.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 09.
Megosztás

Újépítésben továbbra is veretlennek számít a XIII. kerület

Majdnem minden ötödik vásárló itt teremtene otthont Budapesten

Enyhe áremelkedés után frissen csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek közé a hatodik legdrágább fővárosi kerületnek számító XIII. kerület. Változatos használt és új ingatlanpaletta várja az otthonteremtési céllal vásárlókat és befektetőket, akiknek használt ingatlanok esetében 985 ezer, új lakások tekintetében 1,27 millió forintos átlagos négyzetméterárra érdemes készülniük a Duna House szakértői szerint.

A Duna House értékesítési adatai alapján a 2023-as, alacsony fordulatszámon pörgő ingatlanpiacon negyedével kevesebb tranzakció zárult a fővárosban, mint az azt megelőző évben. Az otthonteremtési céllal vásárlók és az ingatlanbefektetők körében is népszerű XIII. kerület 2022-ben a Budapesten értékesített ingatlanok 10%-ának adott otthont, tavaly azonban enyhén mérséklődött a kerület keresettsége, az összes fővárosi adásvétel 9%-a zárult ezen a területen.

A színes ingatlanpiaci kínálattal rendelkező kerületben megtalálhatóak a régi bérházak téglaépítésű lakásai, dunai panorámás lakótelepi lakások, kertvárosi környezetben található családi házak, korszerű lakóparki ingatlanok és a felsoroltak mellett számos újépítésű projekt is elérhető a területen. 

„A változatos ingatlankínálat láttán nem meglepő, hogy a Duna House kerületek népszerűségét vizsgáló felmérése szerint az elmúlt egy évben mindössze négy alkalommal előzhette meg másik kerület
az egyébként rekordernek számító, legtöbb alkalommal, legkeresettebbnek mondott XIII. kerületet. A diadalmenet az idei évben is folytatódni látszik, ugyanis az ingatlanközvetítő közreműködésével lakást kereső érdeklődők 18,1%-a jelölte meg a keresés során preferált területként a kerületet 2024 januárjában.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Nem csak a sokszínű felhozatal, az ingatlanárak is vonzóvá teszik a kerületet a vásárlók számára. A Duna House közbenjárásával 2023-ban értékesített használt és újépítésű ingatlanok adatai alapján a XIII. kerület összességében a hatodik legdrágább kerületnek számít a fővároson belül, 1,023 millió forintot fizettek a vásárlók a kerületi ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan a tavalyi év során. A kerület egyébként a 2022-es átlaghoz képest 3%-os áremelkedést produkált 2023-ban, így frissen csatlakozott a millió feletti átlaggal rendelkező kerületek közé. Amennyiben csak az új tulajdonosra talált használt ingatlanok adatai alapján számítjuk a kerületi négyzetméterárat, úgy az átlag mindössze 985 ezer forint. A kerületben egyébként használt ingatlanra 52,2 millió forintot áldoztak átlagosan a vevők, amelyek 53 négyzetméteres alapterülettel rendelkeztek.

Újépítésű ingatlanok tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII. kerület, ugyanis itt hirdettek meg a legtöbb, 6577 darab elérhető újépítésű lakást a Duna House Barométer 2023. negyedik negyedéves adatai alapján. Aki újépítésű ingatlan vásárlása mellett dönt a XIII. kerületben, annak a használt ingatlanok esetében kalkulált átlag 30%-ával magasabb összegre kell készülni négyzetméterenként. Ettől függetlenül nem csoda, hogy a kerület az újlakás-vásárlók egyik kedvence, hiszen az újépítésű projektek lakásait illetően megfizethetőnek mondható a kerületi átlagos négyzetméterár, ugyanis a 2023 negyedik negyedévének adatai szerint számított 1,27 millió forintos átlaggal mindössze a tizedik legdrágábbnak számít csupán a kerület.

A kerületben a legkeresettebb ingatlantípus a használt, téglaépítésű lakás, az adásvételek 73%-a ilyen ingatlan kapcsán született. A tavalyi év során a vásárlók átlagosan 1,05 millió forintos négyzetméteráron juthattak téglalakáshoz a kerületben, ingatlanvásárlásra 54,7 millió forintot szántak, az átlagos méret 52 négyzetméter volt. A második legnépszerűbb a házgyári lakás, az esetek 19%-ban szerződtek ilyen típusú otthonra az ügyfelek. A panelvásárlás 41,5 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára, akik ezáltal 52 négyzetméteres élettérre tehettek szert. Újépítésű lakás a tranzakciók 7%-ban szerepelt, egy újonnan épült otthon vásárlása átlagosan 78,5 millió forintba került 2023 utolsó negyedévében.

Míg a tavalyi évben csökkent a befektetők aktivitása és az otthonteremtési céllal vásárlók között is inkább azok döntöttek a 2023-as szerződéskötés mellett, akiket élethelyzetükből adódóan sürgetett az idő, az idei évben a megújult otthonteremtési támogatások és a csökkenő kamatpálya hatására szélesebb kör választhat majd ismét a kerület ingatlankínálatából. A Duna House aktuális fővárosi lakóingatlan adatbázisának jelenleg 7%-a rendelkezik XIII. kerületi lokációval, ahol 153 ezer Ft/m2-től egészen a 3,6 millió forintot meghaladó négyzetméterárig lehet lakásokat találni.

A főváros XIII. kerületének ingatlanpiaci elemzése.
Változatos használt és új ingatlanpaletta várja az otthonteremtési céllal vásárlókat és befektetőket, akiknek használt ingatlanok esetében 985 ezer, új lakások tekintetében 1,27 millió forintos átlagos négyzetméterárra érdemes készülniük.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább