Otthonfelújítás pénzügyi segítséggel? Ezekből a finanszírozási lehetőségekből választhatsz idén!

A 2023-as ingatlanpiacon a vevők diktálják a tempót, akik számára a tavalyi év során - az energiaválságnak és a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően - egyre fontosabbá váltak az ingatlanok energetikai jellemzői. A 2023-as év a felújítások éve lehet a hazai ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési- és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség. A népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel már nem igényelhető, ezért a Credipass szakértői csokorba gyűjtötték az egyéb alternatívákat.

Az elmúlt évek során Magyarország Kormánya családpolitikájának központjába helyezte a családok otthonteremtésének támogatását és a lakhatási körülmények javítását. A tavalyi év ingatlanpiaci szempontból meghatározó eseményei közé tartozott az energiaválság és a rezsicsökkentés kivezetése, aminek köszönhetően megugrott hazánkban a felújítási munkálatokra vállalkozók aránya. 2022 év végén kevés kivétellel szinte az összes vissza nem térítendő kedvezmény, támogatás és a hozzájuk kapcsolódó kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció igénylési határidejét további két évre hosszabbították meg a döntéshozók. A sorból kimaradt azonban a gyermeket nevelő családok körében elérhető, maximum 3 millió forint értékű, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolható, kedvezményes, 3%-os kamatozású otthonfelújítási hitel, amely jelentős segítséget jelentett a felújításra vállalkozók számára az elmúlt időszakban.

A hosszabbításoknak köszönhetően a gyermeket nevelő párok számára a megemelkedett kamatkörnyezetben is elérhető cél maradt az otthonteremtés. Kiesett azonban a támogatások köréből a meglévő ingatlan felújítására és korszerűsítésére használható, népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel is, de kétségbeesésre nincs ok, hiszen számos elérhető alternatíva létezik azok számára, akik banki segítséggel vágnának bele otthonuk modernizálásába.” – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A lakásfelújításra használható támogatás igénylésének határidejét két meghatározott esetben[1] 2023. március 31-ig kitolták, akik azonban lemaradtak vagy nem jogosultak a támogatásra, az alábbi finanszírozási lehetőségek közül választhatnak:

  • A gyermeket tervező családok számára talán a legkézenfekvőbb választás a Babaváró támogatás, amely 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható. A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek ezt a szabadságot ki is használják, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatást az igénylők 15%-a ingatlanfelújításra, bővítésre fordította.
  • A Családi Otthonteremtési Kedvezmény csak meghatározott kistelepüléseken igénybe vehető változata, a Falusi CSOK szintén 2024 év végéig kérhető a gyermeket nevelő vagy tervező házaspárok számára. A kedvezményre ingatlanvásárlás mellett felújítás, korszerűsítés és bővítés esetén is pályázhatnak a családok, összege a hitelcéltól és a gyermekek számától függ. Meglévő ingatlan felújítása esetén 1 gyermeknél és minimum 40 négyzetméteres ingatlan esetén 300 ezer forint; 2 gyermeknél és minimum 50 m2-es ingatlan esetén 1,3 millió forint, 3 gyermeknél és minimum 60 m2-es ingatlan esetén 5 millió forint, 4 vagy több gyermek és legalább 70 m2 nagyságú otthon esetén szintén 5 millió forint igényelhető. Amennyiben lakásvásárlásra is fordítja a kedvezmény összegét a család, úgy minden esetben a fentiek duplájával számolhatnak az ügyfelek, azonban a teljes összeg maximum fele költhető a vételárra.
  • A CSOK és a Falusi CSOK mellé minimum két vállalt vagy meglévő gyermek esetén fix, 3%-os kamattámogatott kölcsön is felvehető, amely 10, kettőnél több gyermek esetén 15 millió forint pluszt jelent.

 

Azok az egyedülállók, vagy párok, akik nem terveznek gyermeket, ingatlanfelújítási, -korszerűsítési vagy -bővítési célból a magasabb kamatszinteken álló, piaci hitelek közül kénytelenek választani. Felújítási, korszerűsítési vagy bővítési célú lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel és személyi kölcsön is szerepel a pénzintézetek repertoárjában, a kínálatból laikusok számára azonban nehéz kiválasztani a legjobb konstrukciót, így mindenképpen pénzügyi szakértői segítség igénybevételét ajánljuk az ügyfelek számára.

„Érdekesség, hogy az otthonfelújítási támogatás példáját alapul véve, azonos ügyfélprofillal számolva, 6 millió forintos hitelösszeg esetén a Credipass pénzügyi szakértői által kínált legjobb személyi kölcsön kamata épphogy meghaladja a 10%-ot, míg a legjobb jelzálog fedezetű felújítási hitel épphogy 8% felett érhető el. 7 éves futamidő esetén a személyi kölcsön havi törlesztője körülbelül 100 ezer forint, míg az ingatlanfedezetet igénylő jelzáloghitel törlesztője minimálisan, körülbelül 5 ezer forinttal kedvezőbb csupán, azonban az utóbbinál jelentős közjegyzői költséggel is számolni kell. A havi törlesztőrészleteket figyelembe véve azonban azok az igénylők sem járnak rosszabbul, akik nem szeretnék feláldozni ingatlanuk tehermentességét a felújítás oltárán.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián


Hasznosnak találta ezt a bejegyzést? Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

Adja meg elérhetőségét, és kollégáink egy munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?
Ossza meg ismerőseivel!


Küldje el a bejegyzést e-mailben

Ügyfeleink mondták

A volt férjemmel közös lakásunk eladása kapcsán ismerkedtem meg Pusztai Henriettel. A kapcsolatunk első perctől kezdve közvetlen volt, rögtön megtaláltuk a közös nevezőt, hasonló stílusúak vagyunk. Ennek köszönhetően a munkakapcsolatunk hamar egy jó barátsággá is alakult. Heni a jelenlegi lakásom megtalálásában is nagyon nagy segítség volt.

— Zsófia, Budapest

Megkönnyítjük a keresést.
Ide fogjuk gyűjteni azokat az ingatlanokat, amiket már megnézett.

Ezután már könnyű lesz kiválasztani az Önhöz legjobban illő ingatlant.