.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 01. 31.
Megosztás

Otthonfelújítás pénzügyi segítséggel? Ezekből a finanszírozási lehetőségekből választhatsz idén!

A 2023-as ingatlanpiacon a vevők diktálják a tempót, akik számára a tavalyi év során - az energiaválságnak és a rezsicsökkentés eltörlésének köszönhetően - egyre fontosabbá váltak az ingatlanok energetikai jellemzői. A 2023-as év a felújítások éve lehet a hazai ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési- és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség. A népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel már nem igényelhető, ezért a Credipass szakértői csokorba gyűjtötték az egyéb alternatívákat.

Az elmúlt évek során Magyarország Kormánya családpolitikájának központjába helyezte a családok otthonteremtésének támogatását és a lakhatási körülmények javítását. A tavalyi év ingatlanpiaci szempontból meghatározó eseményei közé tartozott az energiaválság és a rezsicsökkentés kivezetése, aminek köszönhetően megugrott hazánkban a felújítási munkálatokra vállalkozók aránya. 2022 év végén kevés kivétellel szinte az összes vissza nem térítendő kedvezmény, támogatás és a hozzájuk kapcsolódó kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció igénylési határidejét további két évre hosszabbították meg a döntéshozók. A sorból kimaradt azonban a gyermeket nevelő családok körében elérhető, maximum 3 millió forint értékű, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás és a hozzá kapcsolható, kedvezményes, 3%-os kamatozású otthonfelújítási hitel, amely jelentős segítséget jelentett a felújításra vállalkozók számára az elmúlt időszakban.

A hosszabbításoknak köszönhetően a gyermeket nevelő párok számára a megemelkedett kamatkörnyezetben is elérhető cél maradt az otthonteremtés. Kiesett azonban a támogatások köréből a meglévő ingatlan felújítására és korszerűsítésére használható, népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel is, de kétségbeesésre nincs ok, hiszen számos elérhető alternatíva létezik azok számára, akik banki segítséggel vágnának bele otthonuk modernizálásába.” – kezdte Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A lakásfelújításra használható támogatás igénylésének határidejét két meghatározott esetben 2023. március 31-ig kitolták, akik azonban lemaradtak vagy nem jogosultak a támogatásra, az alábbi finanszírozási lehetőségek közül választhatnak:

  • A gyermeket tervező családok számára talán a legkézenfekvőbb választás a Babaváró támogatás, amely 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható. A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek ezt a szabadságot ki is használják, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatást az igénylők 15%-a ingatlanfelújításra, bővítésre fordította.
  • A Családi Otthonteremtési Kedvezmény csak meghatározott kistelepüléseken igénybe vehető változata, a Falusi CSOK szintén 2024 év végéig kérhető a gyermeket nevelő vagy tervező házaspárok számára. A kedvezményre ingatlanvásárlás mellett felújítás, korszerűsítés és bővítés esetén is pályázhatnak a családok, összege a hitelcéltól és a gyermekek számától függ. Meglévő ingatlan felújítása esetén 1 gyermeknél és minimum 40 négyzetméteres ingatlan esetén 300 ezer forint; 2 gyermeknél és minimum 50 m2-es ingatlan esetén 1,3 millió forint, 3 gyermeknél és minimum 60 m2-es ingatlan esetén 5 millió forint, 4 vagy több gyermek és legalább 70 mnagyságú otthon esetén szintén 5 millió forint igényelhető. Amennyiben lakásvásárlásra is fordítja a kedvezmény összegét a család, úgy minden esetben a fentiek duplájával számolhatnak az ügyfelek, azonban a teljes összeg maximum fele költhető a vételárra.
  • CSOK és a Falusi CSOK mellé minimum két vállalt vagy meglévő gyermek esetén fix, 3%-os kamattámogatott kölcsön is felvehető, amely 10, kettőnél több gyermek esetén 15 millió forint pluszt jelent.

Azok az egyedülállók, vagy párok, akik nem terveznek gyermeket, ingatlanfelújítási, -korszerűsítési vagy -bővítési célból a magasabb kamatszinteken álló, piaci hitelek közül kénytelenek választani. Felújítási, korszerűsítési vagy bővítési célú lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel és személyi kölcsön is szerepel a pénzintézetek repertoárjában, a kínálatból laikusok számára azonban nehéz kiválasztani a legjobb konstrukciót, így mindenképpen pénzügyi szakértői segítség igénybevételét ajánljuk az ügyfelek számára.

„Érdekesség, hogy az otthonfelújítási támogatás példáját alapul véve, azonos ügyfélprofillal számolva, 6 millió forintos hitelösszeg esetén a Credipass pénzügyi szakértői által kínált legjobb személyi kölcsön kamata épphogy meghaladja a 10%-ot, míg a legjobb jelzálog fedezetű felújítási hitel épphogy 8% felett érhető el. 7 éves futamidő esetén a személyi kölcsön havi törlesztője körülbelül 100 ezer forint, míg az ingatlanfedezetet igénylő jelzáloghitel törlesztője minimálisan, körülbelül 5 ezer forinttal kedvezőbb csupán, azonban az utóbbinál jelentős közjegyzői költséggel is számolni kell. A havi törlesztőrészleteket figyelembe véve azonban azok az igénylők sem járnak rosszabbul, akik nem szeretnék feláldozni ingatlanuk tehermentességét a felújítás oltárán.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián

A népszerű otthonfelújítási támogatás és hitel már nem igényelhető, ezért a Credipass szakértői csokorba gyűjtötték az egyéb alternatívákat az otthonfelújítási támogatás helyett.
A 2023-as év a felújítások éve lehet a hazai ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési- és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább