.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 17.
Megosztás

Valódi segítséget jelent a kamattámogatott hitel a családoknak

Egyre növekszik a CSOK PLUSZ népszerűsége

A Kulturális és Innovációs Minisztérium legutóbbi beszámolója és a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, február végével már több mint 2000 igénylés érkezett be az államilag támogatott hitelkonstrukcióra és ezen igénylések száma márciusban és áprilisban a becslések szerint tovább növekedett – egyre több család dönt tehát úgy, hogy a CSOK Plusz segítségével vásárol lakást vagy bővíti otthonát. Ez nem csak a mindennapi pénzügyi terheket, havi törlesztőrészleteket csökkentheti, de éves szinten akár egy családi nyaralás ára is megspórolható a kamattámogatott hitel kínálta feltételek által a Credipass pénzügyi szakértőinek számításai szerint.

A kormány és a Magyar Bankszövetség által eddig ismertetett számok szerint, év eleje óta havonta mintegy ezren igénylik az új kamattámogatott hitelt, a CSOK Pluszt. A kormány beszámolójából az is kiderül: a családok 87 százaléka használt lakóingatlant vásárol a januárban bevezetett új hitelkonstrukció segítségével, 13 százalékuk új lakásra, míg 1 százalékuk bővítésre költi az összeget. A Magyar Nemzeti Bank friss, áprilisi statisztikája szerint, az az adat is napvilágot látott, miszerint a CSOK Plusz az összes kihelyezett hitelvolumen tekintetében is kezd nagyobb teret hódítani: a márciusban leszerződött 97,8 milliárd Ft összegű lakáscélú forinthitel szerződésekből 28,5 milliárd Ft volt összesen a CSOK Plusz támogatott hitelek összege. Ez azt mutatja, hogy volumene szerint minden 4. felvett lakáshitel Magyarországon a támogatott kategóriába sorolható, a CSOK Plusz térnyerése pedig így mintegy 29%-ra ugrott a lakáshitel-piacon.

De mi is a CSOK Plusz, mit kell tudni róla és miért lehet előnyös a gyermeket vállaló házaspárok számára?

„A CSOK Plusz egy 2024 év elején bevezetett, államilag támogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású, és legfeljebb 50 millió Forint összegű lakáshitel-lehetőség,
amelynek fő feltétele egy vagy több új gyermek vállalása.” – mondta el Fülöp Krisztián a Credipass magyarországi vezetője. „A konstrukcióhoz párosul még 10-10 millió forintos tartozás-elengedés is, amelyet a második és harmadik újonnan születő vagy örökbefogadott gyermek után lehet igénybe venni.” – tette hozzá.
Mutass többet

A kormány beszámolójából az is kiderül: a családok átlagosan 25-26 millió Ft-os összegben igénylik a kamattámogatott hitelt. De mi történik akkor, ha ezt az összeget nem a kedvező, maximum 3%-os kamaton, hanem egy mai, átlagos piaci (6,29%-os) kamattal kellene felvenniük? Ennek számoltak utána a Credipass pénzügyi szakértői: egy 25 millió forintos, 25 éves futamidőre szóló hitelösszeg esetén, milyen törlesztőrészlettel számolhatnak, illetve havi és éves szinten a két konstrukció között mennyit tudnak megspórolni a magyar családok?

Nos, a válasz, hogy a havonta mintegy 45 ezer forintnyi különbség a törlesztőrészletben, éves szinten több, mint 540 ezer forintos spórolást eredményez, amely idei turisztikai felmérések szerint egy 3-4 tagú család nyaralásának induló ára is lehet. A teljes futamidő, azaz 25 év alatt pedig 14 millió forintot is meghaladó összeg marad a családok zsebében a szakértők szerint.

Mennyit spórolhat egy család a CSOK Plsz adta lehetőségekkel?
A teljes futamidő, azaz 25 év alatt pedig 14 millió forintot is meghaladó összeg marad a családok zsebében a szakértők szerint.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább