.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 14.
Megosztás

Lakásbiztosítás: a nyugodt élet kulcsa?

A szakértő válaszol - Miért érdemes most kötni, felülvizsgálni meglévő biztosításunkat?

Egy ingatlant érintő, nem várt káresemény helyrehozása jelentősen leterheli a családi kasszát, azonban pontosan ezekre a nem tervezhető esetekre jelent biztonságos megoldást az ingatlanra köthető, teljes körű vagyonbiztosítás. A lakásbiztosítások szabályozásában újdonság, hogy 2024-től minden év márciusában lehetőség lesz az aktuális ajánlatokat összehasonlítva kedvezőbb konstrukcióra váltani a biztosítási évforduló időpontjától függetlenül, így az ügyfelek élhetnek az extra költségektől mentes felmondási lehetőséggel is. A Credipass és a Duna House szakemberei összeszedték, amit a lakásbiztosításokról tudni érdemes.

„Saját ingatlanunk a legfontosabb, legnagyobb értékű vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért a védelmére is érdemes nagy figyelmet fordítani.
A jelenlegi lakásbiztosítási paletta nagyon széles, rengeteg a lehetőség és biztosítónként is számos extra kiegészítőt választhatnak az ügyfelek a személyes igényeiknek és ingatlanuk adottságainak megfelelően.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Érdemes rendszeresen, legalább az évforduló előtt felülvizsgálni, hogy az igényeknek továbbra is megfelelő biztosítással rendelkezik-e az ügyfél. Különösen javasolt ez akkor, ha valamilyen változás történt az ingatlanban (pl. napelem telepítése), de számos más esetben is érdemes lehet váltani. Ebben és általánosságban a biztosítások útvesztőjében is hasznos segítséget nyújthat egy pénzügyi szakértő.”
Mutass többet

Az eddigi szabályozás szerint az évforduló előtt 30-60 nappal volt lehetőség a meglévő lakásbiztosítást felmondani és másik biztosító társaság szolgáltatására váltani. Az idei évtől azonban új szabályozás lép életbe: minden év március hónapjában költségmentesen, kötelezettségek nélkül váltható le az érvényben lévő biztosítás, erre az időszakra ráadásul a biztosítók akciókkal is készülnek. Fontos, hogy csak a díjrendezett és határozatlan időre kötött lakásbiztosítások felmondására nyílik lehetőség. A CSOK mellé kötött lakásbiztosítások is leválthatóak, azonban ezek esetében figyelni kell a speciális szabályok betartására. A váltás, felmondás beérkezésének határideje a biztosítókhoz 2024. április 2. éjfél. Amennyiben más, kiegészítő biztosítás iránt is felmerül az ügyfelek igénye, bizonyos feltételekkel további kedvezményekre is szert tehetnek ebben a hónapban – mint például 20%-os díjkedvezmény az éves díjból, vagy az első negyedéves díj elengedése – érdemes tehát élni a lehetőséggel.

Hogy mik az alapok, mit kell tudni általánosságban a lakásbiztosításokról és mi a helyzet a hitellel vásárolt ingatlanok esetében érvényes szabályokkal? A Credipass szakértői szerint ezekkel sem árt tisztában lenni. 

„Jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással.
A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián.
Mutass többet
Minden, amit a lakásbiztosítokról tudni érdemes.
Saját ingatlanunk a legfontosabb, legnagyobb értékű vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért a védelmére is érdemes nagy figyelmet fordítani.
A márciusi akció kapcsán, az ügyfelek által gyakran feltett kérdés, hogy le lehet-e cserélni a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokra kötött biztosításokat is és ha igen, mi a menete?
„Szerencsére, a válasz: igen, gond nélkül!” – mondta a szakértő. „Arra kell csupán odafigyelni, hogy a hitelszerződésben volt-e kitétel arra vonatkozóan, hogy kamatkedvezményért vagy induló díjkedvezményért cserébe, meg kell tartani a biztosítást. Ha nem volt ilyen, akkor ezt hitelszerződés-módosítás nélkül megteheti az ügyfél. A korábbi lakásbiztosítás felmondásával egyidőben szükséges az új lakásbiztosítás megkötése is, amelyet szintén szükséges engedményeztetni a bankhoz. A megszüntetésről a korábbi biztosító automatikusan értesíti a bankot, de az új biztosító az új szerződésről nem, ez az ügyfél feladata lesz – erre tehát kiemelten érdemes odafigyelni! Amennyiben ezt egyidőben tesszük meg és nem telik el fedezetlen nap a két lakásbiztosítás kockázati ideje között, akkor az átmenet teljes egészében zökkenőmentes lehet.” – tette hozzá a szakember.
Mutass többet

A Credipass szakértőinek további tippjeit is tanácsos megfogadni, miszerint érdemes a biztosítási díj fizetésére fokozottan figyelni, ugyanis a kölcsönszerződés egyik felmondási oka, ha nincs biztosítva a fedezetül szolgáló ingatlan. Nagyobb kár esetén a bank ellenőrizheti, hogy a biztosítótól kapott összeget az ingatlan helyreállítására fordította-e a tulajdonos és előfordulhat olyan eset is, hogy a pénzhez csak szakaszosan jut hozzá az ügyfél, így folyamatosan ellenőrzik az ingatlan értékének helyreállítását. Fontos arra is odafigyelni, hogy hitelfelvétel esetén, a banki előírások szerint kötelező minimum a hitelösszeg és járulékai erejéig biztosítást kötni az ingatlanra. Azonban ezzel csak a hitelt „fedezi” a biztosítás, tehát káresemény esetén csak a banki követelés biztosított. Így, amennyiben kár történik a lakóingatlanban, kizárólag a bank lesz kártalanítva. Ezt a jelenséget nevezik alulbiztosítottságnak, ezért a pénzügyi szakértők azt tanácsolják: amennyiben ingatlanvásárlásra kerül sor, legalább az adásvételi szerződésben rögzített vételárra érdemes bebiztosítani azt! Fontos továbbá figyelembe venni az egyéni igényeket, a család méretét, házikedvenceket, nagyértékű tárgyi eszközöket, vagyontárgyakat és ezek újrabeszerzési értékét is rendszeresen felülvizsgálni. Szerencsére, a modern lakásbiztosítások szinte minden ingatlanon belül található értéket védelmezni tudnak!

Hogy milyen mértékű spórolást is jelent a biztosítás cseréje a gyakorlatban? A szakértők szerint, az ügyfelek várhatóan nem csak az olcsóbb biztosítót fogják keresni, hanem az alulbiztosított lakásuk biztosítási összegét is aktualizálni fogják, ezért feltehetően nem mindenki tud majd nominálisan spórolni a biztosítási díjon. Azonban az fontos tény, hogy ma a legolcsóbb és legdrágább lakásbiztosítás között 3-4-szeres éves díjkülönbözet is elképzelhető, ami jelentős összeget jelent a családi kasszában! Így még fontosabb, hogy figyelmesen válasszon az ügyfél biztosítótársaságot és biztosítási csomagot, ehhez pedig javasolt kikérni egy hozzáértő pénzügyi szakértő véleményét.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább