.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 28.
Megosztás

Ennyi idő kellett az ingatlanok eladásához tavaly

Ingatlantípusonként és lokációnként eltérő mértékben alakult az ingatlanok értékesítési ideje a tavalyi év gyenge ingatlanpiacán. A panellakások keltek el leggyorsabban, eladásukhoz az éves átlag szerint 70-90 napra volt szükség, míg a téglalakások tovább, 112-140 napig időztek a kínálatban tavaly a Duna House adatai alapján. Az idei év gyorsuló ingatlanpiacán a növekvő kereslet és a piaci sajátoságoknak megfelelő árazás lehet a sikeres eladás kulcsa a szakértők szerint.

A 2023-as ingatlanpiac mind a kereslet, mind a megvalósult tranzakciók számának tekintetében alulmaradt az előző évek intenzitásától. A KSH közlése szerint 2022-ben 138 022 hazai ingatlan cserélt tulajdonost, míg a 2023-as évre szóló Duna House becslés harmadával kevesebb, 90 840 tranzakciót jelez. A gazdasági helyzet, az erős infláció, a hitelezési nehézségek és a magas kamatszint eredményeként javában azok vágtak csak bele az ingatlanvásárlásba, akik élethelyzetük miatt kénytelenek voltak a bizonytalan ideig tartó kivárás helyett azonnal cselekedni. Az alacsony kereslet az árak rohamos emelkedését is visszafogta, azonban csökkenést elvétve, inkább stagnálást, enyhe növekedést lehetett érezni a használt ingatlanok négyzetméterárainak tekintetében az év során.

„Az enyhe 2023-as érdeklődés és az üzletzárások alacsony száma meghatározta a kínálatot is az új évre,
ugyanis az év elején 60-70%-kal több eladásra kínált ingatlanból választhatnak a vevők. Az eladóknak sem kell ugyanakkor kétségbe esni, hiszen a tavalyi mélypont után 2024 a trendforduló éve az ingatlanpiacon, a fokozatosan erősödő kereslet pedig garantálja, hogy az üzletzárások is magasabb sebességre kapcsoljanak.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Rá is fér a szegmensre a tempóváltás, ugyanis a 2023-as gyenge kereslet még a reálisan árazott ingatlanok esetében is jelentősen megnövelte az értékesítési időt, azok a tulajdonosok pedig, akik nem alkalmazkodtak a piac sajátosságaihoz, nem hajlottak az árcsökkentésre és az alkunak sem engedtek teret, jóval tovább várhattak vagy talán még mindig várnak a megfelelő vevőre.” – folytatta a szakértő.
Mutass többet

A Duna House Barométer 2022-es és 2023-as adatai alapján változatos képet mutat a különböző lokációban elhelyezkedő ingatlanok értékesítési ideje, ráadásul a hirdetés elejétől a sikeres üzletzárásig eltelt idő ingatlantípusonként is eltérő. A legrövidebb idő a kelet-magyarországi panelek eladásához kellett az elmúlt két évben, azonban a régió házgyári lakásai ez idő alatt változatlan sebességgel, hozzávetőlegesen 70 nap, vagyis valamivel több, mint két hónap alatt találtak új tulajdonosra. A nyugati országrész lakótelepi panellakásai számára hosszabb értékesítési időt hozott 2023, ugyanis az előző évi adathoz képest 16%-kal, 86 napra emelkedett az eladáshoz szükséges idő. Hasonlóan alakult a kínálatban töltött napok mennyisége a főváros pesti oldalán található panelek esetében, 15%-kal tovább, 87 napra húzódott esetükben az üzletzáráshoz szükséges intervallum 2022-höz képest. A budai oldal házgyári lakásai ugyanakkor éves átlagban változatlanul 92 nap alatt cserélnek gazdát.

„Annak ellenére, hogy országos tekintetben a vevők körében leginkább preferált ingatlantípusnak a téglaépítésű lakás számít,
mégis jóval tovább tart esetükben mind a vidéki, mind a budapesti területeken az üzletzárás.” – mondta Benedikt Károly.
Mutass többet
A 2024-es, gyorsuló ingatlanpiacon az ingatlanok értékesítési ideje is várhatóan csökkeni fog.
Fontos szem előtt tartani, hogy a piaci aktualitásoknak és az adott ingatlan jellegzetességeinek megfelelő hirdetési ár meghatározása elengedhetetlen a gyors és zökkenőmentes adásvételhez.

A legidőigényesebb a keleti országrészben elhelyezkedő téglaépítésűek eladása volt 2023-ban, átlagosan 140 nap, vagyis több, mint 4,5 hónap kellett hozzá. Ez az érték 11%-kal múlja felül a 2022-es adatot. Némi eltéréssel, összesen 131 nap az ingatlanközvetítő rendelkezésére álló tranzakciós adatok szerint a szerződéskötéshez szükséges idő Nyugat-Magyarországon, ahol a lendület 7%-kal hagyott alább 2022-höz mérten tavaly.

A panellakásokkal ellentétben, a fővárosi téglaépítésű lakások értékesítési idejének elemzése során az árnyaltabb kép érdekében érdemesebb három részre választani a vizsgált területeket. A budai kerületek magasabb átlagos árszintje miatt az értékesítési idő is valamivel hosszabb volt tavaly, mint a pesti oldalon, átlagosan 115 nap, vagyis közel 4 hónap kellett az adásvételhez, ami a 2022-es átlagnál 15%-kal hosszabb időintervallumot takar. A pesti téglalakások hirdetési portálon töltött ideje mindössze 4%-kal lépte túl az előző évit, így 2023-ban a budaihoz hasonló 112 nap, vagyis 3,7 hónap telt el átlagosan az üzletzárásig.

A hazai ingatlanpiacon egyedülálló módon csak Budapest belvárosában gyorsult az ingatlanok forgási sebessége 2022-höz mérten, itt a korábbi 166 napos átlagról közel 20%-kal, kevesebb, mint 4,5 hónapra, 134 napra csökkent a sikeres értékesítéshez kellő napok száma.

„Idén a gyorsuló ingatlanpiacon aktív kereslet mellett az értékesítési idő tekintetében is csökkenés várható,
azonban továbbra is fontos szem előtt tartani, hogy a piaci aktualitásoknak és az adott ingatlan jellegzetességeinek megfelelő hirdetési ár meghatározása elengedhetetlen a gyors és zökkenőmentes adásvételhez. Az eredményes eladást elősegítő, pontos árkalkulációban a Duna House ingatlanszakértői készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére.” – hangsúlyozta az ingatlanközvetítő szakértője.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább