.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 19.
Megosztás

Töretlen népszerűséggel, mégis enyhülő árakkal hódítottak a panellakások 2023-ban

A házgyári lakásokat 2022-ben megtisztelő rezsivédett címke árfelhajtó erejét igyekezett kompenzálni az óévben az ingatlanpiac. A korábbi 32%-os átlagos emelkedést követően átlagosan 3%-os mértékben enyhültek az árak négyzetméterenként a fővárosi lakótelepi lakások esetében. A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió Ft összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.

A háborús helyzet következtében kialakult energiaválság a figyelem középpontjába helyezte az alacsony energiaigényű ingatlanokat, így a 2022-es év második felének sztárjai lettek a modern újépítésűek mellett a szélesebb vevői kör számára is megfizethető alternatívát nyújtó, kedvező fenntartási költségekkel bíró házgyári lakások. A „rezsivédett” címke hatása azonban véget vetett a pénztárcakímélő áraknak, ugyanis a fokozódó kereslet miatt a 2022-es év során átlagosan 32%-kal emelkedtek 2021-hez képest a fővárosi lakótelepek lakásainak négyzetméterárai. 

„Habár az összes fővárosi tranzakciót tekintve 2022-höz képest 1 százalékponttal, 18%-ra erősödött a panellakások népszerűsége tavaly,
a nagyfokú áremelkedést követően a 2023-as év mégis fordulatot hozott az árakat illetően. A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 3-20% közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok.” – ismertette az elemzés részleteit Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.
Mutass többet

A fővárosban az ismertebb, nagyobb lakótelepeken kívül található panelházakban értékesített lakások adatait is beleértve, a legnagyobb arányban, 37%-ban 600-700 ezer Ft/m2 áron találtak gazdára a házgyári lakások, de gyakori (24%) a 700-800 ezer forint közötti négyzetméterár kategóriában elkelt lakások előfordulása, millió feletti négyzetméterárat pedig csupán az esetek 3%-ban fizettek a vevők. Összességében, a fővárosban eladott panellakások adataiból készült statisztika alapján 701 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárra és 37,8 millió forint körüli átlagos vételárra kell készülnie annak, aki ilyen típusú, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű ingatlant vásárolna Budapesten.

Panellakások négyzetméterárainak megoszlása
A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió Ft összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.

Az átlagnál jóval magasabb árat kellett fizetni a legnevesebb lakótelepek lakásaiért. 2022-ben a Fehérvári úti lakótelep, a 2023-as eladások alapján azonban már a gazdagréti panelek árszintje volt a legmagasabb, itt csekély, 3%-os mérséklődés után 870 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron juthattak lakáshoz a vásárlók tavaly. A Fehérvári úton 7 százalékkal csökkentek az árak, így közel 840 ezer forintot költöttek házgyári lakásra ezen a területen a vevők.

Átlag feletti árat kellett még fizetni a stagnáló árszinten mozgó Vizafogón (804 ezer Ft/m2) és Békásmegyeren (706 ezer Ft/m2), valamint Ferencvárosban és Zuglóban is. Az utóbbiak esetében azonban 2022 után további, 5-7%-os áremelkedést hozott a tavalyi év. A IX. kerületben, a József Attila úton 722 ezer, a zuglói Füredi úti lakótelepen pedig 770 ezer forintos átlagos árakon lehetett lakáshoz jutni az elmúlt évben.

A 2022-höz képest mindössze 1%-kal emelkedett, ám így is igen kedvező ár jelentős mennyiségben vonzotta a vevőket a Havanna lakótelepre. Az összes fővárosi panelvásárló 18%-a döntött a XVIII. kerületi lakótelep mellett, ahol 577 ezer forinttal a legalacsonyabb négyzetméterárakon lehetett ingatlant szerezni. A második legtöbb tranzakciót Újpesten zárták az ingatlanközvetítő munkatársai, ahol az előző évi drágulás után jelentősen, 13%-os mértékben korrigáltak az árak (662 ezer Ft/m2).

A legmagasabb árú panellakást 2023-ban Budapest XIII. kerületében értékesítették a Duna House kollégái. Az ingatlanért kevéssel 67 millió forintot meghaladó összeget fizetett az új tulajdonosa. Négyzetméterár tekintetében egyre ritkább a milliós nagyságrend, 2023-ban a csúcstartó egy III. kerületi, 27 négyzetméter alapterületű, jó állapotú panellakás, amely 1,1 millió forintos négyzetméteráron, összességében 30 millió forintért kelt el.

A legnagyobb fővárosi lakótelepek átlagos négyzetméterárai.
A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 3-20% közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább