.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 17.
Megosztás

Ezek a legfontosabb tudnivalók a Babaváró hitel kapcsán 2024-ben

Megemelt támogatási összeggel és változó feltételekkel indul az év a Babaváró támogatás tekintetében is. Hogyan változott az igénylők köre, milyen határidőkre, életkori korlátra kell odafigyelni és mik a legfontosabb feltételek a megújult támogatás kapcsán? A Credipass pénzügyi szakértői ezekre hívták fel a figyelmet az új év kezdetével.

Idén 10-ről 11 millió forintra emelkedett a Babaváró támogatás összege, amely – ugyanúgy ahogyan eddig – kamatmentes kölcsönként járul hozzá a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtési terveihez.  A Credipass hitelközvetítői hálózat szakértői összeszedték és összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat a kölcsön kapcsán.

A Babaváró támogatás egy 20 évre igényelhető, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli, kamatmentes kölcsön, amelyet az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, akár már a várandósság alatt is. Az összeget lakásvásárlásra, hitelkiváltásra, vagy akár új autó vásárlására is fordíthatják az igénylők. A futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli érkezése esetén biztosított. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az 5. év után tulajdonképpen egyfajta személyi kölcsönné alakul át a hitel, és az addig igénybe vett kamattámogatást a határidő lejárta után, 120 napon belül vissza kell fizetni.

„Az igénylés feltételei jogszabályban meghatározottak.
A kölcsönt kizárólag házaspárok igényelhetik közösen, és nem állhat fenn olyan tény, vagy körülmény, amely kizárhatja a gyermekvállalást. Új szabály, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-éig. 2025-től azonban kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. Ezek mellett feltétel még a köztartozás-mentesség, a magyarországi lakcím mindkét fél esetében, valamint az egyik fél minimum 3 éves tb jogviszonya. Természetesen ezen felül is számos követelmény van, aminek meg kell felelni a Babaváró hitel igényléséhez – ezekről érdemes pénzügyi szakértővel egyeztetni.” – tanácsolta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.
Mutass többet

A támogatás előnye továbbá, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis megszűnik a hitel.

Érdekesség még, hogy a tavalyi, 2023-as év első 9 hónapjának adatai alapján, a lakhatás minőségének javítása volt az egyik legnépszerűbb hitelcélja a Babavárót igénylő házaspároknak. A Credipass ügyfeleinek 92,6%-a jelölte meg ugyanis a lakásvásárlást, -felújítást, -bővítést vagy korszerűsítést a támogatási összeg felhasználására. Jó hír továbbá, hogy a CSOK Plusz, illetve a Falusi CSOK mellett is igényelhető a kölcsön, tehát a támogatási formák kombinálhatóak egymással.

Babaváró támogatás változásait összefoglaló táblázat
Idén 10-ről 11 millió forintra emelkedett a Babaváró támogatás összege, amely – ugyanúgy ahogyan eddig – kamatmentes kölcsönként járul hozzá a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtési terveihez.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább