.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 27.
Megosztás

Van, ami nem változott, milliókkal csökkenthető a régebbi hitelünk

Jelzáloghitel-elengedés 2024-ben is

A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz ez a kevésbé hangsúlyos, de annál fontosabb állami támogatási forma, amely esetében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban. Azonban a Credipass szakértői szerint érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

„A többgyermekes családok terheinek csökkentésére létrejött intézkedés még mindig elérhető 2024-ben is és csak kisebb változtatásokat eszközölt rajta a kormány tavaly óta.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Többmilliós segítséget jelenthet ez a családoknak, érdemes tehát élni a lehetőséggel és akár pénzügyi szakértővel utánajárni a témának, hogy kik és milyen esetben jogosultak erre a támogatási formára.” – tette hozzá.

Mit is takar ez a lehetőség pontosan? A 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében.  

„2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető lett a támogatás,
illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás.” – mondta el Fülöp Krisztián.
Mutass többet

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás – hívták fel a figyelmet a szakértők. Tavaly szeptember óta ugyanis, amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség! A kérelem már akkor is benyújtható, ha a gyermek még nem született meg, de már elérte a legalább 12 hetes magzati kort. Utóbbi esetben a támogatást megállapító határozatban meg kell jelölni a szülés várható időpontját, ezen időpontot követő 30 napon belül kell a kormányhivatalt értesíteni a gyermek megszületéséről. A Credipass szakértőinek tanácsa alapján, érdemes tehát már a 12. hetes magzati kor után egyből elindítani az igénylést, ha van olyan lakáshitele a családnak, amelyre felhasználható!

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

Jelzáloghitel-elengedés a tartozás csökkentésére.
A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz ez a kevésbé hangsúlyos, de annál fontosabb állami támogatási forma, amely esetében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás.
„Ez sok esetben akár egyfajta lakásfelújítási támogatásként is funkcionálhat,
ha a családnak nincs másik beszámítható hitele, és épp egy frissen igényelt felújítási hitel után szeretnék megkapni a támogatást.” – mondta el a Credipass szakértője.
Mutass többet

A fentieken túl, az államilag támogatott hitelek is csökkenthetőek, így kérhető a CSOK-ra, Falusi CSOK hitelre, az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre és az új CSOK Pluszra is. Utóbbi igénylése esetén ez azért is lehet előny egy példával élve, mert ha egy jelenleg kétgyermekes család CSOK Pluszt igényel, de már csak egy gyermeket terveznek, akkor a CSOK Plusz szabályai szerint nem lesznek jogosultak a 10 milliós tartozáselengedésre. Azonban a jelzáloghitel-elengedésre igen, méghozzá 4 millió forintos összegben!

A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel-elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva. Tavaly szeptember óta a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan is felhasználható a lehetőség, ha az aktuális tartozás alacsonyabb lenne a támogatásként járó összegnél.

Kik igényelhetik? Ki számít gyermeknek a szabály szerint? És mi az igénylés módja, folyamata?

Elengedhetetlen, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben. Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik. Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igénylés feltétele még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is.

A támogatás vérszerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelhető, valamint a 12. betöltött hét után a magzatra is kérhető. További feltétel, hogy a gyermeket a nagykorúvá válásáig a saját háztartásban kell nevelni és minden, a háztartásban élő gyermek számít (akár közös, akár nem), ugyanis a gyermekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget. Új szabály, hogy tavaly szeptember óta a támogatás a gyermek igénylés előtti elhalálozása esetén is igénybe vehető.

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább