.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 07. 03.
Megosztás

Nyaralóvásárlás állami támogatásból? Ezek a lehetőségek az idei szezonban!

Milyen lehetősége van azoknak, akik a nyári szezon beindulásával nyaralóvásárláson gondolkodnak, azonban szeretnék kihasználni az állami lakástámogatások nyújtotta előnyöket? A Credipass pénzügyi szakértői ennek jártak utána, feltérképezve a támogatott hiteles opciók mellett a legkedvezőbb piaci lakáshitel-lehetőségeket is.

A nyári szezonban sokak fejében merül fel a gondolat, hogy második ingatlanként jó befektetés lehet egy természetközeli vagy vízparti ház, amely hosszú távon megtérül a családnak, állandó és biztos helyszíne lehet a későbbi nyaralásoknak, pénzt is spórolva ezzel minden évben. Azonban ez elsőre mindenképp nagyobb kiadással jár – épp ezért a Credipass szakértői sorra vették a nyaraló, vagy időszakos tartózkodásra alkalmas hétvégi ház finanszírozási lehetőségeit abban az esetben, ha hitelre van szükség ennek megvásárlására és nem elég az összegyűjtött önerő. Ugyanis ma, a nyaralópiac túlárazottsága miatt akár egy 30 millió forintos megtakarítás sem feltétlenül elegendő például egy balatoni nyaraló megvásárlásához. Ha az ügyfél nem rendelkezik kellő mennyiségű tőkével, de a lokáció tekintetében sem szeretne kompromisszumot kötni és olcsóbb nyaralóövezetben (például a Velencei-tó vagy a Tisza-tó partján) található ingatlanok közül választani, akkor sem kell lemondania álmai hétvégi házáról. Ráadásul a piaci lakáshitelek mellett szerencsére van olyan állami támogatott hitellehetőség is, amelyet kihasználhatnak erre a célra.

Általánosságban elmondható, hogy a lakástámogatások nagyobb része nyaralóvásárlásra sajnos nem fordítható, mivel ezek többsége kizárólag a lakóingatlan megnevezésű ingatlanokra érvényesíthető, illetve mert a szabályozásban az is szerepel, hogy az adott ingatlanban kell életvitelszerűen lakni minimum 10 évig, amelyet lakcímkártyával szükséges igazolni. Azonban ezek ellenére is létezik olyan támogatási forma, amelyet használhatunk a célra és kiegészíthetjük meglévő önerőnket a vágyott hétvégi ház megvásárlására.

„Amennyiben az ingatlancél eléréséhez elegendő egy 11 millió forint összegű kiegészítés,
úgy a szabad felhasználású, kamatmentes Babaváró támogatás lehet az a lehetőség, amely az állami támogatások közül szóba jöhet nyaraló vásárlásához.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

A CSOK Plusz, illetve a Falusi CSOK azért nem használható fel erre a célra, mivel mindkét támogatásnál fontos jogszabályi kitétel az, hogy a kérdéses háznak az ingatlan-nyilvántartásban, illetve a tulajdoni lapon lakóház, lakás, tanya vagy birtokközpont besorolással kell szerepelnie, tehát az üdülő, nyaraló besorolású épület nem lesz megfelelő. A Babaváró azonban fordítható erre a célra, hiszen szabadon felhasználható az összeg. A kölcsön ráadásul a futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha 5 éven belül megszületik a vállalt gyermek, akkor a kedvezmény a kölcsön lejáratáig meg is marad. Ezen felül, a 2. gyermek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a 3. baba megszületése után a teljes tartozás elengedésre kerül.” – tette hozzá.

A július 1-jén elstartolt otthonfelújítási támogatás sem fordítható nyaraló besorolású ingatlanra, hiszen ennek feltétele, hogy kizárólag olyan családi házakat lehet korszerűsíteni, amelyekben 2024 májusa óta életvitelszerűen lakik az igénylő. Ugyanez a helyzet a jelzáloghitel-elengedés esetével is: itt olyan lakáscélú jelzáloghitelek elengedésére van lehetőség (2 vagy több gyermek születése esetén 1-től 4 millió forintos összegben), amelyek kizárólag lakóingatlan vásárlására, építésére, korszerűsítésére, felújítására, bővítésére szóltak (ez a hpt. törvény szerinti lakáscélú-jelzáloghiteleknél, a 2018. január 1-jét követően igényelt jelzáloghitelek esetében érvényes.)

Így tehát további kedvezményes lehetőség lehet még az egyedi kamatokkal történő piaci lakáshitel felvétele, amelynél azonban nyaraló esetében szintén sokféle szempontot kell figyelembe venni és mérlegelni – figyelmeztet a szakértő.

A nyaralóvásárlás bizonyos feltételek mellett akár állami támogatással is lehetséges.
A nyári szezonban sokak fejében merül fel a gondolat, hogy második ingatlanként jó befektetés lehet egy természetközeli vagy vízparti ház.
„Hétvégi ház vásárlására az említett állami támogatott hitel mellett többféle banki megoldás is rendelkezésre áll,
attól függően, hogy hol található az ingatlan, milyen besorolása van a földhivatali nyilvántartásban, illetve mekkora összegre van szükség a megvásárlásához. A kedvező kamatozású piaci lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy egy megfelelően megválasztott személyi kölcsön is segítség lehet a célingatlan megvásárlásához.” – mondta el a szakértő. „Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor a piaci lakáshitel lehet a megfelelő finanszírozási forma. Ehhez érdemes profi pénzügyi szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni az eltérő banki szabályok között, illetve megtalálja az ügyfél számára legjobb hitelfeltételeket. Hiszen a szakértő segítségével kedvezőbb hitelkamatokat is kaphatunk, egyedi árazás is szóba jöhet, amelyet érdemes kihasználnia az ügyfeleknek.”
Mutass többet

Fontos azt is megjegyezni, hogy valóban nem mindegy a ház/nyaraló besorolása: ugyanis amennyiben külterületi, vagy zártkerti ingatlan a cél, aminek a megnevezése például présház, szántó, szőlő, erdő, kert, gazdasági épület vagy művelési ág alól ki nem vett terület, ezek többsége nem elfogadható fedezet egyik banknál sem. Erre az esetre megoldást jelenthet a szakértők szerint, ha saját, meglévő lakóingatlanra vesz fel az ügyfél szabad felhasználású jelzáloghitelt. Ez ugyan valamivel drágább, mint a lakáshitel, de ebben az esetben is érdemes szakértő segítségét igénybe venni, aki felkutatja az egyéni igényeknek megfelelő, legkedvezőbb banki ajánlatot. A lakáshitel és a szabadfelhasználású hitel mellett, a harmadik fajta finanszírozási lehetőség a saját tőke kiegészítésére a személyi kölcsön felvétele. Ez a megoldás akkor lehet jó döntés, ha nem tud vagy nem akar jelzálogterhelést választani az ügyfél, vagy 15 millió forint alatti összeg is elegendő, esetleg, ha gyorsan van szükség a kívánt összegre.

Összességében tehát a Babaváró felhasználása mellett, a piaci kamatozású lakáshitelek között érdemes megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot, ha hétvégi ház vásárlása az idei nyári célunk. A pénzügyi szakértők által nyújtott egyedi banki ajánlatoknak, akcióknak köszönhetően – a támogatással kombinálva – ezt költséghatékonyan érhetik el az ingatlanvásárlók.  

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább