges versenyre sarkalhatja őket az ügyfélszerzésben. Bár az igénylők köréből kiszorulnak azok, akik egyáltalán nem terveznek gyermeket, vagy nem bővítenék tovább családjukat, azonban a maximális hitelösszeg megállapításánál már biztosan pozitívum, hogy a vállalt gyermekek mellett a meglévőket is figyelembe veszik.

„A új rendelettervezetnek köszönhetően tisztább képet kaptunk a támogatási rendszer változásairól és sok eddig nyitott kérdés is megválaszolásra került. Jó hír, hogy az ingatlanok előírásai terén nem terveznek jelentős változásokat az eddigiekhez, sőt az első lakásvásárlás kérdéskörét lazábban kezelné a rendszer. A hitelhez kapcsolódó részletszabályoknál azonban sok apró részletre kell majd figyelni, amelyeknél így érdemes majd pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, ha gyors és problémamentes folyamatot szeretnénk az igénylés során.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A Credipass pénzügyi szakértői témakörönként összegyűjtötték, hogy mik azok a lényeges pontok, amelyekre mindenképpen érdemes kiemelten odafigyelni.

A kölcsönhöz kapcsolódó változások közül három pontot emeltek ki a Credipass szakértői. A türelmi időhöz kapcsolódóan kiderült, hogy nem választható opcióként szerepel a tervezetben, tehát az első 12 hónapban mindenképpen csak kamatfizetés történhet. Ennek következtében a jövedelem terhelhetőségnél a második évtől aktuális, vagyis már a tőkét is tartalmazó havi részlettel szükséges számolni, így, ha a maximális futamidőt vesszük, olyan, mintha 24 évre venné fel a kölcsönt az igénylő.

A tervezet korlátozza a bankok által felszámítható költségeket is, e szerint legfeljebb a kölcsönösszeg 0,75%-ának megfelelő, de maximum 300 ezer Ft folyósítási díj számítható fel és maximum 1% előtörlesztési díj alkalmazható. A jogszabálytervezet a kedvezményes kamatot nem fix, hanem 3%-os kamatszinten maximalizálja, ezáltal lehetővé teszi, hogy a bankok ennél is alacsonyabb kamatozást ajánljanak az ügyfelek részére.

Változások derültek ki a büntetőkamatok tekintetében is. Amennyiben az elvárt határidőn belül a pár nem, vagy csak részben teljesíti a gyermekvállalást, úgy a határidő lejárta után megszűnik a kamattámogatás, ezen felül az igénylőknek arra is készülniük kell, hogy a rendeletben meghatározott büntetés összegét 120 napon belül vissza kell fizetniük.

Az igénylőkhöz kapcsolódóan ismert tény, hogy a CSOK Plusz esetében a házaspár hölgy tagja maximum 41 éves korig veheti igénybe a támogatást. Átmeneti szabályozásként azonban még 2 évig (2025. év végéig) a 41 év feletti hölgytaggal rendelkező házaspárok is igényelhetik a CSOK Pluszt, ha igazolják a legalább 12 hetes terhességet, vagy bemutatják a 2024. január 1. és 2025. december 31. között létrejött örökbefogadásra vonatkozó gyámhatósági határozatot.

Fontos változás azonban, hogy használt és új ingatlan vásárlása esetén egyaránt az igénylés feltétele lesz a 2 éves folyamatos TB jogviszony megléte, maximum 30 nap megszakítással, továbbá új elem a szabályozásban az is, hogy a hiányosan benyújtott kérelmek esetén, hiánypótlásra van lehetősége az igénylőknek, amelyre a felhívást követően maximum 10 munkanap áll majd rendelkezésre. Ez jelentős könnyítés lehet sok család, házaspár számára.

A tartozáselengedéshez kapcsolódóan jó hír, hogy a még meg nem született, de legalább 12 hetes magzat már vállalt gyermeknek számít, így tehát beleszámít a tartozáselengedésbe is. A CSOK Plusz előnye ugyanis, hogy a futamidő alatt születendő és örökbefogadott gyermekek után jelentős tartozáselengedésre van lehetőség. A második baba érkezésétől minden további gyermek után 10-10 millió forinttal csökken a tartozás, azonban az igénylés előtt született gyermekeket itt nem lehet figyelembe venni.

Az ingatlanhoz kapcsolódóan fontos információ, hogy a támogatás igénybevételéhez a szóban forgó ingatlan vételára vagy bekerülési költsége – vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 millió forintot, vagy egyéb esetben a 150 millió forintot.

Pontosította a rendelettervezet az első lakás fogalmát is, ugyanis első lakásszerző lehet az a házaspár, akik a kölcsönkérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban tulajdonjoggal. Ezt az jelenti, hogy akkor is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt, ha külön-külön rendelkeztek már korábban ingatlannal. Erről elegendő csak nyilatkozatot tenni, egyéb dokumentum benyújtására nincs szükség. Az továbbra is kikötés, hogy az ingatlan hitelintézet által megállapított forgalmi értéke legfeljebb 20 százalékkal térhet el a vételártól. Ha nem minősül első lakásnak az ingatlan, akkor a meglévő közös ingatlan vagy ingatlanok forgalmi értékét meg kell haladnia a CSOK Plusz segítségével vásárolt közös lakás vételárának. Nagy könnyebbség, hogy a családoknak nem lesz kötelező eladniuk a meglévő ingatlanjukat az igényléshez. Kérdéses azonban, hogy hogyan kell majd igazolni az új közös ingatlan forgalmi értékéhez képest a meglévő lakás forgalmi értékét: vajon elegendő egy nyilatkozat vagy egy friss értékbecslés elkészítésére is szükség lehet?

Erre a kérdésre a mostani tervezet nem ad egyelőre választ, azt azonban szabályozza, hogy a használt és új lakás, illetve ház esetén milyen feltételek vonatkoznak a hasznos alapterületre. Az alapterület vizsgálatánál a gyermekek számát is figyelembe kell venni, ahol a rendelet szerint a meglévő és vállalt gyermek is számít. A korábbiakhoz képest a használt ingatlanszerzésre vonatkozóan itt változást vezettek be: lakás esetében a minimális elvárás egy gyermeknél 40 négyzetméter, két gyermek esetén 50 négyzetméter, három vagy több gyermek esetén pedig 60 négyzetméter. Egylakásos lakóingatlan, lakóház esetében ennek az alapterületnek egy gyermeknél a 70 négyzetméternek, két gyermek esetén 80 négyzetméternek, három vagy több gyermek esetén pedig 90 négyzetméternek kell lennie – függetlenül attól, hogy új vagy használt. Ez fontos változás, hiszen eddig a használt egylakásos lakóingatlan esetén is elegendő volt a 40-60 négyzetméteres feltételnek való megfelelés, ez pedig tovább szűkítheti az igénylői kört.

Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a CSOK Plusz hatására, amelynek igénybevételéhez ingatlanos és pénzügyi szakértői segítséget javasolnak.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább