.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 15.
Megosztás

Többségben az első lakást vásárlók Győr-Moson-Sopron vármegyében

Több mint 10%-kal emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya Győr-Moson-Sopron vármegyében, ahol az első otthon közel 38 millió forintos költséget jelentett a fiatalok számára. Az ingatlanvásárlásra fordított átlagos költség a vármegyében 42 millió forint fölé emelkedett, az átlagos négyzetméterár 17%-kal lett magasabb, mint tavaly. A vásárlók harmada a vármegyeszékhelyet preferálta az ingatlan kiválasztása során, ahol az átlagos, otthonteremtésre fordított összeg megközelítette az 53 millió forintot.

„Az otthonteremtési támogatások adta lehetőség, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet országos szinten hozzájárult az ingatlanpiac felíveléséhez,
a hazai szegmens az ingatlanközvetítő becslése szerint 11 200 tranzakcióval az év eddigi legjobb hónapját zárta. Az elérhető kedvezmények ösztönzőleg hatottak a Győr-Moson-Sopron vármegyei fiatalokra is, ugyanis a 2023-as évhez képest 11 százalékponttal, 36%-ra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a területen.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „A Győr-Moson-Sopron vármegyei lokációt preferáló, első lakásukra szerződő otthonteremtők 416 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, átlagosan 37,9 millió forintos ráfordítással juthattak megközelítőleg 90 négyzetméteres alapterülettel rendelkező ingatlanokhoz idén.” – folytatta a szakértő.
Mutass többet

Ennél magasabb összeget, 42 millió forintnál is többet költöttek azonban átlagosan az otthonteremtők a vármegyében, ahol a négyzetméterárak tekintetében – a használt és az új ingatlanokat is beleértve – 17%-kal, 537 ezer Ft-ra emelkedett az árszint. A magasabb négyzetméterár az átlagos alapterület mérséklődését hozta, a tavalyi 90 négyzetméter helyett, 78 négyzetméterre csökkent a választott ingatlanok által biztosított élettér.

A preferált ingatlantípus az esetek 46%-ban a családi ház volt a vármegye településein, ahol az értük fizetett négyzetméterár 390 ezer Ft/m2-ről 498 ezer forintra nőtt, így a 100 négyzetméter körüli kertes házak átlagos vételára meghaladta az 51 millió forintot. Keresettek voltak továbbá a téglaépítésű lakások is, amelyekért vármegyei szinten 7%-kal csekélyebb, 601 ezer forintos átlagos árat fizettek a vevők négyzetméterenként, az összköltség egy 58-60 négyzetméteres otthon esetében így csaknem 35 millió forintra mérséklődött. Az esetek 12%-ban házgyári lakásra szerződtek a Duna House ügyfelei Győr-Moson-Sopron vármegyében, ezért az ingatlantípusért 10%-kal többet, átlagosan 606 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként 2024-ben. Egy 52 négyzetméteres lakótelepi panellakás vételára így az idei évben meghaladta a 31,6 millió forintot.

A vásárlók több mint harmada a vármegyeszékhelyet választotta, 20%-uk mosonmagyaróvári ingatlanra szerződött, de szívesen választották a vevők a soproni lokációt is, ahol az átlagos négyzetméterár 7%-kal lett magasabb a tavalyi évhez képest, meghaladta a 607 ezer forintot az összes, idén értékesített ingatlan adatai alapján.

A győri területen dolgozó kollégák beszámolója szerint már a tavalyi év vége tájékán érezhető volt a kereslet élénkülése, ami a 2024-es év indulásával tovább fokozódott. A gazdasági helyzet javulása, a csökkenő kamatpálya és a megújuló otthonteremtési támogatások mind élénkítő hatással voltak az érdeklődésre, olyannyira, hogy már a nagyobb alapterületű (110-140 m2) és nagyobb értékű ingatlanok, a 90-120 millió forintos értékhatár is egyre inkább szóba jött a keresés során mind a győri családi házak, mind pedig az agglomeráció kertes házai tekintetében. Természetesen az alacsonyabb értékű ingatlanokra, a 30 millió forint alatti áron megvásárolható panellakásokra is számottevő, folyamatos érdeklődés érkezik. Nem csak a kereslet, de a tényleges tranzakciók alapján is megállapítható, hogy az idei évben a nagyobb értékű ingatlanokat is viszik a vevők, ugyanis a tavalyi évi 502 ezer forintos átlagos négyzetméterár az idei év első négy hónapjának tranzakciói szerint 720 ezer forint fölé emelkedett.

„Sopronban és környékén is beindult a kereslet, az igazán jó, igényes ingatlanok pedig kifejezetten gyorsan gazdára is találnak. A nappali plusz két hálószobás lakások iránt, 50 millió forintos értékhatárig jelentős az érdeklődés, amelyek esetében nem is igazán a négyzetméter, mint inkább az ár irányítja a vevői döntéseket.” – ismertette a helyi ingatlanszakértők tapasztalatait Benedikt Károly. „Családi házakra a dupláját, 100 millió forint körüli összeget szánnának a vevők, ami megközelítőleg 100-120 négyzetméteres otthonokat jelent. Általánosságban jellemzi az ügyfeleket, hogy minél nagyobb ingatlant szeretnének vásárolni, minél jobb állapotban, de lehetőleg az ár is legyen kedvező. A 100 millió forint feletti ingatlanokra ennek megfelelően alig van kereslet, ahogy a kedvezőbb árú, de felújítandó otthonokat is kevesen viszik. Ennek oka főként a nehezen elérhető és sokszor már euró alapon meghatározott, magas kivitelezési költség.” – tette hozzá.
Mutass többet
Ingatlanpiaci körkép Győr-Moson-Sopron vármegyéből
A vásárlók több mint harmada a vármegyeszékhelyet választotta, 20%-uk mosonmagyaróvári ingatlanra szerződött, de szívesen választották a vevők a soproni lokációt is.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább