.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 20.
Megosztás

Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!

Lesz helye a sajtóértesülések szerint várhatóan 2024 során bevezetésre kerülő ingatlanfelújítást célzó támogatásnak, ugyanis az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint. Az MNB jelentése alapján a 2021 eleje és 2022 év vége között igényelhető otthonfelújítási támogatás legnépszerűbb felújítási célja az energetikai korszerűsítés volt. Az új támogatás mind az ingatlan-, mind a hitelpiacra élénkítő hatással lehet a szakértők szerint.

Magyarország Kormánya családpolitikájának központjába helyezte az elmúlt évek során a családok otthonteremtésének támogatását, amelyet a lakhatási körülmények javítását célzó Zöld Otthon Program, valamint az otthonfelújítási támogatás egészített ki az elmúlt időszakban. A Zöld Otthon Program végét 2022. szeptember utolsó napja jelentette, míg az otthonfelújítási támogatás – bizonyos kivételektől eltekintve – 2022 év végéig volt igényelhető. „Annak ellenére, hogy az említett felújítást, korszerűsítést célzó támogatás és a kedvezményes zöldhitel program jelentős eredményeket hozott, a   hazai lakásállományra még mindig ráfér a ráncfelvarrás. Az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása alapján érezhető a javulás, ugyanis 2020-ban még mindössze 1,3%-ot tett ki az azévben kiállított tanúsítványok között az AA vagy afölötti besorolású ingatlanok aránya, 2023-ban pedig már elérte a 4%-ot, azonban a CC vagy annál rosszabb besorolásúak még az idei évben is túlnyomó többségben szerepeltek, arányuk a 2020-as értéknél 13,1 százalékponttal csökkent, azonban még mindig 82,2%-ot fed le.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A hazai lakásállomány megújítása fontos cél, amelynek eléréséhez a ZOP és a felújítási támogatás beindítása, illetve az újépítésű épületekre vonatkozó minimum BB energetikai besorolásra kötelező törvény csak kezdő lépés volt, az ingatlantulajdonosok többsége ugyanis még mindig nem engedheti meg magának a költséges felújítási munkálatokat. Az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentése szerint a felújítási és korszerűsítési célokra igényelt lakáshitelek volumene 71 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mért adatnál, érdemes azonban kiemelni, hogy akkor még az otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel is elérhető volt az igénylők számára. A tavalyi év során, részben a ZOP-hitelek jelentős kibocsátásának hatásaként a kedvezményes, illetve támogatott kamatozású hitelek aránya elérte az 50 százalékot, azonban 2023 szeptemberére az otthonfelújítási támogatás év eleji megszűnésével és a CSOK-támogatások számának jelentős csökkenésével 22 százalékra mérséklődött ez az arány az MNB szerint. „A napokban publikált sajtóértesülések szerint 2024-ben nem csak az otthonteremtési program megújítása pezsdítheti fel az ingatlan- és lakáshitel-piacot, a CSOK Plusz kiegészítéseként várhatóan az ingatlanok korszerűsítését, modernizálását célzó támogatás is elérhető lesz. A részletekre még várni kell, azonban a 2022-es energiaválság miatt az ingatlankeresés során előtérbe kerülő energetikai paraméterekkel kapcsolatos elvárások erősödése miatt vélhetően erős lesz a tervezett támogatás iránti érdeklődés.”  tette hozzá a szakember.

A tavalyi év végén megszűnt otthonfelújítási támogatások közel felét, az MNB közlése szerint 43 százalékát energetikai célú korszerűsítésre használták fel a gyermeket nevelő családok. A támogatás 2021 januárja és 2022 decembere között volt elérhető, a felújítási költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot nyújtott vissza nem térítendő segítségként a családok lakókörnyezetének javítására. A program teljes ideje alatt összesen 705 milliárd forint értékben került kifizetésre a támogatás, amelyet többségében az energetikai korszerűsítés mellett a napelemes rendszerek telepítését megalapozó tetőcserére, -felújítására használtak fel. Kedvelt felújítási cél volt továbbá a homlokzati hőszigetelés és külső nyílászárócsere is, amelyre az állami támogatás 7 és 9 százalékát igényelték, de fűtési- és melegvíz-rendszer modernizálása miatt is számos beadvány érkezett. „A felsorolt fejlesztések többsége minőségi javulást hozott az ingatlanok energetikai besorolását tekintve is, azonban az energetikai tanúsítványokra vonatkozó, 2023. november 1-től bevezetett változások miatt azoknak a tulajdonosoknak is, akik a korszerűsítési munkálatok végeztével már egyszer elkészíttették a dokumentumot, az ingatlan bérbeadása vagy eladása esetén még a hirdetési folyamat megkezdése előtt újra kell készíttetniük a tanúsítványt.” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

A Duna House Barométer legfrissebb, októberi ingatlantranzakciókat vizsgáló kiadványa alapján vélhetően a jelentősen továbbra sem csökkenő ingatlanárak, a magas infláció és a szigorodó banki feltételek, valamint hitelezési nehézségek egyre inkább a megfizethetőbb ingatlanok felé tolták a vásárlói preferenciákat. Annak ellenére, hogy az ingatlankeresés során a rezsicsökkentés eltörlése és ezáltal a fenntartási költségek emelkedése előtérbe helyezte az energetikai paraméterek fontosságát, az elmúlt hónapban mégis a főváros kivételével országszerte a jó, utána pedig a lakható minőségi kategóriába tartozó ingatlanokat vásárolták az ügyfelek. A nagyon jó állapot iránti törekvésnek egyre inkább a vevők pénztárcája adta keretek szabtak határt. A vásárlók felújítási kedve Kelet-Magyarországon (4%) és a fővárosban (6%) volt a legalacsonyabb, a nyugati országrészben ugyanakkor a vevők 15%-a választott felújítandó otthont.

 

Az új otthonfelújítási támogatás mind az ingatlan-, mind a hitelpiacra élénkítő hatással lehet a szakértők szerint.
Az új otthonfelújítási támogatás mind az ingatlan-, mind a hitelpiacra élénkítő hatással lehet a szakértők szerint.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább
Hír
Kedvező négyzetméterárak várják az északi agglomerációban letelepedőket
A fővárosi agglomeráció legolcsóbb szektora lett idén az északi, ahol az átlagos négyzetméterár 12%-os csökkenést mutat tavalyhoz képest a Duna House közreműködésével zárult eladások alapján.
2023. 11. 15.
Olvass tovább