.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 16.
Megosztás

Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

Az otthonteremtési támogatások változásának bejelentése jelentős hatással volt a tavalyi év ingatlanpiacára, a gyenge kereslet az év végén fokozódó érdeklődésbe fordult. A részletszabályok pontosítása pedig még 2023-ban cselekvésre ösztönözte az új támogatási rendszerből kieső vásárlókat, így tranzakciószámok tekintetében is növekedő pályára lépett a szegmens az év végére. Az igazi trendfordulót azonban az idei év eleje hozta meg a piac számára. 2024 januárjától rég nem látott, kedvezményes támogatási feltételekkel, részleges tartozás-elengedéssel, teljes illetékmentességgel és mindössze 10%-os önerőkötelezettséggel sarkallja első saját ingatlanuk megszerzésére a fiatal párokat a CSOK Plusz lehetősége. 

„Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt.
Az ország egészét vizsgálva, az idei év első negyedévében, a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7%-os arányban voltak jelen az ügyfelek által igényelt CSOK Plusz által kínált kedvezményes konstrukciók. A fővárosi hitelfelvételek 14,4%-ban szerepelt a kedvezményes hitel, ahol 48,7%-kal a kétgyermekes változat volt a leggyakoribb.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Nem csak a Credipass által közvetített CSOK Plusz igénylések gyakorisága, de az első lakásukra szerződő vevők arányának növekedése is alátámasztja az otthonteremtési program sikerességét. „A Duna House Barométer adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára, 26%-ra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között. A negyedéves adatok alapján szintén eléri a 25%-ot a vásárlói kör aktivitása, akik a tavalyi éves átlagnál 1%-kal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten.” – folytatta a szakértő. A hazai ingatlanpiacon az idei év első negyedévében, a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötöde esetében szerződtek a vevők első lakásukra, amelyek országos átlagban 72 négyzetméteres élettérrel rendelkeztek és 35,6 millió forintot fizettek értük az ügyfelek. Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26%-ban voltak jelen 2024 első negyedévében, ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással, 80 négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

A legtöbb első lakását vásárló ügyfél a fővárosban szerződött. Budapesten a téglaépítésű lakásokat (65%) preferálták a leginkább az első lakást vásárlók, az átlagos ingatlanérték alapján egy 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség 2024 első negyedévében a fővárosban. Azok, akik ragaszkodtak a budapesti elhelyezkedéshez, de kevesebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján akár 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra. A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők, akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amely összegért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót, országosan az ebből a célból szerződők 8%-a vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, amely 29,4 millió forintos kiadást jelentett.

A vásárlók korosztályát vizsgálva vegyes a kép, hiszen a 20 év alatti vevőktől egészen a 60 év felettiekig terjed a skála. A legtöbben 24-24%-ban 20 év alattiak, valamint 30-40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során. 

Erősödött az első lakásukat vásárlók jelenléte a fővárosi ingatlanpiacon.
Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt.
„Jelentős segítséget jelent az otthonteremtés során a CSOK Plusz,
azonban – ahogy azt a korosztály szerinti megoszlás adatai is mutatják – nem csak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe, a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok szintén támogatják a CSOK Pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését az idei év során.” – tette hozzá Benedikt Károly.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább