.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 22.
Megosztás

Nagyot hajrázott a hitelpiac év végén

Nehéz évkezdés után pozitív irányú változást tapasztalt a Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass. A támogatott hitelek szerepének felértékelődése, az erősödő lakástakarékpénztári piac, az önkéntes kamatplafon, és a nagy népszerűségnek örvendő állampapírok jellemezték legjobban az idei évet és jelentettek igazi mérföldkövet 2023-ban, a változások pedig új lendületet hozhatnak 2024-ben az ingatlan- és hitelpiacon a szakértői várakozások szerint.

A Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő novemberi és decemberi előrejelzése, becslése alapján meghaladhatja a 600 milliárd forintot a forintalapú jelzáloghitelek volumene, amely így a piac 50%-os visszaesését jelenti a 2022-es eredményhez képest. Ennek ellenére a szakemberek pozitívan tekintenek a következő évre és 30-40%-os növekedést prognosztizálnak: a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, vagyis az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása 750-850 milliárd forintos aktív piacot jelenthet jövőre.

„A tavalyi év végén már látható volt, hogy gyenge, kihívásokkal teli évkezdéssel kell számolnunk a hitelpiacon.
Összességében idén a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel lakást vásárlók aránya. A magas kamatok, a támogatott hitelek szerepének felértékelődése, a hatalmas népszerűségnek örvendő állampapírok, a CSOK-hoz kapcsolódó illetékmentes ingatlanvásárlás, valamint a lakástakarékok újbóli felemelkedése tekinthetők a legjelentősebb mérföldköveknek az idei évben.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

„2023-ra jellemző volt, hogy a vásárlók nem tudtak alkalmazkodni a magas kamatokhoz, azonban amikor végre elérkezett a trendforduló, kicsit fellélegezhettek. A jelenlegi és várható hozamkörnyezet kedvezett ugyanakkor a lakástakarékok további élénkülésének: az év során a meglévő egy mellé, két másik szolgáltató is becsatlakozott, megannyi kedvező konstrukciót kínálva ezzel a lakáscélból takarékoskodni vágyóknak. A magas kamatok időszakában az egyedi kamatok jelentősége is tovább nőtt – itt lépnek be a képbe a pénzügyi szakértők, akik mindezt biztosítani tudják ügyfeleik számára. Szerepük szintén felértékelődhet 2024-ben, hiszen az új lakástámogatási rendszer bejelentése és ismerete, részletszabályainak értelmezése és alkalmazása a gyakorlatban szakértőt kíván. Egy profi ingatlanos és pénzügyi szakember együttműködése lehet a sikeres eladás, vásárlás, otthonteremtés kulcsa 2024-ben.” – tette hozzá.

Az MNB adatai alapján, a lakáscélú hitelek piacán a legerősebb hónapnak eddig az augusztus bizonyult a maga 54,4 milliárd forintos mérlegével. Azonban ennél is nagyobb volument várnak a szakértők az év utolsó hónapjaitól, amely a tapasztalatok szerint meghozta az átalakuló lakástámogatási rendszer hatásaként várt „év végi hajrát”.

„A lakáscélú támogatások változásai mellett, a Babaváró támogatás feltételeinek módosítása is fontos tényező hitelpiaci szempontból.
Köztudott, hogy jövőre az igénylői kör (30 és 41 év közötti hölgyek) egy része kiesik az új korhatáros szabály miatt – ennek ellenére az év végéhez közeledve egyelőre nem tapasztalható nagy hajrázás az igénylések tekintetében. A 2022-es év végi „rohamhoz” képest – amikor úgy tűnt, hogy megszűnik ez a támogatási forma – az idei meghosszabbítás után is a vártnál jóval kevesebben éltek a lehetőséggel. Az MNB adatai szerint, a tavalyi évi szerződések értékének kevesebb mint felét érte el az idei volumen: októberben 29,3 milliárd Ft értékben kötöttek Babaváró szerződést a magyar házaspárok, míg 2022 év végén ez 70,4 milliárd Ft volt.” – mondta a szakértő. „Ezzel szemben a CSOK esetében novemberre megérkezett a tömeges érdeklődés: megtörtént a felismerés, hogy azok a párok, akik nem szeretnének további gyermeket vállalni, vagy az életkoruk nem engedi jövőre az igénylést, azok számára itt az idő lépni! Az idei évben novemberben zárult a legtöbb ügylet a Credipass-on keresztül: ez több, mint duplája az év eleji (februári és márciusi) igénylési számoknak. A pénzügyi közvetítő statisztikájából az is kiderül, hogy legtöbben a használt lakásra felvehető kétgyermekes CSOK lehetőségével éltek (1 430 000 Ft), a második legnépszerűbb kategória pedig a 10 millió forintos, 3 vagy több gyermekes támogatás volt.” – árulta el Fülöp Krisztián.
Mutass többet
Nehéz évkezdés után pozitív irányú változást tapasztalt a Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass.
A lakáscélú támogatások változásai mellett, a Babaváró támogatás feltételeinek módosítása is fontos tényező hitelpiaci szempontból.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább