.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 29.
Megosztás

Hat fővárosi kerületben szöktek millió fölé a négyzetméterárak 

A budapesti kerületekben a 2022-es négyzetméterárakhoz képest átlagosan 10%-os drágulást mutatnak az adatok, mérsékelt csökkenés, stagnálás mindössze öt kerületben tapasztalható. Hatra bővült az egymillió forint feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek száma, a fővárosi ingatlanvásárlók a XII. kerületben találkozhatnak a legmagasabb átlagos egységárral, míg a legolcsóbb négyzetméterárú otthonokat Pesterzsébet kínálta tavaly a Duna House adatai szerint.

A gazdasági bizonytalanságok, a magas hitelkamatok és az infláció következtében érdeklődők és tranzakciószámok tekintetében is alulteljesített 2023-ban a fővárosi ingatlanpiac, ennek ellenére mégsem maradt el az áremelkedés. A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 68 négyzetméteres alapterületű ingatlanok vásárlására 54,9 millió forintot fordítottak a vevők, az átlagos négyzetméterár 805 ezer forint volt. Ezzel szemben 2023-ban 10%-os négyzetméterár emelkedést mutatnak az adatok, így már 884 ezer forintra rúg az átlag, az ingatlanvásárlásra költött összeg 4%-kal, 57,3 millió forintra nőtt, ugyanakkor az alapterület 65 négyzetméterre csökkent. A KSH Ingatlanadattár 2022-es adatait vizsgálva magasabb árszint látható, itt az összes fővárosban értékesített ingatlan alapján számított átlagos négyzetméterár 848 ezer forint volt.

Ahogy az érdeklődés mértéke, úgy a négyzetméterárak változása is eltérően alakult Budapest 23 kerületében, amelyek közül 12 esetben emelkedtek 10%-os vagy azt meghaladó mértékben az árak. A legmarkánsabb árváltozás a XVI. kerületben jelentkezett, itt 33%-os növekedést követően 773 ezer forint lett az átlag, a megközelítőleg 120 négyzetméteres nagyságú ingatlanokért pedig átlagosan 93 millió forintot adtak a vevők. Szintén jelentős, 20 százalék feletti árkülönbözetet mutatnak az értékesítési adatok a budai II., III. és a XII., valamint a pesti XVIII. kerületben is. Mindössze alig 1%-ot emelkedtek az árak a XIX. kerületben és Újbudán, stagnált az árszint Budafokon, és 1%-ot csökkent a IV. kerületi és a csepeli ingatlanokért négyzetméterenként kért összeg. Emellett 3-4%-os mérséklődés tapasztalható Zugló és Soroksár ingatlanjai esetében.

Az egy év alatt 20 százalék feletti mértékben drágult kerületek között két, millió feletti négyzetméterárral rendelkező kerület is található, azonban a milliós kerületek köre ennél tágasabb lett az elmúlt év során. A 2022-es évhez képest – amikor mindössze 3 kerület tartozott mindössze ebbe a kategóriába – az év végére hatra bővült a milliós kerületek köre, így már a budai I., II., és XII., valamint a pesti V., VI. és a XIII. kerület kínálja millió feletti átlagos négyzetméteráron az ingatlanjait. Ezek közül a legjelentősebb kiadásra a XII. kerületi lokációt választóknak kell készülniük a tavalyi értékesítési adatok alapján, itt ugyanis már az 1,3 millió forintot is meghaladta az ingatlanokért kért négyzetméterenkénti összeg, az átlagos ingatlanérték pedig 89,2 millió forint volt, míg a milliós kerületek között a legolcsóbb 1,02 millió Ft/m2-rel a XIII. kerület, ahol átlagosan 54,6 millió forintba került az ingatlanvásárlás.

Az 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral rendelkező I., és a második legdrágábbnak (1,25 millió Ft/m2) mondható V., valamint a XII. kerület mellé frissen csatlakozott a millió feletti négyzetméterárú kerületek kategóriájába a budai II. kerület, itt 26%-os emelkedés után 1,24 millió forintra nőtt az ingatlanok egységára. Bár négyzetméterárakban nem törhetett az élre, átlagos ingatlanérték tekintetében azonban tartolt a kerület. 114,2 millió forintos átlaggal ugyanis sikerült megelőznie az V. kerületet is, ahol ez az érték 100 millió forint körül alakult. A magasabb kiadás egyébként egy teljes értékű szobával, 12 négyzetméterrel nagyobb életteret is jelentett a tiszta levegőjű, zöld környezet előnyei mellett a II. kerületben vásárlók számára. A szintén újoncnak számító, befektetők által is kedvelt belvárosi lokáció, Terézváros 16%-os drágulást követően haladta meg a milliós határt. A VI. kerület mellett voksoló vevők 1,04 millió forintot fizettek átlagosan egy négyzetméterért és közel 59 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra, amelyért 56 négyzetméteres lakásokat kaptak.

A fővárosban egyébként Csepelen lehetett a legkevesebb összegből ingatlant vásárolni, itt 34,8 millió forint volt az átlag 2023-ban, amiért 57 négyzetméteres alapterülettel gazdagodhattak az új tulajdonosok. Négyzetméterárak tekintetében ugyanakkor a XX. kerületi ingatlanokat vásárolhatták meg a vevők a legalacsonyabb áron, itt mindössze 590 ezer forintba került egy négyzetméter és 60 négyzetméteres otthonért átlagosan 35,6 millió forintot költöttek az ügyfelek.

Kerületek átlagos négyzetméterárai a fővárosban.
Hatra bővült az egymillió forint feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek száma, a fővárosi ingatlanvásárlók a XII. kerületben találkozhatnak a legmagasabb átlagos egységárral, míg a legolcsóbb négyzetméterárú otthonokat Pesterzsébet kínálta tavaly a Duna House adatai szerint.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább