.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 06. 17.
Megosztás

Középmezőnyben az uniós fővárosok között

Bérleti díjak alakulása Budapesten

17%-kal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után helyezkedik el az uniós országok központjainak rangsorában. A felmérést hazai részről a Duna House szakértői által biztosított adatok is támogatták.

„A horvát főváros, Zágráb (+20%) és Bulgária központja, Szófia (+20%) után az EU-s országok fővárosai között hazánkban emelkedtek a legnagyobb,
17%-os mértékben a vizsgálatba bevont lakások bérleti díjai az Eurostat tanulmánya szerint. Ennek ellenére Budapest az összes vizsgált ingatlankategória tekintetében továbbra is a középmezőnyben helyezkedik el. A Brexitnek köszönhetően az uniós tagállamok fővárosai között London helyett a 2023-as adatok alapján Dublin lett a legköltségesebb lokáció, ahol a magyar főváros árainak a duplájáért bérelhetőek az említett ingatlantípusok.” – mutatott rá a felmérés legfontosabb adataira Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

„A környező országok fővárosai közül Ljubljanában 13%-kal, Bécsben 11%-kal, Bukaresten 10%-kal, Pozsonyban pedig 7%-kal nőtt az ingatlanbérlés költsége 2022-höz képest, míg a többi városban 2-15% közötti mértékben növekedtek a bérleti díjak. Az unión belül enyhe fokú, 1%-os csökkenésre Helsinkiben, jelentősebb, 13%-os enyhülésre pedig Litvániában volt csak példa.” – folytatta a szakértő.

A felmérés alapján a közép-európai régióban Berlin, Prága, Bécs és Ljubljana után a budapesti belváros a legdrágább, a hazainál kedvezőbben lehet bérelni Pozsonyban, Varsóban és Bukaresten is. A brüsszeli egyszobás lakások 10%-kal drágábbak a budapestieknél, átlagosan 980 euróért lehet őket bérbe venni, azonban, ha a nagyobb, háromszobás ingatlanok bérleti díját nézzük, a magyar fővárosban 100 euróval jobban jár a bérlő. Legdrágább városnak Dublin, Luxembourg és Párizs számít, míg legolcsóbban Szófiában bérelhetnek lakást a külföldi diplomaták, munkavállalók.

Az Eurostat felmérésben[1] a nemzetközi tisztségviselők által használt bérlemények, lakások árait vizsgálják, így az árak nem a normál bérlet díjakról adnak képet, hanem a tipikusan jó vagy nagyon jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lokációban elhelyezkedő lakásokról, amelyeknél az építés éve vagy jelentős korszerűsítése az elmúlt 10 évben történt. A vizsgálatba bevont budapesti lakások mérete kezdve a 3 szobás lakással: 110-130m2, 60-80m2, 40-60m2. A magyar főváros bérleti díjait a budai I., II., III, XI. és XII. kerületi lakások, valamint a pesti oldalon az V., VI., VII., VIII., IX., XIII. kerületben található központi elhelyezkedésű ingatlanok adatai alapján számolták.

Így alakulnak a bérleti díjak az Európai Unió tagállamainak fővárosaiban.
A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után helyezkedik el az uniós országok központjainak rangsorában.

 

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/documents/6939681/7243182/Ares%282023%298073026+Booklet_2024_rents_2023_e_Final.pdf/e9d50b9f-911c-ca5f-7161-1adc03cb7598?t=1701095269033

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább