.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 07. 09.
Megosztás

Minden hatodik ingatlanvásárló igényelte az állami otthonteremtési támogatások valamelyikét

A CSOK Plusz és Falusi CSOK eddig 8 500 családnak jelentett segítséget

A Duna House és pénzügyi közvetítője, a Credipass legfrissebb adatai alapján, az év első 5 hónapjában a jelzáloghitelt igénylő magyar lakásvásárlók több, mint 32%-a használt valamilyen támogatott hitelt a lakásvásárláshoz. A Duna House Barométer becslése alapján május végéig 52 322 adásvételi szerződés zárult, a kormányzati adatok alapján ugyanezen időszak alatt 6 000 esetben igényelték a CSOK Pluszt és 2 500-an a Falusi CSOK-ot, amelyek összesen így az adásvételek 16%-ában, azaz minden hatodik ingatlanvásárlásban jelentettek segítséget.

A kormány legfrissebb adatai szerint, az idén januártól életbe lépő új CSOK Plusz támogatott hitelre május végéig már mintegy 6 000 igénylés érkezett be, országos szinten, átlagosan 26 millió Ft hitelösszeg értékben – ezt támasztja alá a Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének statisztikája is, miszerint a cégnél az év első 5 hónapjában igényelt átlagos hitelösszeg a CSOK Plusz esetén 25 millió Ft körül realizálódott. A Credipass adatai szerint legtöbben – az ügyfelek 65%-a – 2 gyermekre vette fel a támogatott hitelt, 25%-uk egy gyermekre, míg 10%-uk a 3 gyermekes támogatást választotta. A Falusi CSOK esetében az átlagosan felvett hitelösszeg 8 millió forint volt.

„A Credipass elmúlt 5 hónapban gyűjtött adatai alapján ebben az időszakban a teljes beadott jelzáloghitel-állományhoz képest a támogatott lakáshitelek volumenének aránya 32% volt
– ezen felül jelentős volt a nem csak lakásvásárlásra fordítható támogatott hitelek volumene is (mint pl. a Babaváró támogatás). A támogatott lakáshitelek között jelentős és kiemelt elem mind a CSOK Plusz, mind a Falusi CSOK, amelyek térnyerése egyértelműen tovább nőtt az utóbbi hónapokban, országos szinten is. – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

A kormányzati kommunikáció azt is kiemelte: a CSOK Pluszt igénylők 83%-a használt ingatlan vásárlására, 16%-a új ingatlan építésére vagy vásárlására, 1%-a pedig a meglévő otthonuk bővítésére kérte a támogatást. Ezzel párhuzamosan a Falusi CSOK népszerűsége is növekedett: május végéig már mintegy 2 500-an igényelték a preferált kistelepüléseken elérhető támogatást. A családok 56%-a használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36%-a a meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére, míg 7%-a új családi ház építésére vagy vásárlására, nyújtotta be kérelmét.

„Az első öt hónapról közölt kormányzati adatok megerősítik a Duna House várakozását,
amely szerint a megújult otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően vélhetően 10-15 ezerrel több tranzakció zárulhat majd éves szinten a 2024-es ingatlanpiacon. Jelenleg azt látjuk: minden hatodik ingatlanvásárló az állami támogatások segítségével tesz szert saját otthonra, azaz óriási segítséget jelentenek ezek a konstrukciók az emberek lakáscéljainak megvalósításában.” – tette hozzá Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet
Jelentős segítséget jelentenek az otthonteremtési támogatások a családok számára.
A CSOK Plusz és Falusi CSOK eddig 8 500 családnak jelentett segítséget
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább