.
Friss hírek és elemzések az ingatlanpiacról
2024. 01. 26.
Megosztás

Állami lakástámogatások 2024 - Ezekre a változásokra figyelj, ha új igénylő vagy!

Elindult az új év, és ezzel megérkeztek az első új CSOK Plusz és Babaváró támogatás igénylések is. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték, hogy melyek voltak a leggyakoribb kérdések az új igénylőktől, és hogy milyen változásokra, buktatókra érdemes odafigyelni annak, aki idén szeretne élni a támogatások adta otthonteremtési lehetőségekkel.

„Érdemes pénzügyi szakértővel egyeztetni és segítségével megismerni a támogatások fontos részletszabályait,
mert jó pár olyan változás lépett életbe, amelyekel a tapasztalatok szerint nincsenek tisztában az igénylők.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Kevés szó esik például arról, hogy kik jogosultak a 10%-os önerőre lakásvásárlás esetén, és a hitelt nyújtó bankoknál sem egységes minden szabály. Vagy arról, hogy hány éves tb jogviszony szükséges az egyes támogatások igényléséhez, illetve hogy mi a különbség az első lakás és az első közös lakás fogalma között – utóbbi például nagy jelentőséggel bír, hiszen ez az egyetlen szó differencia, akár milliókat jelenthet az adott családnak.” – tette hozzá.
Mutass többet

Nézzük, mik a legfontosabb változások, megoldandó kérdések, amelyekre fény derült a januárban beadott első hiteligénylések kapcsán! Az egyik ilyen az említett önerő meghatározása, amely egyébként az állami lakástámogatásoktól függetlenül is elérhető lehet. 2024-től ugyanis lehetőség van az eddigi 20% helyett, 10%-os önerővel lakást vásárolni: erre családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül bárki jogosult aki 41 év alatti, valamint korábban sosem volt 50%-ot elérő tulajdoni hányaduk semmilyen ingatlanban. Ezzel a lehetőséggel tehát az egyedülállók is élhetnek, a házasság csak a CSOK Pluszos ügyletek esetében feltétel.  

„Fontos fogalom lehet és érdemes tisztázni a kölcsönkérelem benyújtásánál az első közös lakás definícióját is. Hiszen az ingatlanhoz kapcsolódóan is van néhány kritérium, aminek meg kell felelni a CSOK Plusz esetén.” – mondta el a szakember. Első közös lakásszerző lehet az a házaspár, akiknél a felek a kölcsönkérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban tulajdonjoggal és erről nyilatkoznak is.

„Fontos kiemelni, ugyanis a közhiedelemben az ügyfelek körében félreértés lehet,
hogy az első lakástulajdon-szerzés ténye a 10%-os önerő miatt fontos kritérium, nem pedig a CSOK Plusz igénylés miatt. Ettől kell elhatárolni az említett első közös lakásszerzés fogalmát, hiszen ez a CSOK Pluszt igénylők esetében a vételár felső határát határozza meg, viszont nincs kihatással az önerő mértékére. (Az első közös lakásvásárló ügyfelekre maximum 80 millió forintos maximális vételár-limit vonatkozik.) A két „kedvezményt” együtt is alkalmazhatják azok a szerencsés fiatalok, akik mindkét kritériumnak megfelelnek, tehát első lakásszerzők és első közös lakástulajdonosok is lesznek egyben.” – tette hozzá a szakértő. Tehát azok az első közös otthonteremtők vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió Ft önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak.
Mutass többet
Így alakulnak a CSOK Plusz igénylése során az ingatlannal kapcsolatos minimális alapterület elvárások.
Azok az első közös otthonteremtők vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió Ft önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak.

Érdemes megemlíteni azt a témát is az igénylés ingatlannal kapcsolatos kritériumainál, hogy a CSOK Plusz és Falusi CSOK esetében a minimális alapterület meghatározásánál a gyermekek száma esetén figyelembe kell venni a már meglévő gyermekeket is. Arra is érdemes ügyelni, hogy milyen típusú ingatlan lesz a hitel célja, ugyanis ez is nagyban befolyásolja majd a sarokszámokat. Az új rendelet ugyanis különbséget tesz a lakás, illetve az egylakásos lakóépület, ház fogalma között, valamint új szabályozás lépett életbe az alapterületeket tekintve is, mind a használt, mind az új ingatlanok esetében. A Credipass szakértői szerint, előfordulhat olyan helyzet, hogy az ügyfél által vásárolt, a társasházi alapító okirat szerint bejegyzett társasházi lakás, a CSOK Plusz jogszabály alapterület elvárásai szempontjából mégis önálló épületnek minősül. Ez a probléma jellemzően ikerházi, sorházi vagy láncházi lakásoknál fordulhat elő a tapasztalatok szerint – önálló egylakásos lakóépületnek minősítik ugyanis a kérdéses ingatlant abban az esetben, ha ez egy lakást magában foglaló, önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik. Ebben az esetben az ingatlannak idéntől már 30 négyzetméterrel nagyobbnak kell lennie, mint lakás esetén.

Egy másik fontos és gyakori kérdés, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha az ügyfél korábban már igényelt CSOK-ot és a CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt, de most a CSOK Pluszt szeretné igénybe venni? 

„Nos, ebben az esetben először a CSOK kamattámogatott hitelt kell végtörleszteni
– amennyiben a hitel még fennáll – ekkor lehet az új CSOK Pluszt igényelni.” – mondta el Fülöp Krisztián. „Amennyiben nem volt vállalt gyermek a CSOK igénylésekor – vagy az akkori vállalás már teljesült –, akkor nem keletkezik visszafizetési kötelezettség és a kapott vissza nem térítendő támogatás megmaradhat. Amennyiben vállalt gyermekre igényelték korábban a CSOK-ot és a vállalás nem, vagy csak részben teljesült, akkor a még meg nem született gyermekre járó CSOK összegét büntetéssel növelten kell visszafizetni az állam felé. Ezt követően igényelhető új lakáscélra a CSOK Plusz. Illetve ebben az esetben is fontos kiemelni, hogy a CSOK Plusz mindig új gyermek vállalásával jár, így ennek a feltételnek mindenképpen teljesülnie kell az új igénylés után.” – tette hozzá.
Mutass többet

További kérdésként merült fel januárban az ügyfeleknél, hogy hogyan is lehetséges a CSOK Plusz Falusi CSOK-kal való kombinálása, hiszen ezt az opciót a jogszabályban is rögzítették. Azonban a részletszabályok összehangolása a két termék kapcsán az év eleji tapasztalatok alapján még várat magára, valamint fontos azt is megjegyezni, hogy a termék egész biztosan nem lesz minden banknál elérhető, ezért erről is érdemes majd pénzügyi szakértővel egyeztetni a Credipass szerint.

Fontos tudni még, hogy a CSOK Plusz esetén az idei évtől lépett életbe a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó elvárás, amely jelentős szigorítás a korábbi féléves időtartamhoz képest. A Babaváró esetében az egyik félnek pedig minimum 3 éves, megszakítás nélküli tb jogviszonnyal kell rendelkeznie, így tehát ezekre különösen érdemes odafigyelni.

Megosztás

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy az elsők között értesülj a legfrissebb ingatlanokról, izgalmas ajánlatokról és piaci hírekről!

Olvass tovább híreink között

Hír
Zöld hitel: Feltételek, kedvezmények, tudnivalók
A november 1-től életbe lépő energetikai tanúsítvány szabálymódosítás kapcsán a Credipass szakértői körüljárták a zöld hitel témakörét.
2023. 11. 07.
Olvass tovább
Hír
CSOK 2023: Tippek, ha csak idén igényelhetsz
A határidő szűkössége miatt különösen fontos a sikeres és zökkenőmentes ügymenet: itt vannak a kifejezetten ingatlanhoz kapcsolódó, rejtett buktatók.
2023. 10. 30.
Olvass tovább
Hír
200 évnyi történelem a fővárosi ingatlanpiacon
Budapest 150. jubileuma apropóján a Duna House szakértői összegyűjtötték az év legkülönlegesebb és legkorosabb épületeiben zárt ingatlanpiaci tranzakciókat.
2023. 11. 22.
Olvass tovább
Hír
Stresszmentes évkezdés: itt az új CSOK Plusz jogszabály, jelentős könnyítést kapnak a már babát váró családok is
Megjelent a jövő év januárjától esedékes CSOK Plusz családtámogatási rendelet végleges formában, lássuk a részleteket!
2023. 12. 01.
Olvass tovább
Hír
Az ingatlan- és hitelpiac is erősen hajrázott novemberben
A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 novemberében, országosan 8 800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023. 12. 02.
Olvass tovább
Hír
Az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac
Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29.
Olvass tovább
Hír
Előnyök és új információk a CSOK Plusz kapcsán – mutatjuk mire kell figyelni
Egy friss rendelettervezet árult el újabb részleteket a jövő év januárjától induló CSOK Plusz kapcsán.
2023. 11. 27.
Olvass tovább
Hír
Az alacsonyabb minőség lenne a megfizethetőség ára az otthonteremtésben?!
Az otthonteremtés nehézségei miatt a megfizethetőség érdekében egyre inkább kompromisszumot kötnek az ingatlanvásárlók a minőség terén, az érdeklődés eltolódott ugyanis a jó és a lakható kategória felé a Duna House adatai szerint.
2023. 11. 20.
Olvass tovább
Hír
Babaváró last minute, avagy 30 év felettieknek érdemes lehet még idén belevágni
A visszaszámlálás elkezdődött, már csak egy hónap áll rendelkezésre azok számára, akik a jelenlegi feltételek szerint szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, ezért a Credipass szakértői összeszedték, hogy kiknek érdemes élni a lehetőséggel és hogy mire kell figyelni az igénylés során.
2023. 11. 17.
Olvass tovább