.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 19.
Megosztás

Erősödő kereslettel indítja az évet a zuglói ingatlanpiac

Újra kezdenek rátalálni a vevők a zuglói ingatlanokra, 15,5%-ra emelkedett ugyanis a kerület népszerűsége a Duna House adatai szerint idén februárban. A négyzetméterárakat tekintve a kerületi átlag 2022-höz képest 2%-kal, 791 ezer forintra enyhült a gyenge 2023-as ingatlanpiacon, azonban az idei eladások adatai, valamint a növekvő kereslet alapján ismét áremelkedésre számíthatnak a kerületet preferáló vásárlók, amit a rákosrendezői beruházás híre még tovább fokozhat.

Megújult lendülettel indult az év a hazai ingatlanpiacon, ami természetesen nyomot hagyott a fővárosi ingatlanok iránti keresleten is. A februári adatok alapján pedig már a tényleges üzletzárások terén is érezhetővé vált, hogy a lejtmenet és a stagnálás időszaka véget ért.

„Egyértelműen emelkedő pályára lépett a szegmens, ugyanis az idei februárt megelőzően két évvel ezelőtt zárt utoljára a Duna House becslése szerint 10 ezer tranzakció felett a piac.
Az új feltételekkel elérhető otthonteremtési támogatások, a csökkenő kamatpálya, valamint az inflációkövető állampapír kivezetése a saját célra vásárlók mellett az idei év során a befektetőket is ismét az ingatlanok felé fordíthatja majd.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.
Mutass többet

„Az ingatlanpiac folyamatosan változik és jelenleg is az átrendeződés jeleit mutatja a budapesti piac, ahol a fővárosi kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérés szerint 2024 februárjában olyannyira élre törtek a saját célra vásárlók között preferált kerületek, hogy vélhetően csak ideiglenesen, de le is szorították a népszerűségi verseny dobogójáról a befektetők által kedvelt, belvárosi lokációt. A legkedveltebb kerületek sorát továbbra is Angyalföld vezeti, azonban Újbuda, a II. kerület, valamint Zugló keresettsége az ötödik és hatodik helyre tolta az erzsébet- és terézvárosi ingatlanokat.” – folytatta a szakértő. Az említett budai kerületek iránt huzamosabb ideje kiemelkedő érdeklődést mutatnak az ingatlanvásárlók, azonban Zugló rég nem látott visszatérőként foglalta el idén februárban a negyedik helyet a kerületek népszerűségi listáján. 2021-ben a XIV. kerület szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, az ingatlanközvetítő felmérése szerint éves átlagban az érdeklődők 16,4%-a keresett megvásárolható ingatlant a kerületben, azonban az elmúlt két évben az éves arány fokozatosan csökkent. A 2023-as év ingatlanpiacán alapvetően enyhébb volt a kereslet, és Zuglót is ekkor választották a legkevesebben, az érdeklődők mindössze 14,2%-a költözött volna a területre. Idén februárban azonban a Duna House által regisztrált ingatlanvásárlók jelentős hányada, 15,5%-a jelölte meg preferált lokációként a Pest tüdejének is nevezett, 240 hektár zöld területtel és változatos ingatlankínálattal rendelkező kerületet.

„Bár a megvalósult tranzakciók terén egyelőre nem érezteti hatását a Rákosrendezőre tervezett új városrész,
a kerület iránti érdeklődésre azonban már most mérhető hatással volt a beruházás híre, ami vélhetően rövid időn belül az ingatlanárakat is befolyásolja majd.” – emelte ki Benedikt Károly.
Mutass többet
Így alakult a zuglói ingatlanpiac a 2023-as év során.
Számos ingatlantípusból válogathatnak az érdeklődők, hiszen a társasházi téglaépítésű és házgyári lakások mellett újépítésű otthonokban is bővelkedik a kerület, a gyermeket nevelő párok által kedvelt kertvárosi területeken található családi házakról nem is beszélve.

Míg a pandémia előtt, 2019-ben átlagosan 34,8 millió forintból is megoldható volt, addig a 2023-as értékesítési adatok alapján közel 20 millió forinttal került többe a zuglói otthonteremtés. 2023-ban így egy átlagosan 69 négyzetméteres, XIV. kerületi ingatlan 54,4 millió forintos kiadást, négyzetméterenként 791 ezer forintot jelentett a vásárlók számára. Négyzetméterárak tekintetében a legmagasabb éves átlagot 2022-ben mérte az ingatlanközvetítő hálózat, akkor 810 ezer forintot kóstált egy négyzetméter a területen. A 2024-es év során értékesített zuglói ingatlanok adatai szerint már a 900 ezer forintot is megközelítette az átlag, azonban idén inkább az alacsonyabb értékű, átlagosan 43,6 millió forintos, méretét tekintve 50 négyzetméter körüli otthonokra irányult a kereslet.

Számos ingatlantípusból válogathatnak az érdeklődők, hiszen a társasházi téglaépítésű és házgyári lakások mellett újépítésű otthonokban is bővelkedik a kerület, a gyermeket nevelő párok által kedvelt kertvárosi területeken található családi házakról nem is beszélve. Azonban ahogy az előző években, úgy a 2023-as év során is a téglaépítésű lakások iránti kereslet volt a legkiemelkedőbb, az értékesített zuglói otthonok 74%-a tartozott ide. Ezekért a lakásokért átlagosan 55,3 millió forintot fizettek a vevők, ami 802 ezer forintos négyzetméterárat és 69 négyzetméteres alapterületet jelentett. Kedvelt választás a kerületen belül a panellakás is, a 2023-as év során a negyedik legdrágább és a negyedik legkeresettebb lakótelep volt a Füredi úti, ahol a 2022-es átlaghoz képest 7%-kal, 770 ezer forintra emelkedett a házgyári lakások átlagos egységára. A kerületben egyébként panelre átlagosan 37,3 millió forintot, vagyis négyzetméterenként 758 ezer forintot fordítottak az ügyfelek.

Az újépítésű ingatlanok tekintetében jelentős visszaesést produkált a kerület. Míg 2022-ben az értékesített lakások 21%-a volt új otthon, addig a 2023-as év során mindössze 6% volt ez az arány. A 2023-as negyedik negyedéves eladások alapján az új ingatlanokra vonatkozó átlagos négyzetméterár fővárosi szinten is a megfizethetőbb kategóriába tartozott, annak ellenére, hogy csaknem elérte az 1,2 millió Ft/m2-t, ami 71,7 millió forintos átlagos ingatlanértéket takar. Aki zuglói újépítésű ingatlanba költözne, számos projekt lakásai közül választhat, 2023 negyedik negyedévben fővárosi szinten itt hirdették meg a hatodik legtöbb új lakást, ami 1400 feletti darabszámot jelent.

Az előző évhez mérten jelentős, 23%-os négyzetméterár-emelkedést mutatnak az adatok a zuglói családi házakat illetően 2023-ban, a kerületi adásvételek mindössze 4%-a zárult kertes házra tavaly. Az átlagos ingatlanérték 97,2 millió forint volt, amelyért tágas, 150 négyzetméteres ingatlanra tehettek szert a vevők.

Aki zuglói ingatlant keres, jelenleg viszonylag szűk merítésből válogathat, a Duna House fővárosi lakóingatlan-kínálatának 5%-a található a XIV. kerületben. Darabszámban csekély ugyan a kerületben kínált ingatlanállomány, azonban mind a saját célra vásárlók, mind a befektetők számára tartogat jó ajánlatokat a klasszikus villaépülettől kezdve, az irodaházon keresztül a könnyen kiadható panellakásig.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább