.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 16.
Megosztás

TOP4 félreértés a 2024-es lakástámogatások kapcsán

Az idei évben a családtámogatási rendszer két legfontosabb alappillére a házasság és a gyermekvállalás. A február 11-18. közötti időintervallumra eső házasság hete apropóján a Credipass szakértői arra keresték a választ, hogy melyek azok a leggyakoribb tévhitek, amelyek az új rendszer otthonteremtési lehetőségei kapcsán felmerültek az ügyfelek fejében az év eleji igénylési tapasztalatok alapján.

Idén a családot alapítani vagy bővíteni szándékozók számos lehetőséget vehetnek igénybe az otthonteremtés területén, így tehát nyugodtan kijelenthetjük: házasok előnyben! Ez a házasság hetén különösen aktuális téma lehet, és habár a 2021-es rekordszámú, 72 ezer házasságkötést így sem értük el, azért a tavalyi évben is szép számmal, pontosan 50 150-en lépték még ezt a jelentős lépést a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Ez azért is lehet lényeges adat, hiszen mind az új CSOK Plusz, mind a népszerű Babaváró kölcsön igényléséhez szükséges feltétel a házasság – azonban, hogy milyen más feltételeknek kell még megfelelni az egyes támogatások vagy kedvezmények igénylésénél, azzal kapcsolatban sok esetben lehet félreértés az ügyfelek fejében.

„Az egyik ilyen top kérdés, buktató, ami a januári igénylések kapcsán kiemelhető, az a társadalombiztosítási jogviszonyhoz kapcsolódik.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
„A CSOK Plusz esetén az idei évtől lépett életbe a minimum 2 éves tb jogviszony meglétére vonatkozó elvárás, amely minimum az egyik igénylő esetén szükséges, és amely jelentős szigorítás a korábbi 6 hónapos időtartamhoz képest. Ebben maximum 30 nap megszakítás lehet és fontos, hogy a szabály használt, valamint új ingatlan vásárlása esetén is érvényes. A Babaváró esetében pedig az egyik félnek minimum 3 éves (szintén maximum 30 napos megszakítást tartalmazó) tb jogviszonnyal kell rendelkeznie, így tehát ezekre különösen érdemes odafigyelni.”
Mutass többet

A tb jogviszony akkor keletkezik és fogadható el, amennyiben az igénylő alkalmazotti munkaviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyban, vagy megbízási szerződés alapján végez munkát, illetve, ha nyugdíjasként kiegészítő keresőtevékenységet végez és így keletkezik jogviszonya. (Amennyiben az ügyfél a tb-t saját maga után fizeti, az nem számít bele az említett 2 és 3 éves jogosultsági időszakba.) Azonban ez nem a teljes kép a tb jogosultak köréről. Arról, hogy pontosan kik esetében fogadható el, milyen feltételeknek kell megfelelni, tanácsos tájékozódni a pénzügyi szakértőnél, vagy a lakcímkártya szerinti illetékes OEP irodában.

A másik „vezető” félreértés a szakértők szerint az a 10%-os lakásvásárlási önerőhöz és az első közös lakás fogalmához kapcsolódik. Első közös lakásszerző lehet az a házaspár, akiknél a felek a kölcsönkérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban tulajdonjoggal, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. Fontos kiemelni azt is, hogy az első lakástulajdon-szerzés ténye a 10%-os önerő miatt fontos kritérium, nem pedig a CSOK Plusz igénylése miatt. Ettől el kell határolni az említett első közös lakásszerzés fogalmát, hiszen ez a CSOK Pluszt igénylők esetében a vételár felső határát határozza meg, viszont nincs kihatással az önerő mértékére. (Az első közös lakásvásárló ügyfelekre maximum 80 millió forintos maximális vételár-limit vonatkozik.) A két „kedvezményt” együtt is alkalmazhatják azok a szerencsés fiatalok, akik mindkét kritériumnak megfelelnek, tehát első lakásszerzők és első közös lakástulajdonosok is lesznek egyben.

A harmadik leggyakrabban felmerülő kérdés az új alapterület-elvárásokra vonatkozik, amelyek a CSOK Plusz és a Falus CSOK kapcsán is érvényesek és amelyek használt és új lakás, illetve ház vásárlása esetén is lényeges szempontok.

„Az alapterület vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni.
Lakás és ház esetében is van egy minimális elvárás, függetlenül attól, hogy az új vagy használt (táblázatunkból ez kiderül). Fontos változás, hogy eddig a használt, egylakásos lakóingatlan esetén is elegendő volt a 40-60 négyzetméteres feltételnek való megfelelés, azonban ez most 70-90 négyzetméterre módosult.” – mondta el Fülöp Krisztián. „Hogy mi minősül lakásnak, és mi lakóháznak, annak pontos meghatározásáról szintén érdemes szakértővel egyeztetni, hiszen az igénylések ezeken az „apróságokon” is múlhatnak. Önálló, egylakásos lakóépületnek minősítik ugyanis a kérdéses ingatlant abban az esetben, ha ez egy lakást magában foglaló, önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik. A további feltételekről, szabályozási részletekről egy tapasztalt pénzügyi szakértő tud információt adni – javasolt tehát hozzájuk fordulni, ha az idei célok között szerepel az otthonteremtés.” – tette hozzá.
Mutass többet

A negyedik félreértés a sokat emlegetett illetékhez kapcsolódik – a CSOK Plusz első jogszabálytervezetében még nem vonatkozott teljes illetékmentesség az ügyletben szereplő ingatlanokra, csak a Falusi CSOK esetén volt elérhető ez a lehetőség, azonban 2023 decemberében módosítottak a jogszabályon: így ma, a CSOK Pluszos vásárlások teljesen illetékmentesek, a kölcsön segítségével a 4%-os vagyonszerzési illeték megspórolható a család számára.

Hogy mi minősül lakásnak, és mi lakóháznak, annak pontos meghatározásáról szintén érdemes szakértővel egyeztetni, hiszen az igénylések ezeken az „apróságokon” is múlhatnak.
Az alapterület vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekek számát is figyelembe kell venni.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább