.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 08.
Megosztás

Enyhe mérséklődés után közel ötödével emelkedett az átlagos négyzetméterár a hajdú-bihari ingatlanpiacon

Ingatlankörkép Hajdú-Bihar vármegyéből

A 2022-es árszinthez képest 5%-os mérséklődést mutat az átlagos négyzetméterár Hajdú-Bihar vármegyében a 2023-as adatok alapján, 2024 elején ugyanakkor 18%-os emelkedés után 641 ezer Ft/m2-re nőtt az átlag. A kelet-magyarországi vármegyében harmadával kevesebb ingatlan cserélt tulajdonost 2023-ban, mint az azt megelőző évben. Otthonteremtésre 36,5 millió forintot költöttek átlagosan a vevők tavaly, amelynek köszönhetően átlagosan 67 négyzetméteres házakkal, lakásokkal gazdagodtak. Vármegyei szinten a legkeresettebb ingatlantípus a családi ház és a téglaépítésű lakás volt 2023-ban, a tranzakciók 75%-a Debrecenben zárult a Duna House adatai alapján.

„A 2023-as évben alacsonyabb fordulatszámon pörgött a hazai ingatlanpiac,
igaz ez Hajdú-Bihar vármegyére is, ahol az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján a 2022-es volumennél 35%-kal csekélyebb számban cseréltek tulajdonost az ingatlanok. A gazdasági nehézségek, az infláció és a magas hitelkamatok enyhítették a keresletet mind az új, mind a használt ingatlanok szegmensében, azonban az otthonteremtési támogatások – köztük kiemelten a CSOK Plusz – az idei év első két hónapjában már látható változást hoztak az érdeklődők számában, amely fokozatosan érezhetővé válik a tranzakciószámokat illetően is.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A vármegyében otthont teremtő ügyfelek körében az elmúlt évek során szinte azonos arányban jutott kiemelt szerep a családi házaknak és a téglaépítésű lakásoknak. A tavalyi évben 38%-os többséggel kertes házra szerződtek a Hajdú-Bihar vármegyei vásárlók, azonban 2024 első két hónapjának értékesítési adatai alapján minimális eltéréssel ugyan, de a téglalakások viszik a prímet. A 2022-es évhez képest a családi házakat illetően jelentős áremelkedést mutatnak az adatok, 24%-os árváltozás után, 2023-ban már 423 ezer forintos átlagos négyzetméteráron juthattak házhoz a vásárlók Hajdú-Biharban. A családi házra fordított összeg közel 10 millió forinttal lett magasabb, így az átlag már elérte a 35,5 millió forintot, az ingatlanméret átlagosan 84 négyzetméter volt. 2024-ben ugyanakkor az otthonteremtési támogatások hatásaként további áremelkedés várható, amit megerősít, hogy az első két hónap értékesítési adatai alapján a vármegyei családi házak átlaga meghaladta az 500 ezer forintos négyzetméterárat is.

A hajdú-bihari vevők számára preferált ingatlantípus a téglaépítésű lakás is, amely a Duna House 2023-as adatai alapján 36%-os arányban szerepelt az adásvételek között. A házakkal ellentétes trendet mutat a téglalakások négyzetméterárainak változása, ugyanis ezeknél az ingatlanoknál drágulást nem, viszont stagnálást, 2%-os enyhülést hozott a piac változása. Hajdú-Bihar vármegyében így 671 ezer Ft/m2 áron lehetett téglalakáshoz jutni tavaly. Az ingatlanra fordított összeg szintén csökkent, 1 millió forinttal kevesebbet, 36,3 millió forintot költöttek téglaépítésű lakásra átlagosan az ingatlanközvetítő ügyfelei, az átlagos alapterület pedig változatlanul 54 négyzetméter.

A tavalyi év során a vármegyében értékesített ingatlanok között 22%-os arányban szerepeltek a házgyári lakások. Négyzetméterárak tekintetében a panellakásoknál is növekedést hozott 2023, az átlag az előző évinél 5%-kal magasabb, 611 ezer Ft/m2-re emelkedett. Hajdú-Bihar vármegyei, átlagosan 55 négyzetméteres panelekhez közel 38 millió forintért juthattak a vásárlók.

„Hajdú-Bihar vármegye legkeresettebb települése a 2023-as adatok szerint a vármegyeszékhely, Debrecen volt,
itt zárult a Duna House által közvetített vármegyei tranzakciók 75%-a. A debreceni átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest 6%-os enyhülést mutattak a tavalyi év során, azonban az idei év eleje 15%-os növekedést követően 700 ezer forint feletti árszintet mutat. Az ingatlanra fordított átlagos összeg a 2023-as év során megközelítette a 40 millió forintot, a 2024-ben vásárló ügyfelek ugyanakkor 20%-kal többet, 47,8 millió forintot fordítottak átlagosan otthonteremtésre.” – tette hozzá a szakértő.
Mutass többet
Ingatlanpiaci kitekintés Hajdú-Bihar vármegyéből
A 2023-as évben alacsonyabb fordulatszámon pörgött a hazai ingatlanpiac, igaz ez Hajdú-Bihar vármegyére is, ahol az ingatlanközvetítő értékesítési adatai alapján a 2022-es volumennél 35%-kal csekélyebb számban cseréltek tulajdonost az ingatlanok.
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább