.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2023. 12. 14.
Megosztás

2024-ben növekedési pályára lép az ingatlan- és hitelpiac

110-130 ezer ingatlanpiaci tranzakcióval és 750-850 milliárdos jelzáloghitel-piaccal számol a Duna House

A pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a Duna House cégcsoport várakozása szerint. Ez az ingatlanpiacon 20-30, a hitelpiacon 30-40%-os növekedést is jelenthet a főbb mutatószámokban. A piaci élénkülés az árakra is pozitív irányba fog hatni, éves szinten 5-10%-os emelkedéssel számolnak az ingatlanközvetítő vállalatnál. A CSOK Plusz, az önkéntes kamatplafon, az egyre erősödő bizalom, a bőséges ingatlankínálat, és a csökkenő állampapír hozamok lehetnek a legjelentősebb pozitív tényezők.

110-130 ezer adásvétel lehet 2024-ben

A mindjárt véget érő 2023-as év 90-100 ezer környéki tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. 2024-ben jelentősen erősebb tranzakciószámmal számolnak a szakemberek, amely az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók számának erősödését jelenti: 

„Az idei évben bizonytalanabb vevői attitűd után jövőre erősebb bizalomra és aktívabb, gyorsabb döntésekre számítunk vevői oldalon,
amelyeket az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek támogatnak az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál. A befektetői vásárlásoknál is növekedésre számítunk, a versenyképes befektetési termékek kifutásának is köszönhetően. Az inflációkövető állampapír várható alacsonyabb hozama újra az ingatlanpiac felé terelheti a kisebb és nagyobb befektetőket egyaránt.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Van kínálat, de enyhébb mértékű áremelkedéssel érdemes számolni

Vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket. A jelenlegi tavalyinál 60-70%-kal nagyobb ingatlankínálat a leggyorsabb vevőknek fog kedvezni a jövő év elején, várhatóan a nagyobb aktivitásnak köszönhetően a kínálat is ütemesebben fog csökkeni, így a szakemberek ezen a piacon nem javasolják a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is érdemben tudnak válogatni az érdeklődők. Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a CSOK Plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelenetős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a szinte feleződő, 10% alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant, mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban. Ingatlanárak tekintetében az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon, természetesen egyes lokációk és ingatlantípusok esetében még jelentős eltérések mutatkozhatnak akár az árak változásának irányában is. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10%-os áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

A befektetők mellett a hiteles vásárlók hozhatják vissza a lendületet

Az idei évben a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel vásárlók aránya, amely így az ingatlanpiac mellett szintén nagyon gyenge jelzáloghitel-piacot jelentett. Az Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november- decemberi előrejelzése alapján 600 milliárd forint alatt maradhat a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene, amely így a piac 50%-os visszaesését jelenti a 2022-es 1192 milliárd forintos piachoz mérten. A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak, ahol a sokrétű részletszabályok ismeretének hiánya miatt erősödni fog a pénzügyi szakemberhez fordulók száma, így a teljes piacból nagyobb részarányt hasíthatnak majd ki a pénzügyi közvetítők.

A pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a Duna House cégcsoport várakozása szerint.
Vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább