.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 22.
Megosztás

Minőségi változást hozhat a hazai ingatlanállományban a megújuló otthonfelújítási támogatás

Megújult feltételekkel tér vissza a megpályázható állami támogatások körébe az otthonfelújítási támogatás, amely várhatóan 2024 júniusától nyújt járásonként eltérő mértékű vissza nem térítendő támogatási összeget, valamint kamatmentes hitellehetőséget az 1990 előtt épült családi házak minimum 30%-os megtakarítást célzó energetikai korszerűsítésére. A Duna House szakértői a támogatás hatásaként a hazai ingatlanállomány minőségének jelentős javulására számítanak, ami az árak tekintetében is erősödést hozhat. Azok számára, akik kiesnek a támogatásra jogosultak köréből, kettő lehetséges piaci alternatívát vázolnak a Credipass szakértői.

Folytatódik a nagysikerű otthonfelújítási támogatás, amely 2024 júniusától megújult formában, előre meghatározott, 108 milliárd forintos keret erejéig áll ismét az ingatlantulajdonosok rendelkezésére. Az új támogatás a rá jogosult igénylők körét tekintve rugalmasabb, hiszen ezúttal nem szerepel a feltételek között gyermekszámmal kapcsolatos elvárás, azonban a támogatás segítségével korszerűsíthető ingatlanok és az elvégezhető munkálatok köre is szűkebb, mint korábban. 

„A ’90 előtt épült ingatlanok esetében igényelhető, legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérését célzó energetikai korszerűsítésre,
házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére fordítható, új otthonfelújítási támogatásra mindenképpen szüksége van a hazai ingatlanpiacnak, hiszen a szóban forgó házak többsége rossz energetikával és magas fenntartási költségekkel rendelkezik, így kimondottan ráfér a modernizálás.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A hazai lakásállomány minőségének fenntartásában a folyamatos, új építkezések támogatása mellett nagyon fontos a használt lakások korszerűsítésének segítése is. A 2023-as év során, országosan a Duna House közreműködésével értékesített használt családi házak között jelentős többségben, 77%-ban szerepeltek az új támogatásra jogosult, 1990 előtt épült ingatlanok. A tavalyi év során új tulajdonosra talált 1990 előtt épült használt családi házak állapot szerinti eloszlása is alátámasztja az új otthonfelújítási támogatás fontosságát, ugyanis 17%-uk lakhatatlan vagy felújítandó állapotú, 34%-uk lakható, a legtöbb, 37% jó állapotú volt, míg a legcsekélyebb arányban (12%) a nagyon jó, vagyis a teljesen felújított házak szerepeltek.

„Az előző otthonfelújítási program népszerű volt ugyan, de ingatlanpiaci szempontból üdvözlendő az ingatlanra és a munkálatokra vonatkozó felhasználási feltételek szigorítása,
hiszen korábban valóban nagyon sok volt a látványos, de energetikai szempontból nem jelentős felújítások aránya. A felhasználási kör szűkítése ellenére a Duna House várakozása szerint népszerű támogatási formáról lesz szó, amely nagyrészben segítheti a minőségi előrelépést a családi házak esetében.” – emelte ki a szakértő.
Mutass többet
A támogatási körből kiesők számára sem lehetetlen az ingatlanfelújítás. A Credipass szakértői megnézték a lehetséges piaci alternatívákat.
Mivel a jogosultak köre korlátozott az új konstrukció esetében, ezért jogosan felmerülő kérdés, hogy hogyan váltható ki a támogatás, ha a modernizálásra váró családi ház nem 1990 előtt épült vagy adott esetben más, egyéb feltételnek nem felel meg az ingatlan.

Az új támogatásnak köszönhetően arányaiban nőhet a korszerűbb családi házak száma, ami természetesen esetükben áremelkedést is eredményezhet, ez azonban az ingatlanközvetítő szakértőinek várakozása szerint nem lesz kiugró, hanem a felújított és a felújítandó ingatlanok között eddig is jelen lévő különbségeket fogja tartani. „A korszerűbb, modernebb családi házak esetében eddig is akár +10-20%-os árelőny volt alkalmazható az eladási folyamat során, ami mellett jóval gyorsabb értékesítési idővel számolhattak a tulajdonosok, az új támogatásnak köszönhetően ezeket az előnyöket szerezhetik meg az így felújított házak is.” – folytatta Benedikt Károly.

Mivel a jogosultak köre korlátozott az új konstrukció esetében, ezért jogosan felmerülő kérdés, hogy hogyan váltható ki a támogatás, ha a modernizálásra váró családi ház nem 1990 előtt épült vagy adott esetben más, egyéb feltételnek nem felel meg az ingatlan. A Credipass szakértői szerint az új támogatási rendszerből kimaradó, de erős felújítási kedvvel rendelkező családok számára két kedvező lehetőség is kínálkozik a piacon. Az új otthonteremtési támogatás keretén belül 1 millió forintos kötelező önerő felmutatása után 6 millió forint vehető fel kamatmentes hitel formájában, maximum 8 éves futamidőre, ezért a Credipass szakértői kiszámolták, hogy milyen feltételekkel igényelhető egy 6 millió Ft-os piaci lakáshitel lakástakarékpénztárral kombinálva ugyanezzel a futamidővel, valamint hogyan alakulnak a számok egy 6 millió Ft értékű személyi kölcsön esetében.

Egy 8 éves futamidejű, 6 millió Ft összegű, végig fix kamatozású személyi kölcsön a mai piaci viszonyok között (11-20%-os kamatozással) 95 és 125 ezer Ft-os havi törlesztőrészlettel igényelhető meg a szakértők számításai szerint. Ennek előnye, hogy akár 1 hét alatt is átfuthat az igénylés a bankon, azonban hosszú távon, a teljes visszafizetést tekintve kevésbé éri meg, mint ugyanezt az összeget piaci lakáshitelként felvenni, a mai átlagos 6,5%-os kamaton. Az említett személyi kölcsön teljes visszafizetése a futamidő végére 9 és 12 millió Ft között alakul, míg a 8 évre felvett piaci hitelnél ez csupán 7 millió 800 ezer Ft, havi 80 ezer Ft-os törlesztőrészlet mellett. Ebben az esetben azonban számolni kell a hitelkérelmeknél megszokott, várhatóan 1 hónapos átfutási idővel is, valamint mindkét konstrukció esetén fontos, hogy meg kell felelni a bank ügyfél felé támasztott minimum jövedelmet célzó elvárásainak is. Összességében tehát kijelenthető, hogy jelenleg egy mediánbérrel, vagyis a KSH legfrissebb adatai szerint nettó 338 500 Ft igazolható jövedelemmel rendelkező ügyfél mindkét esetben meg tudja magának engedni az igénylést, feltéve, hogy más hitellel nem rendelkezik, hiszen mindössze havi átlagosan 100 ezer Ft-os törlesztőrészlet terheléssel kell csupán számolni.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább