.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 11. 10.
Megosztás

Egy lakás önerejét is megspórolhatjuk 8 év alatt

Számos részlet kiderült már a CSOK Plusz kapcsán, amelyet 2024 januárjától tervez bevezetni a kormány a magyar családok otthonteremtési céljainak támogatására. A Credipass pénzügyi szakértői most azt vizsgálták meg, hogy milyen előnyökkel járhat a CSOK Plusz az egyes családi élethelyzetekben, és hogy mit tehetünk annak érdekében, ha további milliókat szeretnénk megtakarítani az otthonteremtés során.

A korábbi „városi” CSOK vissza nem térítendő támogatás helyét 2024-től a CSOK Plusz kamattámogatott hitel veszi át, amely kedvező feltételeket kínál a családalapítást, illetve további gyermeket/gyermekeket tervező házaspárok számára. A Credipass pénzügyi szakértői kiszámolták, hogy az egyes élethelyzetekben, egy, kettő, illetve három gyermek vállalása esetén milyen havi törlesztőrészletekkel járhat egy idei, 25 évre felvett piaci és kamattámogatott lakáshitel kombinációja, és hogyan alakulhat mindez jövőre (átlagosan 7,45%-os kamattal, illetve a JTM (jövedelemarányos törlesztési mutató) szerinti elvárt minimum jövedelmekkel kalkulálva). A különbség jelentős: havonta több tízezer forintos spórolást jelenthet a CSOK Plusz megjelenése a törlesztőrészletekben, vagyis alacsonyabb havi költségekkel számolhatnak a családok. Ráadásul, jelentős tartozáselengedéssel is számolhat az ügyfél a CSOK Plusz igénybevétele után, ugyanis a második (és minden további) gyermek megszületése esetén a fennálló tartozásból 10 millió Ft elengedésre kerül, így ezzel is spórol a család.

Hosszú távon gondolkodva viszont, a havi törlesztőn megspórolt összeget akár további lakáscélú megtakarításba is fektethetik (hiszen az állagmegóvás elengedhetetlen): a Credipass szakértői szerint érdemes a lakástakarékpénztárak lehetőségeit kihasználni erre.

Hosszú távon gondolkodva viszont, a havi törlesztőn megspórolt összeget akár további lakáscélú megtakarításba is fektethetik (hiszen az állagmegóvás elengedhetetlen): a Credipass szakértői szerint érdemes a lakástakarékpénztárak lehetőségeit kihasználni erre.
Hosszú távon gondolkodva viszont, a havi törlesztőn megspórolt összeget akár további lakáscélú megtakarításba is fektethetik (hiszen az állagmegóvás elengedhetetlen): a Credipass szakértői szerint érdemes a lakástakarékpénztárak lehetőségeit kihasználni erre.
„2023-ban jelenleg egy gyermekes CSOK esetén nem jár kamattámogatott hitel. Egy 15 milliós, 25 éves futamidejű, 7,45%-os piaci lakáshitel esetében a törlesztőrészlet ebben az esetben 110 361 Ft, míg ugyanez 2024-ben a CSOK Plusz támogatással, piaci kiegészítés nélkül is csupán 71 ezer Ft körül alakul. A közel 40 ezer Ft-os különbséget, amelyet jövőre így megspórolhat egy család, érdemes 8 éves lakástakarékpénztári megtakarításra fordítani. Hiszen - a jelenlegi példánál maradva -, több mint 1 millió Ft-os bónusz adódik hozzá a saját befizetésekhez, amely a megtakarítási idő végére összesen mintegy 5 millió Ft-os megtakarítást eredményez.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Ez pedig jelentheti egy kisebb lakás vagy vidéki ház megvásárlásához szükséges önerőt, vagy akár teljes energetikai korszerűsítést is.” – tette hozzá.

Érdemes megjegyezni, hogy három gyermek vállalása esetén ez az összeg – ahogy az alábbi táblázatból is kiderül – már 11 millió Ft feletti megtakarítást jelent a családnak, a mintegy 2,5 millió forintos kamatbónusznak köszönhetően. Ez pedig gyakorlatilag a fele egy nagyobb vidéki téglalakás, vagy egy fővárosi minigarzon árának, tehát az önerőt is bőven kiteszi. Ugyanis a Duna House Barométer 2023 harmadik negyedéves adatai alapján a vidéki területeken akár egy 40 négyzetméteres panellakást is lehet vásárolni 20 millió forintból, téglaépítésű ingatlan választása esetén a megadott összeg pedig akár egy 56 négyzetméteres otthonra is elegendő lehet.

A fővárosban a magasabb négyzetméterárak miatt csekélyebb, de mégis élhető alapterületű, 27 négyzetméteres házgyári ingatlanra is futja, ami kiváló kiindulási alap lehet a későbbiekben a gyermek önálló életkezdéséhez. Ha panel helyett inkább a téglaépítésűeket preferálja az ügyfél, abban az esetben 979 ezer forintos átlagos négyzetméterárral számolva egy 20 négyzetméteres minigarzon megvásárlása is elérhető cél.
Mutass többet
Különbséges a havi törlesztőrészletekben
A fővárosban a magasabb négyzetméterárak miatt csekélyebb, de mégis élhető alapterületű, 27 négyzetméteres házgyári ingatlanra is futja, ami kiváló kiindulási alap lehet a későbbiekben a gyermek önálló életkezdéséhez.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább