.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 26.
Megosztás

Pénztárcakímélő megoldás, mégis alig veszik a felújítandó otthonokat

Területenként és időszakonként változó arányban fordulnak elő a felújítandó otthonok az ingatlantranzakciók között. A nyugati területeken és Pest vármegyében a legerősebb a felújítási kedv, míg a fővárosban és a keleti országrészben alig vállalkoznak felújításra a vevők a Duna House szakértői szerint. A felújítandó és lakható ingatlanok négyzetméterára országos átlagban megközelíti a 400 ezer forintot, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 29 millió forint körül alakul, míg a népszerű jó minőségi kategóriáért átlagosan 37%-kal magasabb négyzetméterárat kell fizetni.

Számos olyan kisebb, elnéptelenedő település található az országban, ahol kifejezetten olcsón lehet felújítandó, lakható otthonhoz jutni. Ezek többsége a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések listáján is szerepel, az otthonteremtési támogatásnak köszönhető kedvezmények pedig kifejezetten csábítóak lehetnek a vásárlók számára.

„A Duna House értékesítési adatai szerint ugyanakkor a vásárlók többsége nem szívesen bajlódik a felújítással járó nehézségekkel.
Az idei évben az ország teljes területén zárult adásvételek mindössze 9%-a irányult felújítandó ingatlan vásárlására, 22-22%-os arányban a lakható és a nagyon jó kategória szerepelt, a legtöbb eladott ingatlan (41%) pedig jó állapotú volt.” – kezdte a Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A vásárlók által preferált ingatlanminőség területenként és időszakonként eltérő, érdemes tehát visszatekinteni az elmúlt fél év változásaira. A Duna House Barométer adatai alapján összességében elmondható, hogy a 2023 novemberi visszaesés ellenére a nyugati országrészben vásárlók vállalják be leginkább a felújítással járó bonyodalmakat és anyagi terheket, de a Pest vármegyei vevők is szívesebben vállalkoznak felújításra, mint a keleti vagy a fővárosi térségben vásárló ügyfelek.

A Duna House közreműködésével zárult fővárosi ingatlantranzakciók között 2023. második felében átlagosan 7%-ban fordult elő felújítandó állapotú ingatlan. A legcsekélyebb arányban, 6%-ban az októberben köttetett adásvételek között szerepeltek esztétikai és műszaki korszerűsítésre is váró otthonok. Az idei évben erősebb felújítási kedv jellemzi a budapestieket, a januárban eladott ingatlanok 9%-a sorolandó a felújításra váró kategóriába. 

Preferált ingatlanminőség országosan a Duna House Barométer adatai alapján.
A Duna House Barométer adatai alapján összességében elmondható, hogy a 2023 novemberi visszaesés ellenére a nyugati országrészben vásárlók vállalják be leginkább a felújítással járó bonyodalmakat és anyagi terheket.
„Érdekesség, hogy tavaly júniusban még 40%-os többséggel a jó állapotú ingatlanokat vitték inkább az ingatlanközvetítő ügyfelei,
majd az év második felében inkább a nagyon jó állapotú lakások domináltak a fővárosban.” – tette hozzá a szakértő.
Mutass többet

Átlagosan az eladott lakások 39%-a volt nagyon jó állapotú a július-december között értékesített otthonok között a fővárosban. A 2024-es január ismét fordulatot hozott, 27%-ra csökkent a nagyon jó állapotú ingatlanok aránya, a tavalyi év második felében átlagosan 18%-os előfordulású lakható ingatlanok aránya 20%-ra emelkedett, a prímet pedig 44%-kal újra a jó kategória vitte.

Minőségi preferencia a fővárosi ingatlanok tekintetében
Minőségi preferencia a Pest vármegyei ingatlanok tekintetében

Pest vármegye tekintetében kevéssel hangsúlyosabb a jó állapotú ingatlanok iránti kereslet, júliustól decemberig átlagosan 40%-ban döntöttek jó állapotú ingatlan mellett az ügyfelek. A legjelentősebb arányban, 55%-ban 2023 októberében, 2023 augusztusában pedig 31%-kal a nagyon jó állapotúak voltak fölényben. Kiegyensúlyozott képet mutat a lakható állapot iránti kereslet, ugyanakkor jóval változatosabb a felállás a felújítandó otthonok előfordulását illetően. Az elmúlt év második felében átlagosan az értékesített Pest vármegyei ingatlanok 10%-a volt felújítandó, decemberben és 2024 januárjában ugyanakkor 8%-ra csökkent ez az érték. A legtöbb felújításra szoruló ingatlan 13%-os aránnyal 2023 novemberében cserélt gazdát a területen.

Kelet-Magyarországon az elmúlt félévet vizsgálva egyértelműen a jó állapotú ingatlanoké volt a főszerep, 43%-os átlagos előfordulással találhatóak meg az adásvételek között ezek az otthonok. Idén januárban az értékesített ingatlanok 48%-a volt jó állapotú, tehát népszerűségük tovább erősödött, míg a lakható kategória keresettsége a 23%-os átlagról 18%-ra csökkent januárban. Tavaly júniusban és augusztusban erős volt a területen a felújítási kedv, mindkét hónapban 11%-os volt a felújításra szoruló ingatlanok jelenléte a tranzakciók között, azonban 2023 júliusában és októberében ez az arány mindössze 4% volt. Idén januárban 7%-ban döntöttek felújítandó ingatlan mellett az ügyfelek.

Minőségi preferencia a keleti országrész  ingatlanjai tekintetében
Minőségi preferencia a nyugati országrész  ingatlanjai tekintetében

A nyugat-magyarországi területeken is javában a jó állapotú otthonok mellett döntöttek a Duna House közreműködésével ingatlant vásárlók, a tavalyi év második felében átlagosan 39%-uk tartozott ide és januárban is 39%-os többséggel voltak jelen. Az országon belül a nyugati területek vevői büszkélkedhetnek a legerősebb felújítási kedvvel, itt 2023 júliusától 2023 decemberéig 8-15% között alakult a felújítandó otthonok aránya, ami átlagosan 12%-ot jelent. Idén januárban még ennél is több, a területen eladott ingatlanok 13%-a igényelt teljes felújítást.

Akár a kedvezőbb árú, de munka- és időigényes felújítandóak, akár az azonnal költözhető, jobb állapotú otthonok mellett voksol az ügyfél, van miből választani. A Duna House aktuális megbízásainak többsége, 76%-a a lakhatónál magasabb kategóriába sorolható, így kifejezetten bő kínálat várja azokat a vevőknek, akik csak esztétikai, esetleg kisebb volumenű energetikai korszerűsítésre vállalkoznának.

„Jobb állapotú társaiknál – az árakat tekintve – lényegesen kedvezőbb alternatívát kínálnak a felújításra szoruló házak és lakások az otthonteremtést tervezőknek, a nem Falusi CSOK-os településeken található ingatlanokat is beleértve a Duna House aktuális, országos adatbázisának 28,7%-a tartozik a felújítandó, vagy lakható állapotú otthonok közé. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Magyarország ingatlanállományának 17%-a vályog vagy sár falazatú, ezek az ingatlanok pedig csak bizonyos feltételek teljesítése mellett alkalmasak a Falusi CSOK-ra, ezért mindenképpen érdemes ingatlan- és pénzügyi szakértővel egyeztetni a döntés előtt.” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

 

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább