.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 10.
Megosztás

Élet 20 négyzetméter alatt

Minilakások a hazai ingatlanpiacon

Kitart a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások keresettsége a hazai ingatlanpiacon. 2023-ban a legtöbb, kis alapterülettel rendelkező, megfizethető árú ingatlant kisebb otthonba költözés miatt a vidéki területeken vásárolták a Duna House ügyfelei, a fővárosban inkább a befektetési célú vétel volt jellemző. Budapesten tavaly 400 ezertől 1,7 millió forintig terjedt a minigarzonokért fizetett négyzetméterár, az aktuális kínálatban azonban már a 2,5-3 millió Ft/m2-ért hirdetett, teljeskörűen felújított, belvárosi kislakások sem ritkák.

„A tavalyi év gyenge forgalma ellenére sem csökkent a 20 négyzetméter alatti minilakások iránti kereslet a hazai ingatlanpiacon. A Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján a tavalyihoz hasonlóan, változatlanul az összes adásvétel 1%-ban szerepelt 10-20 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező lakás vagy ház.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

„A korábbiakkal ellentétben tavaly azonban a vidéki területeken kelt el több kis alapterületű otthon,
a fővárosi lokációval rendelkező ingatlanok ezúttal csak az összes értékesített minilakás 42%-át tették ki. Vidéken inkább a kisebb otthonba költözés motiválta az ügyfeleket a megfizethető kislakások vásárlására, míg Budapesten zömében befektetési céllal döntöttek az alacsony fenntartási költséggel rendelkező ingatlantípus mellett.” – tette hozzá a szakértő.
Mutass többet

A minilakások mind egyediek és a maguk nemében különlegesek, hiszen többségében valamilyen egyéb funkciót betöltő vagy kihasználatlanul álló kisebb helyiség teljes átalakításával kialakított otthonok ezek, ennek megfelelően vásárlásuk során kiemelt figyelemmel szükséges eljárni. A fővárosi bérházak régi gondok- vagy cselédlakásai, földszinten vagy a szuterénben található tárolói, esetleg garázsai alapos tervezés után, mindennapi lakhatásra alkalmas, összkomfortos lakásokká alakíthatóak, azonban, ha a vevő ilyen módon kialakított kislakás vásárlása mellett dönt, érdemes gyakorlott ingatlanszakértő véleményét is kikérni. Mind a szétválasztott, mind a tárolóból vagy garázsból átalakított lakásoknál fontos ellenőrizni a tulajdoni lapot, hogy a valóságnak megfelelő adatok szerepeljenek a dokumentációban, ami a későbbi értékesítés, esetleg hitelfelvétel zökkenőmentes ügyintézése miatt kiemelt jelentőségű. 

„Ingatlanpiaci befektetők a régi, klasszikus nagypolgári vagy az átlagos méretű, könnyen alakítható 50-60 négyzetméteres ingatlanokat gyakorta osztják fel kettő, vagy akár három kisebb alapterületű lakásra.
Az így kialakított, teljeskörűen felújított lakásokat könnyebben és nagyobb haszonnal tudják értékesíteni, mintha megtartanák a régi elrendezést, azonban az adásvétel szempontjából nem mindegy az sem, hogy a társasház adott-e engedélyt a nagy lakás szétválasztására, illetve, hogy az ingatlanok rendelkeznek-e önálló mérőórákkal.” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.
Mutass többet
Változatlan intenzitással keresik az ügyfelek a megfizethető kislakásokat.
A fővárosban inkább a belvárosi területeken, valamint a befektetők által is preferált, VI., VII., és XIII. kerületben kelendőek a társasházi kislakások.

A fővárosban inkább a belvárosi területeken, valamint a befektetők által is preferált, VI., VII., és XIII. kerületben kelendőek a társasházi kislakások, de a tavalyi év során a hitelezési és gazdasági nehézségek miatt gyakori jelenségként fordult elő az is, hogy azok az ügyfelek, akik élethelyzetük változásából adódóan kötözni kényszerültek, csekély alapterülettel rendelkező, kertkapcsolatos kisházakat választottak zömében vidéken.

A 2023-as év során a Duna House közreműködésével értékesített 20 négyzetméteres vagy az alatti alapterülettel rendelkező otthonok négyzetméterára lokációtól és állapottól függően 400 ezertől 1,7 millió forintig terjed a fővárosban, a vidéki területeken azonban már akár 100 ezer forint alatti négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni 20 négyzetméteres, lakható állapotú kisházhoz. Hasonló élettérrel és tekintélyes telekkel rendelkező, felújítandó vagy bontandó kisházért, hétvégi házért, ideális lokáció esetén, Budapest agglomerációjában azonban 2,5 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetnek az eladók. Éppen egy ilyen, 20 négyzetméteres, fővárosi agglomerációs településen található ingatlan, pontosabban inkább a hozzá tartozó telek volt a tavalyi év csúcstartója, amelyért a legmagasabb összeget, 51 millió forintot adott a vevő, míg egy VI. kerületi, nagyon jó állapotú, szintén 20 négyzetméteres kislakás közel 30 millió forintos kiadást jelentett tavaly. Az se keseredjen el, akinek kevesebb mozgósítható tőke áll rendelkezésére, ugyanis a XIX. kerületben már 5 millió forintért is lehetett kapni lakható, 12 négyzetméteres kislakást.

Az ingatlanközvetítő aktuális, országos választékának 0,6%-a 20 négyzetméter vagy az alatti kislakás, ház. Az alacsony alapterületű ingatlanok között keresgélő ügyfelek pénztárcájuknak megfelelően a teljeskörűen felújított, galériás, Budapest belvárosában található, azonnal költözhető kislakásoktól kezdve, a felújítandó társaikon át, egészen a vidéki települések környékén található zártkertekig szemezgethetnek a kínálatból. 

„A 2024-es ingatlanpiaci fellendülés a minilakások árait sem kíméli,
az idei első negyedévben értékesített, fővárosi kislakások 1,3 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el, az aktuális kínálatban pedig 3 millió forint feletti négyzetméteráron kínált minigarzonok is egyre gyakoribbak.” – zárta gondolatait a szakértő.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább