.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 02. 07.
Megosztás

Otthonteremtési támogatások egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők számára

2024 az új lakástámogatási lehetőségek éve. A Credipass szakértői szerint nem csak házasként érdemes utánanézni az új évben életbe lépő otthonteremtési támogatásoknak, kedvezményeknek, hiszen házasság és gyermekvállalás nélkül is adódik olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni a lakásvásárlást tervező egyedülálló, vagy párkapcsolatban élő ügyfeleknek. Ilyen pl. a 10%-os önerő bevezetése, amely családi állapottól függetlenül is elérhető lehet az egyéb feltételeknek megfelelő, egyedülálló otthonteremtők számára is.

A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás kapcsán – melyeknél minden esetben feltétel a házasság és az új gyermek vállalása – számtalan cikk született már, de kevés szó esik arról, hogy milyen lakásvásárlási, otthonteremtési lehetőségei, vannak azoknak az ügyfeleknek, akik egyedülállóként, élettársi kapcsolatban élőként, özvegyként, vagy akár elvált szülőként szeretnének állami támogatással otthonhoz jutni, holott számukra is tartogat lehetőségeket az új rendszer. Épp ezért, ezúttal ezt a ritkábban tárgyalt témát járták körül a Credipass pénzügyi szakértői: a 10%-os önerő bevezetése, a Falusi CSOK, illetve az egyedi lakáshitelkamatok is rendelkezésre állnak az említett célcsoportba tartozó ügyfelek számára.  Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a megszületett gyermekek után a jelzáloghitel-elengedés, tartozáscsökkentés lehetőségeivel is élhetnek a többgyermekes családok, párok, amely szintén elérhető támogatási forma lehet a nem házasságban élők számára is, hiszen egyedülállóak és élettársak is igényelhetik meglévő lakáscélú jelzáloghitel esetén.

A tervezett lakásvásárlás esetében fontos első lépés az önerő meghatározása: ez az idei évtől akár 10% is lehet a korábbi 20% helyett! Azonban érdemes tisztázni, hogy pontosan kik jogosultak rá, hiszen ezzel kapcsolatban sok még a kérdés az ügyfelek fejében a Credipass szakértői szerint. Jó hír, hogy ez egy olyan lehetőség, amire az állami lakástámogatásoktól, családi állapottól, valamint gyermekszámtól függetlenül is jogosultak lehetnek az ügyfelek.

„Az élettársi kapcsolatban élők és egyedülállók számára is jelentős kedvezmény lehet a 10%-os önerő lehetősége,
amennyiben az ügyfél első lakását vásárolja, 41 év alatti, valamint korábban sosem volt 50%-ot elérő tulajdoni hányada semmilyen ingatlanban, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkezett, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. A felsorolt kritériumoknak eleget tevő ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy minimális önrész finanszírozásával valósítsák meg otthonteremtési terveiket. Azonban fontos azt is hangsúlyozni, hogy nem minden banknál elérhető ez a lehetőség, ezért mindenképp érdemes profi pénzügyi szakértővel konzultálni – tehát nem érdemes előzetes és precíz tájékozódás nélkül elindulni ezen az úton.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

„Ez azért is lehet előnyös, hiszen olyan egyedi kamatokat, illetve további kedvezményeket is  elérhetnek velünk az ügyfelek, amelyeket a bankba besétálva nem: jelenleg az alacsony, 6% alatti lakáshitelkamatokon túl, pl. díjmentes elő- és végtörlesztés, az értékbecslés és a közjegyzői díj teljes, vagy részleges visszatérítése, vagy akár biztosítással kapcsolatos kedvezmények is várják őket. Ezek szintén családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül megilletnek mindenkit, aki a díjmentes pénzügyi szakértői szolgáltatás mellett dönt.” – tette hozzá. 

Milyen lehetősége lehet még azoknak, akik nem terveznek gyermeket és nem is házasok? Nos, amennyiben az 5 000 fő alatti preferált kistelepülések valamelyikén tervezik az otthonteremtést, úgy a Falusi CSOK támogatást vehetik igénybe, ugyanis ezt igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők is. A meglévő gyermek(ek) után igényelt támogatás esetén nem számít az sem, hogy az igénylő hány éves, azonban a születendő, vállalt gyermek után igényelt Falusi CSOK-ot továbbra is csak olyan fiatal házaspárok vehetik igénybe, akiknél a feleség még nem töltötte be a 41. életévét a kérelem benyújtásának időpontjában. Szakértőink azt is kiszámolták, hogy mekkora hitelösszeggel, milyen értékű ingatlant engedhet meg magának ma egy nettó átlagbérrel rendelkező, élettársi kapcsolatban élőpár, akik jogosultak lehetnek a 10%-os önerőre. A legutóbbi, 2023-as novemberi KSH adat szerint, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó mediánkeresete 338 500 Ft volt. Ezt alapul véve kijelenthető, hogy két mediánbér esetén (a jövedelem terhelhetőségét maximalizálva, vagyis az összeg felével, 169 250 Ft-tal) lehetőség lehet egy közel 28 millió Ft-os hitel felvételére is, amely 30 éves futamidőre szól és 167 ezer Ft a törlesztőrészlete. A lakáshitel segítségével így mintegy 31 millió Ft értékű ingatlan is megvásárolható. Ez a 2023. negyedik negyedéves Duna House Barométer adatai szerint a fővárosban egy 41 négyzetméteres panellakásra vagy egy 31 négyzetméteres téglaépítésű garzonra is elegendő lehet, míg vidéken egy tágasabb, 64 négyzetméter körüli házgyári lakás vagy egy 84 négyzetméteres téglaépítésű otthon is kijöhet az összegből. Összegezve tehát mediánbérből idén az élettársi kapcsolatban élő párok könnyebben juthatnak ingatlanhoz, azonban egyedülállóként, a mediánnál magasabb jövedelemmel rendelkezőknek sem kell aggódniuk, hiszen a 10% önerőnek köszönhetően javulnak az otthonteremtési lehetőségeik az idei évben.

A tervezett lakásvásárlás esetében fontos első lépés az önerő meghatározása.
A 10%-os önerő bevezetése, a Falusi CSOK, illetve az egyedi lakáshitelkamatok is rendelkezésre állnak az említett célcsoportba tartozó ügyfelek számára.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább