.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 03. 04.
Megosztás

Az országhatártól a fővárosi agglomeráció kapuján át a Balaton partjáig

Folyamatosan fejlődő és keresett régió az otthonteremtők körében Közép-Dunántúl

Közép-Dunántúl keresett lokáció az otthonteremtők körében. Komárom-Esztergom vármegye kedvező négyzetméterárakat, a Fejér vármegyei települések központi elhelyezkedést és fejlett infrastruktúrát, Veszprém vármegye pedig kiváló Falusi CSOK-os lehetőségeket tartogat. A régiós adatok alapján az otthonteremtés vármegyétől függően 350-610 ezer forintos átlagos négyzetméteráron valósítható meg a területen a Duna House szakértői szerint.

Magyarország nyolc tervezési-statisztikai régiója közül Közép-Dunántúl tekinthető a harmadik legfejlettebb régiónak. A Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyéből álló, királyi régiónak is nevezett terület központja Székesfehérvár. A régió történelmi jelentőségén túl színes domborzatának és kimagasló gazdaságának köszönhetően is vonzó lokációnak számít az otthonteremtők körében. 

„Az ingatlanközvetítő országos tranzakciós adatai is alátámasztják a terület népszerűségét,
ugyanis annak ellenére, hogy a 2022-es ingatlanforgalomnál 18%-kal kevesebb otthon cserélt gazdát a régió településein, a fővárost és Pest vármegyét leszámítva, Dél-Dunántúl után a közép-dunántúli régió vármegyéiben zárult a legtöbb ingatlaneladás a 2023-as év folyamán.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.
Mutass többet

A 2023-as évre vonatkozó, regionális ingatlanértékesítési adatok elemzése során egyértelműen megállapítható, hogy Veszprém vármegye a legköltségesebb lokáció, ha a közép-dunántúli régión belüli otthonteremtés a cél. Számottevő áremelkedést követően 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet a vármegye, ahol az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők. A vármegyei átlag magas négyzetméterárait javában a Balaton-parti települések túlárazottsága okozza, itt a tulajdonosok a hirdetési folyamat során kevésbé hajlanak az árcsökkentésre, és konkrét vételi ajánlat esetén sem szívesen engednek a vevői alkunak, amelynek következtében megemelkedett az ingatlanok értékesítési ideje a területen. 

„Az érdeklődés már beindult, a csökkenő kamatpálya és a megújult állami támogatások egyértelműen éreztetik hatásukat.
A jó idő közeledtével pedig vélhetően már a tranzakciószámok tekintetében is beköszönt a változás, az előző évhez mérten 10-20%-os tranzakciószám-emelkedésre lehet majd számítani a Balaton északi partján.” – emelte ki a szakértő.
Mutass többet
Közép-Dunántúl keresett lokáció az otthonteremtők körében.
Folyamatosan fejlődő és keresett régió az otthonteremtők körében Közép-Dunántúl.

A megújult Falusi CSOK elérhetősége is markánsan befolyásolhatja majd a térség ingatlanpiacát, ugyanis Veszprém vármegyében található a hetedik legtöbb, 195 preferált kistelepülés, köztük jó pár a magyar tenger vonzáskörzetében.

A régiót alkotó három vármegye közül infrastruktúráját, gazdaságát tekintve Fejér vármegye a legkiemelkedőbb, mégis a vármegyei átlagos négyzetméterár alapján Veszprém vármegyénél megfizethetőbb alternatívát nyújt a letelepedésre. A Duna House értékesítési adatai szerint 2023-ban 386 ezer forint volt az átlag Fejér vármegyében, az ingatlanra fordított összeg 30,4 millió forint volt, amelyért megközelítőleg 80 négyzetméteres otthonokat kaphattak a vevők. Az ingatlanközvetítő adatai szerint az ingatlanvásárlók körében a legkeresettebb a vármegyeszékhely, amely után a soron következő Dunaújváros, de népszerű volt még az állandó lakhatást keresők körében a Velencei-tó környéke, Velence és Gárdony is.

„Székesfehérvár mind az elérhető munkahelyek, mind a színvonalas oktatás elérhetősége miatt kedvelt területnek számít a vármegyén belül,
míg a Velencei-tó vonzáskörzete az elmúlt években egyre inkább fővárosi agglomerációvá kezd átalakulni. A tiszta levegő és a tér vonzza a városokból kiköltöző családokat a területre, innen a Budapestre ingázás a vasútnak és az autópályának köszönhetően könnyedén és gyorsan megoldható.” – hangsúlyozta Benedikt Károly.
Mutass többet

A megújult otthonteremtési támogatások hatására kifejezetten erősen indította az évet a hazai, azon belül pedig a Fejér vármegyei ingatlanpiac is, ahol az ingatlanmegtekintések aránya 20-30%-kal emelkedett. Az állami támogatások közül a CSOK Plusz szinte minden tranzakcióban megjelenik, hiszen vagy a támogatás segítségével keresnek új otthont az érdeklődők, de gyakran előfordul, hogy az ügyfél CSOK Plusszal vásárló családnak adta el régi ingatlanát, és a befolyt összegből keres magának másik ingatlant. A Falusi CSOK-ra már kevesebb hangsúly kerül a területen, ugyanis Fejér vármegye kínálja a hetedik legkevesebb Falusi CSOK-os települést. 62 preferált kistelepülés tartozik ide, közülük a vármegyeszékhely közelében található Seregélyes, Zámoly és Pátka szerepe értékelődhet fel a támogatás hatására, továbbá a Balaton közelében található Lepsény népszerűségét erősítheti a Falusi CSOK-os érintettség.

Szintén pénztárcabarát megoldást jelenthet, ha a régióban letelepedő ügyfél Komárom-Esztergom vármegyét választja, ugyanis ezen a területen mutatják a legalacsonyabb, 350 ezer Ft-os vármegyei átlagos négyzetméterárat a Duna House adatai. Aki a CSOK Plusz segítségével teremtene családjának otthont, az számos ingatlan közül választhat, ugyanakkor a Falusi CSOK terén jóval szűkebb a paletta, ugyanis vármegyei szinten a második legkevesebb, 50 preferált kistelepülés található Komárom-Esztergom határain belül. Ebben a vármegyében még 30 millió forint alatt is kivitelezhető az otthonteremtés, átlagosan 27,8 millió forintot költenek a vevők, átlagosan 79 négyzetméter nagyságú ingatlanokra. Ahogy a fenti vármegyéknél, úgy Komárom-Esztergom vármegye esetében is igaz, hogy a legtöbb ingatlan, a vármegyében értékesített otthonok több, mint negyede, 27%-a a vármegyeszékhelyen cserélt tulajdonost. A nagymúltú bányaváros ingatlanpiacát a 400 ezer forintot kevéssel meghaladó átlagos négyzetméterár jellemzi, átlagosan 27,3 millió forintból is megoldható a településen az otthonteremtés. Az átlagosan 68 négyzetméter alapterületű, értékesített ingatlanok fele téglaépítésű lakás, amelyekhez 454 ezer forintos átlagos négyzetméteráron juthattak a vevők, de kelendőek voltak a panellakások (442 ezer Ft/m2) és a családi házak is Tatabányán, amelyekért átlagosan 330 ezer forintot adtak négyzetméterenként a vásárlók.

Keresett lokáció a vármegyén belül Esztergom is, ahol 438 ezer forintos átlagos négyzetméterárral találkozhatnak az ügyfelek a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján, az ingatlanra költött összeg azonban a településen csaknem eléri a 31 millió forintot is, ami 70 négyzetméter alapterületű életteret jelent az ide költözők számára.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább