.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 08.
Megosztás

Ezekkel a feltételekkel igényelhetik frissdiplomások is a támogatásokat

A jövő kapujában: óriási segítség lehet a fiatal pároknak a CSOK Plusz és a Babaváró

Mindkét állami támogatási forma esetében kulcskérdéssé vált 2024-ben a tb jogviszony, hiszen az idei évtől szigorítások léptek életbe a folyamatos biztosítottsági időket tekintve. Ez különösen nehéz kérdés lehet a frissdiplomás, a munkaerő piacra épphogy kilépő fiatalok esetében, akik szeretnék megalapozni a jövőjüket és belevágnának a családalapításba, otthonteremtésbe – ugyanis a két támogatás között is találunk eltérést, amellyel a legtöbb ügyfél általában nincs tisztában. A Credipass szakértői ezekre a pontokra hívták fel a figyelmet, ugyanis egy kis odafigyeléssel a fiatalok számára is sikeres lehet mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró igénylése.

A Credipass pénzügyi szakértőinél gyakran előforduló kérdés, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban éppen végző, frissdiplomás fiatal párokkal, akik házasságra lépnek, gyermeket terveznek és éppen ezért nagy segítséget jelentene számukra mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró támogatás. Nos, jó hír, hogy ha az egyik alapvető feltételt, vagyis a házasságot kipipálták a listán, magyarországi lakcímmel rendelkeznek, büntetlen előéletűek és nincsen köztartozásuk sem, akkor már csak egy fontos pontra kell odafigyelniük: az egyik fél esetében a 2, illetve 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyra – hívták fel a figyelmet a szakértők.

„A Babaváró kölcsönt illetően az elvárás az egyik fél minimum 3 éves folyamatos, megszakítás nélküli tb jogviszonya.
Fontos tudni, hogy a felsőoktatási intézményben eltöltött idő is beleszámít ebbe és a végzett hallgatóknál a hallgatói jogviszony megszűnése után 6 hónapnál nem hosszabb szünet is megengedett a jogviszonyban a szabályozás szerint, mielőtt munkába állna az illető. Így ezeknek az igénylőknek kiállítható a tb igazolás.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

A Babaváró és a CSOK Plusz esetében is közös pont, hogy a tb jogviszony utolsó 180 napjának magyar vállalkozói, vagy alkalmazotti jogviszonyból kell származnia – fontos, hogy ez a fő szabály alkalmazandó mindkét támogatásnál. Azonban jelentős különbség, hogy míg a Babavárónál az említett 6 hónap, addig a CSOK Plusznál a hallgatói jogviszony és a munkaviszony között csupán 30 nap megszakítás lehet! Illetve azt is jó tudni: az álláskeresési járadék, vagy másnéven munkanélküli segély időszaka is beleszámítható a tb jogviszonyba. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyrészről azt, hogy aki CSOK Pluszt szeretne igényelni, de megszűnik a hallgatói jogviszonya, annak 30 nap áll a rendelkezésére munkát találni, vagy vállalkozást indítani, míg a Babaváró igénylők esetében erre fél éve van a leendő igénylőknek. Másrészről azt, hogy a CSOK Plusz esetén jó tanács lehet, hogy rögtön érdemes bejelentkezni az említett álláskeresési járadékra az új munkahely megtalálásáig, hiszen így biztosított a folyamatosság – tanácsolják a szakértők. Szintén kevéssé ismert tény, hogy a CSOK Plusz esetében a nappali középiskolai tanulmányok is figyelembevehetőek és beszámíthatóak az elvárt tb időszakba, azonban a Babaváró igénylése esetén ezt nem érvényes.

Egy példán keresztül magyarázva: amennyiben a fiatal házaspár egyik tagja egy éve diplomázott, előtte évekig főiskolán vagy egyetemen tanult, majd ezt követve 2 hónap után munkába állt, és az átmeneti időszakban bejelentkezett álláskeresési támogatásra, akkor az igénylő megfelel a CSOK Plusz feltételeinek. Fontos kiemelni azt is, hogy mindkét támogatás esetén a házaspár csupán egyik tagjának kell megfelelnie a fenti tb-vel kapcsolatos előírásoknak!

„Azt is érdemes megjegyezni, hogy alapjáraton a szabályozásban az szerepel, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még alapellátásra lesz jogosult a fiatal,
azonban kevesen tudják, hogy ez nem azonos a tb jogviszonnyal.” – mondta el Fülöp Krisztián. „Ez az időszak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot jelenti, vagyis egyenértékű azzal, mint amikor valaki befizeti maga után a havi 11 300 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ez azonban nem keletkeztet tb jogviszonyt, erre tehát érdemes odafigyelni.”
Mutass többet
A frissdiplomás fiatal pároknak is óriási segítség a CSOK Plusz és a Babaváró
A jövő kapujában: óriási segítség lehet a fiatal pároknak a CSOK Plusz és a Babaváró
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább