.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2021. 07. 19.
Megosztás

Három olimpiai aranyérem sem lenne elég egy tokiói lakás vásárlásához

Épp, hogy véget ért a foci EB, de alig pár nap múlva már kezdődnek is a 2020-as nyári olimpiai játékok. A rendező ezúttal Tokió, ahová július 23-án érkezik meg az olimpiai láng, és bő két hétig fogják ott őrizni. Megsaccolni előre nem tudjuk, hány éremmel tér haza a magyar küldöttség, de a Duna House elemzése alapján a japán és az itthoni ingatlanárakat össze tudjuk hasonlítani.

Tokió a 3. legdrágább város Ázsiában, ami egyben azt is jelenti, hogy a japán metropoliszban a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint a világ városainak 81%-ában. Így nagyságrendileg 930.000 forintos jövedelemre van szüksége egy egyedülálló felnőttnek, hogy biztosítani tudjon magának egy komfortos életszínvonalat. Mindez nem is olyan meglepő, ha megvizsgáljuk az ingatlanárakat. A Numbeo.com adatai szerint ugyanis egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 424.000 forintért lehet bérelni, ha pedig valaki lakásvásárlásra adná a fejét, akkor több mint 3,5 millió forintot kellene fizetnie négyzetméterenként. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás így közel 178 millió forintba kerülne a japán fővárosban, amihez legalább 4 aranyérmet kellene szerezni az olimpián, hogy a jutalmazás összege (50 millió Ft/győzelem) elég legyen hozzá. A magyarországi árakhoz viszonyítva a bérleti díj 2,7, a négyzetméterár pedig 3,3-szeres értékeket jelent.

Az ezredforduló óta a japán ingatlanpiac az első pár évben stagnált, majd kis mértékben hol nőtt, hol csökkent az éves tranzakciószám. Az igazi kiugrást a 2012-es év hozta, jelentős visszaesést pedig – akárcsak a világ bármely más pontján – a Covid-19 járvány idézett elő. Tavaly 5,6%-kal kevesebb tranzakciót hajtottak végre, az egy esztendővel korábbi adatokhoz képest, de még így is stabilnak mondható a piac. Magyarországon ez az arány – a Duna House becslései alapján – 12,2%-os volt. Árak tekintetében, 2009 félévéig közel 50%-os mélyrepülés volt megfigyelhető, majd 2013 év elejétől a tokiói ingatlanok kis mértékű áremelkedése tapasztalható. A piac 2019 első negyedévében érte el a csúcsot, ekkor +15,14%-kal, amihez a legfrissebb adatok is közelítenek.

Habár a magyar ingatlanpiac exponenciálisan fejlődött, még mindig nálunk az egyik legalacsonyabb az egy négyzetméterre kalkulált ár az európai nagyvárosok közül” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „A korábbi – és a következő, 2024-es – olimpiai helyszínek ingatlanpiacát vizsgálva, a legdrágább továbbra is Franciaország, közel ötször nagyobb befektetést igényelhet egy lakásvásárlás, mint idehaza. Egy átlagos, 50 m2 nagyságú párizsi, belvárosi ingatlanért így több mint 245 millió forintot kellene fizetni, míg Magyarországon a fővárosi átlagárak 50-55 millió forint körül mozognak a belvárosban. Nem sokkal van lemaradva Peking és London, ahol átlagosan 4,86, illetve 4,7 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként egy lakásért. Csak utánuk következik Tokió és Sydney, Ausztrália legnagyobb városában ráadásul a bérleti díjak is igen magasak, átlagosan havi 600.000 forintra rúgnak a belvárosban, így bérlő szempontból a második legdrágább város London után. Athénban és Rio de Janeiróban viszont még a budapesti szintnél is olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni – ehhez „mindössze” 30, illetve 26,7 millió forintra van szüksége a potenciális vevőnek egy átlagos lakás esetében.”

Épp, hogy véget ért a foci EB, de alig pár nap múlva már kezdődnek is a 2020-as nyári olimpiai játékok. A rendező ezúttal Tokió, ahová július 23-án érkezik meg az olimpiai láng, és bő két hétig fogják ott őrizni.
Az ezredforduló óta a japán ingatlanpiac az első pár évben stagnált, majd kis mértékben hol nőtt, hol csökkent az éves tranzakciószám.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább