.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 05. 10.
Megosztás

Fővárosi téglakörkép: 7 kerületben szökött millió fölé a négyzetméterár

Verhetetlen a téglaépítésűek népszerűsége Budapesten, ahol a használtingatlan-adásvételek 80%-ban ilyen típusú otthonok szerepeltek idén. A főváros egészét tekintve 992 ezer Ft/m2 az értékesített lakások átlagos négyzetméterára, azonban hét kerület millió feletti áron kínálja őket négyzetméterenként. A legdrágább a XII. kerület, itt jelenleg az 1,2 millió forintot is meghaladja az átlag, a legtöbb lakást Erzsébet- és Józsefvárosban vásárolták a Duna House ügyfelei.

„A gyermeket tervező házaspároknak a CSOK Plusz adta lehetőség,
az egyedülállók és a további családbővítésre nem vállalkozó párok számára a tavalyi évhez képest jóval kedvezőbb piaci hitelkamatok, az első lakásukat szerzőknek pedig ráadásként a 10%-os önerő teszi még vonzóbbá az otthonteremtést idén a fővárosban, ahol 74%-kal több használt lakás kelt el eddig, mint 2023 első négy hónapjában.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

Az ingatlanközvetítő 2024-es értékesítési adatai alapján a használt lakások között bár kedvező alternatívát nyújtanak a házgyári lakások, de a téglaépítésűek népszerűsége még mindig kiemelkedő a fővárosban. Az összes értékesített használt ingatlan 80%-a volt téglalakás idén Budapesten, ahol a vevők a tavalyi évhez képest minimális, 2%-os áremelkedés után, átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron, 56,7 millió forint ráfordításával juthattak saját, 57 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonhoz.

„2024-ben nyolc kerület kínálja a téglalakásokat a fővárosi átlagnál magasabb négyzetméteráron,
köztük a befektetők által is kedvelt Terézváros az első négy hónap tranzakciói alapján egyelőre nem, azonban hét másik kerület már átlépte a milliós lélektani határ.” – folytatta a szakértő. A VI. kerületben ingatlant vásárlók 993 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerződtek, egy 64 négyzetméteres ingatlan így 64 millió forintos kiadást jelentett a kerületet választók számára.
Mutass többet
Fővárosi téglalakások négyzetméterárainak alakulása kerületenként a Duna House 2024-es adatai alapján.
2024-ben nyolc kerület kínálja a téglalakásokat a fővárosi átlagnál magasabb négyzetméteráron.

A milliós kerületek között többségben vannak a budai lokációval rendelkező kerületek, olyannyira, hogy ezúttal mindössze két pesti, a XIII. és az V. tartozott csak ide. A legalacsonyabb költséggel a XIII. kerületben érdemes számolni, itt 1,1 millió forint az átlag. Kevéssel fölötte az I. kerület következik, 1,13 millió Ft/m2-rel. Szintén minimális az eltérés további két budai terület, a II. kerület és Óbuda között, ahol 1,16-1,17 millió forinttal kell számolni négyzetméterenként. A dobogó alsó fokán jelenleg az egyre népszerűbb XI. kerület áll, 1,18 millió forintos átlaggal. Az idei évben a második az V. kerület lett, ahol kevéssel kellett csak többet fizetni az idei évben négyzetméterenként, mint Újbudán. Végül a legdrágább kerület, a XII., ahol az átlagos négyzetméterár már meghaladta az 1,2 millió forintot is.

A legtöbb használt téglalakást – az összes fővárosban értékesített ilyen típusú ingatlan 12%-át –Erzsébetvárosban vásárolták idén a Duna House ügyfelei, de jelentős arányban, 10%-ban választották a vevők a VIII. kerületi lokációt is. Erzsébetvárosban 949 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, míg Józsefváros 905 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálta a téglalakásokat. A szűkebb büdzsével rendelkező, de téglalakások mellett elkötelezett vevők számára sem lehetetlen azonban az otthonteremtés Budapesten, ugyanis Soroksár és Csepel téglaépítésű lakásai még mindig 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron érhetők el.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább