.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 21.
Megosztás

CSOK PLUSZ: erre a márciusi határidőre kell figyelned, ha már megtaláltad az új otthonodat

Fontos határidő jár le hamarosan, ez pedig az új CSOK Plusz bevezetése utáni „türelmi idő”, amelynek értelmében 2024. március 31-ig azok a családok is igényelhetik a támogatott kölcsönt, akiknél tavaly év végén már úton volt a baba, vagy az első negyedévben született gyermekük. De miért lehet ez jó lehetőség, miért érheti meg az érintett családoknak még most, a „véghajrában” lépni? Kik azok, akiknek fontos lehet a kérdés? A Credipass szakértői ennek számoltak utána.

Tavaly év végén fellélegezhettek azok a családok, akik úgy hitték, hogy kiesnek az új otthonteremtési támogatási körből, ugyanis egy jelentős könnyítéssel élt a kormány: 2024. március 31-ig beadhatóvá tették a hitelkérelmeket úgy is, hogy a 2024. január 1-et követően született vagy örökbefogadott babák vállalt gyermekként legyenek figyelembe véve. Ez a határidő azonban mintegy 2 héten belül lejár – figyelmeztetnek a Credipass szakértői.

„Ez a lehetőség azoknak a családoknak lehet kiemelt fontosságú, ahol további gyermeket nem szeretnének vállalni,
így az első negyedévben megszületett baba minősülhet a CSOK Plusz kritériumainak megfelelően új, azaz vállalt gyermeknek.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha mégis úgy döntenek, akkor még egy további gyermek vállalásával, tehát a futamidő alatt érkező újabb baba esetén már járhat gyermekvállalási támogatás, vagyis a 10 millió forintos tartozáselengedés is.” – tette hozzá.
Mutass többet

A Credipass pénzügyi szakértői kiszámolták, hogy mennyivel érheti meg jobban a támogatott hitelt választani egy jelenlegi piaci lakáshitelhez képest, azaz mennyit spórolhat a törlesztőrészleteken a család, ha a rendelkezésre álló időben még elindítják a CSOK Plusz hitelkérelmet. A rövid válasz: jelentősen! Ehhez azonban hiánytalan és gyors beadásra van szükség, amelyhez tanácsos lehet pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, hiszen a szakembereknek nagy tapasztalatuk van abban, hogy min csúszhat el a kérelem, mire kell odafigyelni az állami otthonteremtési lakástámogatások esetében.

Mennyivel jár jobban egy család, ha piaci hitel helyett él a CSOK Plusz adta lehetőséggel?
Fontos határidő jár le hamarosan, ez pedig az új CSOK Plusz bevezetése utáni „türelmi idő”, amelynek értelmében 2024. március 31-ig azok a családok is igényelhetik a támogatott kölcsönt, akiknél tavaly év végén már úton volt a baba, vagy az első negyedévben született gyermekük.

A CSOK Plusz támogatott kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti és feltétele mindenképpen az új gyermek vállalása, maximális összege pedig a vállalt gyermekek számától függ: egy gyermeknél legfeljebb 15, két gyermeknél legfeljebb 30, három, vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forintot kaphat az igénylő család. A Credipass szakértőinek számítása szerint, egy 25 éves futamidejű, mai átlagos kamatozású (6,29%) piaci lakáshitel esetében a törlesztőrészletek tekintetében komoly különbségek láthatóak a 3%-os fix kamatozású támogatott hitelkonstrukcióhoz képest. Pl. 50 milliós hitelösszeg esetén, ez csaknem havi 90 ezer forintot, amely éves szinten több mint 1 millió forint spórolást, míg a teljes futamidő alatt nagyjából 25 millió forintot jelent – ennyivel több maradhat így a családi kasszában, ha a kedvezőbb konstrukciójú hitelt választják. Ugyanez 30 milliós hitelösszeg esetén éves szinten több mint 650 ezer forintot, míg a teljes futamidőt tekintve több, mint 16,5 millió forintot jelent. Ha pedig a 15 millió forintos hitelösszeget vizsgáljuk, akkor a megspórolt összeg csaknem évi 315 ezer forint, amely a 25 éves futamidőre nézve mintegy 8 millió forint pluszt jelent a családnak. Amennyiben tehát megvan a vágyott ingatlan, érdemes megfontolni a határidő lejárta előtti cselekvést, és pénzügyi szakértővel egyeztetni a gyors ügyintézés érdekében.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább