.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 04. 05.
Megosztás

Duplázott az első negyedévben a hitelpiac: 257 milliárd forint hitelt vettek fel otthonteremtésre a magyar családok

Mi lesz a folytatás? A szakértő válaszol 

 A lakáspiac tavaly év végén tapasztalható felfutása a decemberben kifutó erős támogatott hitelek által továbbgyűrűzött 2024-re is, és beindította, pozitívan befolyásolta az idei év első hónapjait is. Közben lassan kirajzolódik az idei új otthonteremtési támogatási rendszer és hatása is, ez pedig a kamatok csökkenésével karöltve pozitív várakozásokra adhat okot: az első negyedév adatai alapján megalapozott lehet a Credipass - a Duna House pénzügyi közvetítője - által becsült 750-850 milliárd forintos éves hitelvolumen is. Az MNB legfrissebb, a mai napon közölt lakáshitelpiaci adatait elemezték a cég pénzügyi szakértői. 

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott legfrissebb adat, miszerint februárban a háztartásokkal kötött lakáshitelcélú hitelek esetében az új szerződések értéke 85,13 milliárd Ft volt, ami további enyhe bővülést jelent a januári 82 milliárd Ft értékű kihelyezéshez képest. Mi várható az év további részében a pénzügyi szakemberek szerint és mi magyarázza a februári adatokat? Mi a szakértők tapasztalata az első negyedévben?

A Credipass és a Duna House szakértői szerint igazán erős növekedésre, robbanásra számíthatunk mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon is a következő hónapokat tekintve. A Duna House legfrissebb negyedéves Tranzakciószámbecslése (DH-TB) és Barométer elemzése szerint, a cégcsoport által becsült szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen idén márciusban már a 90 milliárd forintot is elérheti, így továbbra is növekvő piacra számítanak a szakértők. 

„A decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették az első hónap adatait,
de a februári bővülés részben már az új támogatások iránti aktív érdeklődésnek is köszönhető. Ezekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy volt olyan nagy bank, amely’ egészen február közepéig nem szerződött a CSOK Pluszt igényelni kívánó ügyfelekkel, ekkor került bevezetésre a termék többüknél, így ez is jelenthet némi torzulást az adatokban, de az aktív piaci mutatók egyértelműen érezhetőek.” - mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„A jelzáloghitel-piacon folytatódott a felívelés márciusban: havi és negyedéves szinten is óriási igény és volumennövekedés volt tapasztalható az előző évi adatokhoz képest.” – tette hozzá a szakember. „Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az idei év eddigi összes hónapjában erősebb volt a forgalom, nagyobb lakáshitel volumennel számolhattunk, mint az előző év bármelyik hónapjában. A korábbi előrejelzésünk így helytállónak látszik az idei évre: 30-40%-os növekedés is elképzelhető a piacon a kedvezően változó gazdasági környezet, az új kormányzati intézkedések, vagyis az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása miatt, ami éves szinten 750-850 milliárd forintos, havonta pedig átlagosan 70 Milliárd forintos piacot jelenhet. Jelentősen megnövekedett számú hiteligénnyel, érdeklődéssel találkozunk az elmúlt hónapokban: érezhető a csökkenő kamatok, valamint az új lakástámogatási rendszer okozta bizalom az ügyfeleknél.”
Mutass többet
Hogyan változott a hitelpiac 2024 első negyedévében?
Egy igazán erős növekedésre, robbanásra számíthatunk mind az ingatlan-, mind a lakáshitelpiacon az elkövetkező időszakban.

A Credipass hazai adatai alapján, az idén februárban kihelyezett 85,13 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen, a tavaly februári mélyponthoz képest több mint a dupláját jelenti. Ennek megközelítőleg 20 %-át az államilag támogatott hitelkonstrukciók, míg 80 %-át a piaci lakáshitelek teszik ki a cég kimutatása szerint márciusban. Ezen kívül az is megállapítható: az első negyedévben az összes hitelkihelyezés meghaladhatja majd a 257 milliárd forintot. Ez azért fontos adat, hiszen ebből látható, hogy az előző évhez képest így havi és negyedéves szinten is több mint duplájára nőtt a jelzálogcélú hitelvolumen. A hitelpiacon a mostani Q1-hez képest erősebb negyedév utoljára 2022 harmadik negyedévében volt. 

„Összességében kijelenthető, hogy az első negyedévben
dupla annyi lakáshitelt vettek fel a magyar családok, mint egy évvel korábban.” – mondta el Fülöp Krisztián.

A mostanra bevezetett és bejáratott új otthonteremtési támogatások innentől kezdve felfelé húzhatják a hitelpiacot, ez pedig a csökkenő/stagnáló kamatokkal kombinálva erősítheti a hitellel vásárolni szándékozók számát, ami természetesen az ingatlantranzakciók számában is emelkedést jelenthet.” – mondta el a szakértő.
Mutass többet
Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább