.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 16.
Megosztás

300 éves kertkapcsolatos lakástól a 660 milliós mediterrán villáig 

Hazai ingatlanpiaci legek 2023-ból

Változó hangulat és aktivitás uralta 2023-ban a hazai ingatlanpiacot, azonban szélsőségekben az idei évben sem volt hiány. Tekintélyes alapterületek, rekord vételárak, örökségüket értékesítő eladók és első lakásukat vásárló ügyfelek domináltak a tranzakciókban. A Duna House országos ingatlanközvetítő hálózata összegyűjtötte a legérdekesebb ingatlanpiaci adatokat!

Kezdjük az átlagokkal!

„A 2022-es összegnél 4%-kal többet, 40,1 millió forintot áldoztak otthonteremtésre a vevők az idei évben az összes értékesített ingatlan adatai alapján országosan.
A fővárosi átlag az országossal megegyező mértékben emelkedett, a lakások átlagos vételára 55 millió forintról 57 millió forintra nőtt, az értékesített ingatlanok között a 3 millió Ft/m2 árat meghaladó újépítésűek mellett egyre több a 2 millió forint feletti négyzetméteráron tulajdonosra talált használt budapesti lakás is.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Az eladók között végzett felmérés alapján a tulajdonosok több mint ötöde vált meg örökségétől, pár tranzakcióval kevesebb esetben döntöttek az ügyfelek korábban befektetésként vásárolt ingatlanuk eladása mellett. 16%-uk nagyobb ingatlanba költözés miatt vált meg lakásától, illetve közel 12% választott inkább kisebb alapterületű otthont. Míg a tavalyi év vevői oldalról a befektetők évének számított, addig az idei évben inkább azok vásároltak ingatlant, akiknek élethelyzetük változása miatt volt fontos a költözés. A legfőbb vevői motiváció 2023-ban az első lakás vásárlása volt, az ügyfelek 18,9%-a szerződött ebből a célból, míg a nagyobb ingatlanba költözők kevéssel lemaradva, 18,7%-os arányban voltak jelen a tranzakciókban. Befektetési céllal az idei év adásvételeinek mindössze 14,3%-a köttetett.

Következzenek a legek!

A Duna House tranzakciós adatai alapján végső vételár szempontjából a csúcstartó egy, a nyugati országhatárhoz közel fekvő vármegyeszékhely kertvárosában található, mediterrán luxusvilla, amelyért közel 660 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A nagyon jó állapotú, és műszakilag is kiválóan karbantartott okosotthon alapterülete 661 m2, ezzel magáénak tudhatja a legjelentősebb élettérrel rendelkező 2023-ban értékesített ingatlan címet is, míg a legcsekélyebb méretű ingatlan egy 10 négyzetméteres ház volt a fővárosi agglomeráció déli szektorában. Vételár tekintetében a sor másik végén ezúttal a déli országrész kistelepülésein található, zömében vegyes falazatú, vagy vályogból épült, lakható, de inkább felújítandó állapotú házak álltak, amelyek közül a legolcsóbb egy 900 ezer forintért értékesített, 20 négyzetméteres ingatlan volt Baja közelében.

Összességében a tavalyival megegyező arányban, az értékesített ingatlanok 4%-áért fizettek az új tulajdonosok 100 millió forintot vagy azt meghaladó összeget, az országos átlagáron (41 millió forint) vagy az alatt az ügyfelek 67%-a zárt ingatlanpiaci tranzakciót, míg az összes eladott ingatlan közel negyedét tudták megszerezni a vevők 20 millió forintért vagy az alatt. Két százalékponttal, 10%-ra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban a tavalyi 24%-os arány 30%-ra ugrott idén.

A fővárosi eladásra kínált otthonok között nem meglepő, ha több mint 100 évvel ezelőtt épült házban találhatóak, ennek ellenére a Duna House közreműködésével 2023-ban értékesített ingatlanok közül ezúttal két Győr-Moson-Sopron vármegyei város műemlékké nyilvánított épületében lévő ingatlan nyerte el a legkorosabb címet. Sopronban, egy 1700-as évek elején épült házban kelt el egy nagyon jó állapotú, 92 négyzetméteres, kertkapcsolatos lakás. Az ingatlanért 826 ezer forintos négyzetméterárat fizetett az új tulajdonosa, míg egy győri, 1780-ban épült, 210 négyzetméter alapterületű ház is gazdára talált, amelyért 110 millió forint feletti vételárat sem sajnáltak.

Tekintélyes alapterületek, rekord vételárak, örökségüket értékesítő eladók és első lakásukat vásárló ügyfelek domináltak a tranzakciókban.
Míg a tavalyi év vevői oldalról a befektetők évének számított, addig az idei évben inkább azok vásároltak ingatlant, akiknek élethelyzetük változása miatt volt fontos a költözés.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább