.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 14.
Megosztás

Negyedével több Babavárót kötöttek idén, még mindig favorit a lakásvásárlás

A Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének adatai szerint, 2024 májusáig a kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése volt, de a felmérés alapján egyre magasabb arányban fordítják az összeget a gyermek részére történő megtakarítás indítására vagy banki hitel kiváltására is a magyar családok.

Ahogy az ismert, a Babaváró támogatás 2024-ben új feltételekkel és megújult támogatási összeggel tért vissza: a gyermeket tervező házaspárok maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 11 millió forint összegben kérhetik a szabadfelhasználású, kamatmentes kölcsönt. 

A Credipass legfrissebb adatai alapján, az ügyfelek közül volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor idén a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban (81%-ban) lakásvásárlásra fordították. A hitelfelvevők kisebb része, 8,7%-a ingatlanfelújításra, -bővítésre, -korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 2%-uk a gyermekük részére indítandó megtakarítási céllal folyamodott a kölcsönért. Egy másik népszerű kategória volt még a családoknál a saját banki hitel kiváltása (1,9%), valamint a meglévő hitel részleges előtörlesztése (1,3%) is. A Credipass közreműködését kérő hitelfelvevők 93%-a az elérhető maximális, azaz a 11 millió forintos összegre nyújtotta be kérelmét.

Erre használják a Babaváró támogatás összegét a Credipass ügyfelei.
A Credipass felmérése szerint a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése a legnépszerűbb felhasználási módja a Babaváró kölcsönöknek.

Az igénylések száma egyébként már most meghaladta a tavalyi év ugyanezen időszakát: nagyságrendileg 25%-kal többen folyamodtak mostanáig a kölcsönért a Credipass friss adatai alapján. Érdekesség még, hogy a tavalyi, 2023-as év első 9 hónapjának adatai alapján is a lakhatás minőségének javítása volt az egyik legnépszerűbb hitelcél az igénylő házaspárok körében – a Credipass ügyfeleinek 92,6%-a jelölte meg ugyanis a lakásvásárlást, -felújítást, -bővítést vagy -korszerűsítést a támogatási összeg felhasználására, amely idén sem változott sokat.

De mit is kell tudni a támogatásról bővebben és mi változott a szabályozásában tavaly óta?

„A maximálisan igényelhető 11 millió forintos összeg új otthon vásárlása esetén önerőnek is kiváló,
amelyet a CSOK Plusszal, Falusi CSOK-kal, vagy egyéb állami támogatással kombinálva könnyebben megvalósítható a családok otthonteremtése.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „A Babaváró támogatást az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, akár már a várandósság ideje alatt is, hiszen a futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli érkezése esetén biztosított. Új szabály idéntől kezdve, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként, amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-ig. 2025-től azonban kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. A kölcsön további előnye az is, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés. Valamint, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek esetén pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis megszűnik a hitel.” – tette hozzá a szakértő.
Mutass többet

A Babaváró hitel további feltételeiről, igénylése körüli tudnivalókról érdemes lehet bankfüggetlen pénzügyi szakértővel tájékozódni, hiszen a szabadfelhasználású kölcsön mind az első lakásvásárlók, mind az otthonukat modernizálni vágyó ügyfelek számára tökéletes lehetőség lehet az elkövetkező időszakban is. Egy tapasztalt pénzügyi szakember pedig nem csak díjmentesen segít, de felkutatja és rámutat azokra a lehetőségekre is, amelyek a kölcsön más állami támogatásokkal, vagy egyéb kedvező hitellehetőségekkel való kombinálását célozzák.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább